1515

Råvaror: Guldpriset faller

Oljan sjönk på fredagen efter fallande inköpschefindex i både Kina och Europa. Glädjande ISM-index från USA gav dock tillsammans med uppgångar på aktiemarknaderna en del stöd i den avslutande handeln.

Vid golvhandelns stängning klockan 20.30 på fredagen var WTI-oljan i första termin ned 0,62 dollar till 94,80 dollar per fat, medan brentoljan hade tappat 0,79 dollar till 111,75 dollar per fat.

Kinas inköpschefsindex för industrin sjönk till 50,9 i juni, jämfört med 52,0 månaden före. Enligt Bloomberg News enkät väntades inköpschefsindex sjunka till 51,5.

"Det är i Kina tillväxten äger rum, och denna typ av minskning av tillverkningsindustrin kan påverka marknaderna", sa Serene Lim, råvarustrateg på Australia & New Zealand Banking Group i Singapore, till Bloomberg News.

En hel del stöd kom dock på eftermiddagen i form utav ISM-index i USA som visade sig vara mycket bättre än väntat för juni.

De amerikanska inköpschefernas index noterades till 55,3 i juni, upp från 53,5 månaden före.

Analytiker hade spått att index skulle ha sjunkit till 52,0, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

"ISM-rapporten är bra för oljan eftersom det dämpar en del av farhågorna för ekonomin under det andra halvåret. Det ligger fortfarande en del negativa nyheter där ute, men det här är ett lysande exempel på den positiva sidan", säger Michael Lynch vid Strategic Energy & Economic Research till Bloomberg News.

På London Metal Exchange låg de flesta metaller på minus. Kopparn var ett av undantagen och avancerade 15 dollar till 9.445 dollar per ton. En del spekulation gör gällande att den svaga inköpschefsstatistiken från Kina kan innebära att risken för ytterligare åtstramningar i landet minskar.

"Många i marknaden tror förmodligen att det finns mindre behov av att strama åt ytterligare", säger Daniel Briesemann, analytiker vid Commerzbank, till Bloomberg News.

Guldet föll med drygt 15 dollar till 1.484 dollar per uns efter att företrädare för Österrikes finansdepartement uppgett att Grekland kommer att få finansiellt stöd på upp till 85 miljarder euro i ett andra stödpaket.

Guldet har nu tappat 5,7 procent sedan toppnoteringarna i början av maj.

"Guldet kan komma att pressas ytterligare på kort sikt. Överenskommelser kring åtstramningar i Grekland kommer sannolikt att sätta fart på riskaptiten. Dessutom har guldet gått in i en period som traditionellt sett innebär låg fysisk efterfrågan", säger James Moore, analytiker vid Thebulliondesk.com, till Bloomberg News.

Table


Innehåll från VertivAnnons

Snåla inte på datacentret om ni vill ha flexibelt distansarbete

På många företag kommer de närmaste åren att präglas av distansarbete och av hybridmodeller, med en blandning av närvaro på kontoret och arbete i hemmiljö. Ju mer flexibel individen kan vara, desto hårdare får servrarna i datacentren jobba. Det ställer krav på investeringar av olika slag.

Fördelarna med ökat distansarbete är uppenbara, för att sammanfatta handlar det om att säkra den nödvändiga effektivisering som krävs för att överleva som företag. Ericssons planer är bara ett exempel av många på vad som händer. Ökad lönsamhet kan även komma från lägre kontorshyror, lägre elräkningar och liknande. PwC har undersökt detta fenomen och listar ett flertal aspekter som kanske inte är uppenbara. Även enklare rekrytering bidrar till att minskade utgifter.

Mer distansarbete kräver mer investeringar. Några är uppenbara, till exempel att medarbetarna behöver rejäla och stryktåliga bärbara datorer och tillgång till stabila IT-lösningar för videokonferenser, samarbete med mera. Andra nödvändiga investeringar är svårare att identifiera, som att det krävs nya, och ofta dyra, lösningar för åtkomst och IT-säkerhet.

Så uppgraderar du företagets nätverk

Den typ av investeringar som är lättast att missa är troligtvis det faktum att det krävs mer muskler i våra datacenter. I många fall är det en fråga för tjänsteleverantörer och molnföretag. Men många företag har fortfarande egna datacenter, inte sällan för de mest centrala verksamhetsområdena. Dessa datacenter belastas hårdare idag. Hur mycket varierar, men uppgifter om ökningar på 30 procent är inte ovanliga.

Det kan kanske tyckas konstigt att mer IT-aktivitet långt bort från datacentren innebär att datacentrens kapacitet och driftsäkerhet måste förstärkas. Men utan tillförlitliga knutpunkter i form av datacenter kommer den distribuerade teknikanvändning som är en följd av distansarbetestrenden att fungera sämre och vara mer osäker. 

– Det handlar inte bara om fler servrar för beräkning, fler diskar för lagring av data och större switchar för kommunikation via nätverk och internet. Kraftfullare och mer tillförlitliga lösningar för elförsörjning och stabila lösningar för kylning är lika viktiga säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv. 

Förutom traditionella stora datacenter blir det allt vanligare med nya, ofta mindre, anläggningar som byggs ute i kanten av nätverken (det som brukar kallas för edge computing). De knyter samman användare och centrala datacenter. Det ställs ofta speciella krav på den här typen av anläggningar, till exempel på grund av utrymmesbrist. Vertiv som är en ledande leverantör av utrustning för datacenter märker av det här på flera sätt: 

– Många nya datacenter som blir knutpunkter för nätverkstrafik kommer att köras på full kapacitet. All värme som genereras på grund av detta ställer stora krav på kylning, säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv.

Det ökade trycket på datacenter är bara ett exempel på indirekta följder vad gäller krav på utrustning till datacenter i pandemins svallvågor. Men den är viktig att ha i bakhuvudet när man planerar nästa års budget. 

Mer information om Vertivs Edge lösningar

Om Vertiv 

Fakta

Vertiv är en ledande leverantör av hårdvara, mjukvara, analyser och tjänster för datacenter. Sortimentet innefattar produkter för energiförsörjning, kylning och IT-infrastruktur, samt tjänster för allt från molnet till ytterkanterna av nätverken. Fokus ligger förutom på kostnadseffektivitet på tillgänglighet och hållbarhet. Vertivs huvudkontor ligger i Columbus, i Ohio i USA. Företaget har cirka 20 000 anställda och bedriver verksamhet i fler än 130 länder däribland Sverige.

 

Mer från Vertiv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vertiv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?