1515

Råvaror: Oljan tappar

Olja och flertalet basmetaller sjönk på fredagen efter att inköpschefsindex i Kina kommit in på den lägsta nivån sedan februari 2009.

Vid klockan 18.00 på fredagen handlades WTI-oljan i första termin ned 1,29 dollar till 94,13 dollar per fat, medan brentoljan hade tappat 2,31 dollar till 111,19 dollar per fat.

Kinas inköpschefsindex för industrin sjönk till 50,9 i juni, jämfört med 52,0 månaden före. Enligt Bloomberg News enkät väntades inköpschefsindex sjunka till 51,5.

"Det är i Kina tillväxten äger rum, och denna typ av minskning av tillverkningsindustrin kan påverka marknaderna", sa Serene Lim, råvarustrateg på Australia & New Zealand Banking Group i Singapore, till Bloomberg News.

Siffrorna kan dock innebära att risken för ytterligare kinesiska åtstramningsåtgärder minskar, enligt en annan analytiker som nyhetsbyrån intervjuat.

Visst stöd kom dock på eftermiddagen i form utav ISM- index i USA som visade sig vara mycket bättre än väntat för juni.

De amerikanska inköpschefernas index noterades till 55,3 i juni, upp från 53,5 månaden före.

Analytiker hade spått att index skulle ha sjunkit till 52,0, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

"ISM-rapporten är bra för oljan eftersom det dämpar en del av farhågorna för ekonomin under det andra halvåret. Det ligger fortfarande en del negativa nyheter där ute, men det här är ett lysande exempel på den positiva sidan", säger Michael Lynch vid Strategic Energy & Economic Research till Bloomberg News.

På London Metal Exchange låg de flesta metaller på minus. Kopparn var ett av undantagen och avancerade 10 dollar till 9.440 dollar per ton.

Table
 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?