1515

Nordenbörser: Banker förlorare

De nordiska börserna inledde veckan kring oförändrat på måndagen. Utvecklingen var därmed bättre än på de ledande Europabörserna.

Handeln tyngdes dock av förnyad oro kring den grekiska skuldkrisen, sedan Standard & Poor's sänkt landets kreditbetyg ytterligare.

Vid stängning var OMXN40 upp 0,2 procent till noteringen 1.094. Indexet inkluderar inte norska aktier.

I Köpenhamn backade OMXC20 0,1 procent.

Pandora sjönk 2,7 procent. Nordea skrev att aktien ser överköpt ut, trots att raset på silvermarknaden gynnar bolaget.

Danske Bank tappade 0,9 procent. Banken öppnar på tisdag morgon resultatböckerna för det första kvartalet.

Vestas var ned 0,8 procent. Storbritannien bör investera mer i kärnkraft och mindre i vindkraft för att nå sina utsläppsmål, sade regeringens expertgrupp i klimatfrågor.

Helsingforsbörsens OMXH25-index steg 0,1 procent.

Outotec avancerade 1,7 procent. Bolaget ska leverera trycklakningsteknik för guldåtervinning till en anläggning i Ryssland. Bedömare menar att affären är värd minst 10 miljoner euro.

UPM-Kymmene backade 1,1 procent. Den två veckor långa strejk som enligt tidigare varsel planerats börja på torsdagen den 12 maj kommer att börja redan på tisdagen den 10 maj.

I Oslo var OBX-index ned 0,1 procent.

DNB Nor steg 0,8 procent, trots att banksektorn var dagens förlorare. Flera banker, bland annat Swedbank, SEB och Bank of America, har höjt sina rekommendationer för aktien.

 


Innehåll från SkanskaAnnons

Skanska: För ett mer hållbart Sverige med grönare logistik

Vänster bild: Fotograf; Erika Weiland. Höger bild: Johan Hedve, Affärsutvecklare inom logistik, Skanska Fastigheter Göteborg AB
Vänster bild: Fotograf; Erika Weiland. Höger bild: Johan Hedve, Affärsutvecklare inom logistik, Skanska Fastigheter Göteborg AB

Just nu utvecklar och bygger Skanska en 44 000 kvadratmeter stor produktions- och logistikanläggning i Helsingborg, helt skräddarsydd för Greenfood. Det är det största logistikprojekt som Skanska utvecklat i Norden och ett arbete som ställer höga krav på hållbarhet.

– Greenfood är ett spännande företag att samarbeta med då deras verksamhet ställer höga krav på oss och den produkt vi levererar. Att de dessutom har ett tydligt fokus på en hållbar miljö, där grönt spelar huvudrollen i dubbel bemärkelse, är både stimulerande och utmanande berättar Johan Hedve, affärsutvecklare inom logistik på Skanska.

Tillsammans med Greenfood fokuserar Skanska på lösningar i både bygg- och förvaltningsskedet för att minimera byggnadens klimatavtryck. Hela taket kommer till exempel att täckas med solceller, där logiken bakom att använda solceller på en kyld logistikanläggning inte kan bli mer uppenbar - ju mer solen skiner och kylbehovet ökar desto mer el producerar solcellerna.

Hållbarhetstänket fortsätter utanför byggnaderna

Hållbarhetsfokus i projektet innefattar inte bara själva byggnaden. Vid Greenfoods logistikcenter är målsättningen att även gynna den biologiska mångfalden i närområdet. Byggnaden ligger i anslutning till ett naturreservat och planen är att skapa en brygga dem emellan.

– Vi har tittat på vilka arter som skulle gynnas av en brygga mellan våra planteringar och naturreservatet. Det är ett nytt sätt för oss att tänka. Som ingenjör vill man ofta hitta lösningen som ”förändrar allt” men det är också viktigt att se över de här små bitarna. Här kan vi göra skillnad i närområdet för de växter och det djurliv som finns, säger Johan Hedve.

Maximal flexibilitet med Kubiklager

Lärdomar från avancerade projekt som Greenfood tar Skanska med sig in i kommande projekt, exempelvis inom konceptet Kubiklager. Efter tre genomförda projekt kan konstateras att det finns ett tydligt behov på marknaden för den här typen av anläggningar. Flexibla och moderna lokaler i strategiska lägen är en attraktiv produkt både för hyresgäster och investerare.

– Att prata om yta och kvadrat är inte längre relevant. I ett Kubiklager vet du hur många pallar du får upp på höjden istället för att bara tänka golvyta. Som fastighetsägare kan du känna dig trygg i att om en hyresgäst skulle lämna efter några år så kommer lokalen fortfarande vara relevant på hyresmarknaden. Kvalitet och flexibilitet är därför centralt.

Om Skanska
Skanska är en världsledande aktör inom bygg och projektutveckling på utvalda marknader i Norden, Europa och USA. Med utgångspunkt i bolagets värderingar bidrar Skanska till ett bättre samhälle genom att erbjuda innovativa och hållbara lösningar. Koncernen har cirka 32 500 medarbetare och omsättningen under 2020 uppgick till 159 miljarder kronor.

Läs mer om Skanskas lager/logistik möjligheter här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Skanska och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?