1515

USA-börserna: Terminerna pekar rakt uppåt

Terminerna för de ledande amerikanska indexen indikerar en öppning uppåt inför att handeln i New York ska inledas på fredagen, efter en blandad jobbrapport.

Marknadsaktörer tog fasta på den starka sysselsättningssiffran, medan det faktum att arbetslösheten var högre än väntat hamnade i bakgrunden.

En timme för öppning kom statistik som visade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 244.000 personer i april.

Arbetslösheten var 9,0 procent, jämfört med 8,8 procent månaden före.

Analytiker räknade med att sysselsättningen skulle ha stigit med 185.000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle uppgå till 8,8 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Jobbrapporten gav en direkt positiv effekt på indexterminerna.

De senaste dagarna har det kommit några dåliga signaler om tillståndet på den amerikanska arbetsmarknaden. Sysselsättningsindex i tjänste-ISM sjönk i april och veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa har oväntat stigit kraftigt två veckor i rad och ligger nu på den högsta nivån sedan i augusti i fjol. Det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet påpekade dock på att statistiken den senaste veckan lyftes av flera tillfälliga faktorer.

Fredagens jobbrapport gav stabilitet på råvarumarknaderna efter gårdagens kraftiga korregering.

Bland aktier som handlades aktivt i förhandeln fanns bland annat Alcatel-Lucent och Kraft Food.

Alcatel-Lucent, som är sekundärnoterad i USA, är ned cirka 3,7 procent i Europahandeln efter en rapport som var något svag jämfört med förväntningarna. Bolaget redovisade ett resultat på 0:01 euro per aktie, mot väntade 0:04 euro samtidigt som de upprepade sin prognos för 2011. En stor del av Alcatel-Lucents tillväxt i perioden kom från Nordamerika, vilket väckte oro hos analytiker för att bolaget skulle vara alltför beroende av regionen.

Vidare väntas Kraft Food hamna under analytikernas lupp efter att sent på torsdagskvällen ha redovisat ett resultat som understeg analytikernas förväntningar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?