1515

USA-börser: Europa-oro väntas tynga

Terminerna för de ledande amerikanska börsindexen pekar ned inför att handeln ska inledas på måndagen. En ökad oro för att den europeiska skuldkrisen ska sprida sig till Italien sänkte riskaptiten.

"Det verkar som om investerare går igenom länderna en för en. Först var det Grekland, sedan Portugal och Spanien och nu är de inne på Italien, som har varit lite i skuggan ett tag", sa Michael Jorgensen, aktiestrateg på Nykredit Markets, till Bloomberg News.

Klockan 14.50 var septemberterminerna för Dow Jones och S&P 500 ned 1,0 respektive 1,3 procent. Nasdaq Composite-terminen backade 1,2 procent.

Ytterligare skäl till oron på finansmarknaderna var fredagens dystra amerikanska sysselsättningsstatistik, samt helgens misslyckade förhandlingar rörande taket för landets statskuld.

President Barack Obama vidhåller sin optimistiska inställning till att hitta en överenskommelse kring ett sparpaket på 4.000 miljarder dollar innan den 2 augusti medan republikanernas representant, kongressens talman John Boehner, anser att det vore mer realistiskt att förhandla om ett mindre paket på 2.400 miljarder över tio år.

På valutamarknaden tappade euron ned till 1,405 mot dollarn, vilket är den lägsta noteringen på två veckor.

I likhet med Europa tog de amerikanska bankerna stryk i efterdyningarna av den ökade oron för den europeiska skuldkrisen. JP Morgan och Bank of America backade i förhandeln i New York.

General Motors backade runt 1,5 procent efter att Renault prognostiserat en minskad försäljning i Europa under året.

Efter måndagens stängning i New York väntar startskottet för rapportsäsongen då Alcoa redovisar sina resultat för det andra kvartalet. Enligt Factsets konsensusprognos väntar sig analytikerna att aluminiumjätten redovisar ett resultat på 6,28 miljarder dollar.

På måndagen väntas ingen statistik av betydelse från USA.

I Asien inleddes handelsveckan i moll där det regionala börsindexet gick mot sin största förlust på tre veckor. Fredagens dystra amerikanska sysselsättningsstatistik lade sordin på stämningen och sänkte regionens exportbolag. Nikkei 225 backade 0,7 procent.  


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?