1515

Råvaror: Guld mot strömmen

Priserna på basmetaller och råolja tappade mark på måndagen efter fortsatt oro över euroområdets krisländer.

Vid klockan 18.30 noterades WTI-oljan 1,28 dollar lägre till 94,92 dollar per fat, medan Brent-oljan backade 1,34 dollar till 116,99.

"Skuldkrisen i eurozonen har inte förbättrats sedan Greklands parlament godkände åtstramningspaketet i slutet av juni. Det finns nedåttryck i USA, Europa och Kina", sa James Zhang, råvarustrateg på Standard Bank, till Wall Street Journal.

Krisen i euroområdet fortsatte att pressa marknaderna på måndagen. Nu var det Italien som var i rampljuset efter att Die Welt på söndagen rapporterat att ECB försöker utöka räddningsfonden till att inkludera hjälp till Italien, med hänvisning till anonyma högt uppsatta företrädare för centralbanken.

Oron i eurozonen försvagade euron mot dollar. Vid 18.30-tiden noterades euron till 1,404 mot dollarn, ned 1,6 procent.

Det kinesiska handelsbalansöverskottet ökade rejält i juni till största delen beroende på att importen steg betydligt mindre än väntat under månaden.

Importen ökade med 19,3 procent, jämfört med en väntad uppgång på 25,3 procent. Exporten ökade med 17,9 procent jämfört med samma månad året före, väntat var +18,6 procent. Därmed ökade handelsbalansöverskottet till 22,27 miljarder dollar i juni, att jämföra med 13,05 miljarder i maj och förväntningar om ett överskott på 14,20 miljarder dollar.

Kina importerade 19,7 miljoner ton råolja i juni, medan exporten var 270.000 ton under månaden, enligt data från det kinesiska tullverket.

En del raffinaderier, till exempel PetroChinas största raffinaderi vid Dalian, stängde för underhåll i juni, vilket ledde till en nedgång i efterfrågan under månaden.

Enligt Brynjar Eirik Bustnes, analytiker på JP Morgan, innebar produktionsuppehållen att cirka 600.000 fat kapacitet per dag låg nere under månaden.

På London Metal Exchange noterades kopparns tremånaderstermin ned 76 dollar till 9.585 dollar per ton.

Importen av koppar till Kina steg med 10 procent till 280.009 ton under juni, jämfört med de 254.738 ton som importerades i maj. Det var visserligen första gången på tre månader som importen ökade, men den var ändå 15 procent lägre än samma månad förra året.

"Italien är sannolikt nästa risk på nedsidan. Det är en av de större ekonomierna i Europa, och farhågor kring landets ekonomi kommer att påverka råvarumarknaden", sa Charles Cooper, analytiker vid Oriel Securities till Bloomberg News.

Kopparlagren i Kina som mäts av Shanghai Futures Exchange har fallit till 89.498 ton från årshögsta på 177.365 ton, enligt statistik från i fredags.

Investerare håller även ett noga öga på väderutvecklingen i Chile där kraftiga regn och snöoväder inneburit störningar i produktionen vid Antofagasta- och Coquimboregionerna.

"Det ligger en del oro kring hur vädret i Chile kan komma att lägga ännu mer press på en redan stram marknad. Dessutom ser den kinesiska importstatistiken till att stödja priserna", säger Wang Na, analytiker vid Guolian Futures, till Bloomberg News.

På måndagen inleder också anställda vid Codelco en strejk i protest mot planerade jobbnedskärningar.

Ädelmetallerna var motståndskraftiga tack vare riskaversionen och spotpriset på guld var upp 2:85 dollar till 1.547 dollar per uns. Silver backade 0:67 dollar till 36:04.

"Guld drivs i huvudsak av USA-statistik som är svagare än väntat och skuldkrisen i euroområdets periferiländer. Framförallt oro över de offentliga finanserna i Italien resulterar i förhöjd riskaversion bland marknadsaktörer", skriver Commerzbank och konstaterar att guld handlas på rekordnivåer i eurotermer.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?