1515

Europabörser: Italiensk oro sänker kurserna

De ledande Europabörserna har inlett handelsveckan med mindre kurstapp.

Försvagande för sentimentet är i huvudsak fredagens sämre än väntade amerikanska jobbstatistik, vilken pressade amerikanska aktier under fredagskvällen, och fortsatt statsskuldoro i Eurozonen, nu med mer fokus på Italien. Asienbörserna föll dessutom på att Kinas konsumentpriser nått treårshögsta och att matpriserna stigit, i juni månad.

I fredagens välbevakade amerikanska jobbstatistik ökade antalet arbeten utanför jordbrukssektorn i USA med 18.000 personer i juni, vilket var den lägsta siffran på 9 månader. Marknadens prognos var en uppgång i sysselsättningen med 105.000. Utfallet för maj revideras ned till +25.000(preliminärt +54.000).

Gällande den europeiska statsskuldkrisen så oroas nu marknaden för att Italien närmar sig ett krisläge. Enligt den tyska tidningen Die Welt så skall ECB ha uppmanat Eurozonens medlemsländer att fördubbla sin nödfond till 1,5 biljoner euro (1.500 miljarder euro) för att kunna täcka in en kris i Italien. Tidningen hänvisar till ett antal högt uppsatta källor inom europeiska centralbanker, enligt Bloomberg.

I fallet Grekland kan nu vissa Europeiska ledare tänka sig att acceptera att Grekland ställer in betalningarna på vissa av sina statsobligationer, enligt Financial Times uppgifter.

Som Dow Jones Stoxx 600-indexets svagaste segment återfanns bankerna. Bland de tyska bankerna tappade Deutsche Bank 2,0 procent och Commerzbank föll 3,8 procent. I Paris tappade BNP Paribas 3,5 procent. Italienska UniCredit, vars aktie rasade hela 19 procent förra veckan, återhämtas dock 1,5 procent i dagens handel.

Den brittiska banken HSBC meddelade att man säljer HSBC Insurance till Syndicate Holding för 68,5 miljoner pund. Aktiekursen för HSBC går starkare än sektorn med en nedgång på marginella 0,1 procent.

Bayer, den tyska läkemedelssektorns största bolag, föll med 0,9 procent i Frankfurt efter att den europeiska patentmyndigheten dragit tillbaka ett tidigare patent vilket skyddat bolaget mot generikaförsäljning av bolagets preventivmedel Yasmin i Europa.

Vidare i Frankfurt så tappade Lufthansa, Europas omsättningsmässigt största flygbolag, 1,1 procent efter att ha fått sin aktie nedgraderad till neutral, från tidigare köp, av UBS analytiker.

I London så rasade British Sky Broadcasting ytterligare 6,9 procent på fortsatt oro kring att News Corps uppköp av bolaget kommer att avbrytas. Oron utlöstes förra veckan av att News Corps tidning News of the World avslöjades ha gjort telefonintrång i stor skala, varefter News Corp valde att lägga ned tidningen. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?