1515
Annons

USA-börser: Europa-oro väntas tynga

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen pekar ned inför att handeln ska inledas på måndagen. En ökad oro för att den europeiska skuldkrisen ska sprida sig till Italien sänkte riskaptiten.

"Det verkar som om investerare går igenom länderna en för en. Först var det Grekland, sedan Portugal och Spanien och nu är de inne på Italien, som har varit lite i skuggan ett tag", sa Michael Jorgensen, aktiestrateg på Nykredit Markets, till Bloomberg News.

Klockan 14.50 var septemberterminerna för Dow Jones och S&P 500 ned 1,0 respektive 1,3 procent. Nasdaq Composite-terminen backade 1,2 procent.

Ytterligare skäl till oron på finansmarknaderna var fredagens dystra amerikanska sysselsättningsstatistik, samt helgens misslyckade förhandlingar rörande taket för landets statskuld.

President Barack Obama vidhåller sin optimistiska inställning till att hitta en överenskommelse kring ett sparpaket på 4.000 miljarder dollar innan den 2 augusti medan republikanernas representant, kongressens talman John Boehner, anser att det vore mer realistiskt att förhandla om ett mindre paket på 2.400 miljarder över tio år.

På valutamarknaden tappade euron ned till 1,405 mot dollarn, vilket är den lägsta noteringen på två veckor.

I likhet med Europa tog de amerikanska bankerna stryk i efterdyningarna av den ökade oron för den europeiska skuldkrisen. JP Morgan och Bank of America backade i förhandeln i New York.

General Motors backade runt 1,5 procent efter att Renault prognostiserat en minskad försäljning i Europa under året.

Efter måndagens stängning i New York väntar startskottet för rapportsäsongen då Alcoa redovisar sina resultat för det andra kvartalet. Enligt Factsets konsensusprognos väntar sig analytikerna att aluminiumjätten redovisar ett resultat på 6,28 miljarder dollar.

På måndagen väntas ingen statistik av betydelse från USA.

I Asien inleddes handelsveckan i moll där det regionala börsindexet gick mot sin största förlust på tre veckor. Fredagens dystra amerikanska sysselsättningsstatistik lade sordin på stämningen och sänkte regionens exportbolag. Nikkei 225 backade 0,7 procent.  

”Man längtade efter hans söndagskrönikor”

Sven-Ivan Sundqvist som gick bort i tisdags, 82 år gammal, beskrivs som en pionjär inom svensk ekonomijournalistik och låg bakom den svenska finansmarknadens bibel – ”Ägarna och Makten”.

”Det var ingen som vågade tacka nej till en intervju med Sven-Ivan”, säger Mats Qviberg.

Mats Qviberg och Sven-Ivan Sundqvist.
Mats Qviberg och Sven-Ivan Sundqvist.Foto:Johan Schück / Joey Abrait

Sven-Ivan Sundqvist tillbringade sina första levnadsår i Kalmar men flyttade senare med familjen till Stockholm. Efter studier och arbete på Handelshögskolan, fick han 1970 anställning på DN:s ekonomiredaktion i rollen som börskommentator, där han verkade fram till 1997. 

Söndagskrönikorna om börs och näringsliv fick ofta stort genomslag. Enligt finansmannen Sven Hagströmer går det inte att överskatta vilken betydelse de hade för marknaden, men även för svenskarnas intresse för börsen.

”Sven-Ivan Sundqvist var med och la grunden för populariserandet av aktiesparandet i Sverige. Bildandet av Aktiespararna, allemansfonderna och Sven-Ivans söndagskrönikor i DN. En organisation, en statlig åtgärd och en människa. Han är en av tre viktiga faktorer”, säger han. 

En av höjdpunkterna i Sven-Ivan Sundqvists journalistkarriär som lyfts fram av Sven Hagströmer är när PG Gyllenhammar ville köpa den norska oljan genom att sälja delar av Volvo till den norska staten.

”Det var som att läsa en thriller. Det är den största och första maktkampen vi haft i Sverige. I och med den förstod han det hur viktigt det var att kartlägga ägandet”, säger han.

Sven-Ivan Sundqvist kan tillskrivas den som byggt basen för ägaranalys på den svenska finansmarknaden – inte minst genom publikationen ”Ägarna och Makten i Sveriges Börsföretag”, utgiven årligen mellan 1985-2009.  Efter tiden på DN startade han ägarstatistiktjänsten SIS Ägarservice som var ett populärt analysverktyg fram till 2015, då det köptes av den mer digitaliserade tjänsten Holdings, ägt av Modular Finance.

”Nu kan man slå upp på två sekunder vad familjen Qviberg har gjort för affärer, men när den digitala världen inte fanns så var det här något man var tvungen att ha. Det var bara att köpa de där böckerna”, säger finansmannen Mats Qviberg.

De två bodde nära varandra på Lidingö och träffades så sent som för ett par månader sedan.   

”Man längtade efter hans söndagskrönikor och det var ingen som vågade tacka nej till en intervju med Sven-Ivan. När Sven Hagströmer och jag köpte Custos var han hemma hos mig var och varannan dag och skulle förhöra sig. Då knallade han över till mig och satt och småpratade i köket”, säger Mats Qviberg och tillägger:

”I ljust minne bevarad. Om de döda säger man bara gott, men i hans fall var det väldigt lätt”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera