1515

USA-börser: Råvarubolag vinnare

De amerikanska börserna steg på måndagen, efter relativt återhållsam handel. Återhämtningen på råvarumarknaden vägdes mot oro kring Standard & Poor's sänkta kreditbetyg för Grekland. Samtidigt hjälpte flera fusioner och förvärv till att höja sentimentet.

Vid stängning var Dow Jones upp 0,4 procent till noteringen 12.685. Det bredare S&P 500 steg 0,5 procent till 1.346 medan Nasdaq Composite ökade 0,6 procent till 2.843.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 780 miljoner aktier, medan den var 1,6 miljarder aktier på Nasdaq.

"Den kraftiga rekylen för guldet, silvret och oljan har spillt över till de råvarurelaterade bolagen. Marknaden stiger på lättnad över att raset har upphört", sa Elliot Spar, strateg på Stifel Nicolaus till Market Watch.

Silvret och oljan var upp runt 5 procent på måndagen, medan guldet steg en dryg procent. För basmetallerna dämpades uppgångarna på eftermiddagen av en dollarförstärkning till följd av Greklands sänkta kreditbetyg.

Rallyt på råvarumarknaden gynnade råvarurelaterade bolag, som var dagens vinnare på Dow Jones. Bankerna tyngde efter den finansiella oron kring den grekiska ekonomin.

Caterpillar steg mest på Dow Jones, upp 1,8 procent. EU-kommissionen har godkänt köpet av Bucyrus för 8,6 miljarder dollar. Atlas Copco och Sandvik gynnas av affären, enligt Morgan Stanley.

Intel backade 2,1 procent. Spekulationerna om att Apple kommer att ersätta Intel-processorerna i sina datorer med ARM-processorer, som används i Ipad2, fortsatte på måndagen.

Steris sjönk 0,5 procent. Bolaget, som konkurrerar med Getinge, rapporterade ett kvartalsresultat om 0:61 dollar per aktie, något under analytikernas förväntningar på 0:62 dollar.

Trimble Navigation steg 0,4 procent. Hexagons konkurrent har lagt ett bud på finska Tekla värt 337 miljoner euro.

Bioteknikbolaget Alkermes tillkännagav på måndagen att det planerar att gå samman med Elan Drug Technologies och bilda det nya företaget Alkermes PLC. Alkermes aktie var upp 5,0 procent, medan Elan steg 4,8 procent.

Hyrbilsföretaget Dollar Thrifty steg 13,7 procent efter att konkurrenten Hertz lagt ett bud värt 72 dollar per aktie. Hertz backade däremot 1,0 procent.

I Washington inleddes på måndagen toppmötet mellan USA och Kina.

Samtalen kommer att behandla en rad ämnen, som till exempel möjligheterna för amerikanska företag att etablera sig i Kina och delta i statliga kinesiska upphandlingar samt tvister om patent och olovlig kopiering av amerikanska produkter.

I Europa tyngdes börserna på måndagen av förnyad oro för den grekiska skuldkrisen sedan tysk press skrivit att Grekland hotat att dra sig ur eurosamarbetet och Standard & Poor's sänkt landets kreditbetyg till B från BB-. Utsikterna bedöms fortsatt som negativa.

En rapport från fastighetsmäklaren Zillow.com visade att huspriserna i USA sjönk 3 procent under årets första kvartal jämfört med kvartalet innan. Det var den största nedgången sedan slutet på 2008.

På obligationsmarknaden var tioåringen ned 1 punkt till 3,14 procent.

Ericsson noterades 72 öre högre än vid börsens stängning i Stockholm.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?