1515

Stockholmsbörsen: Kurserna vände upp

Efter en inledande nedgång återhämtade sig Stockholmsbörsen under förmiddagen. Stark amerikanska sysselsättningsstatistik hjälpte sedan index till positivt territorium.

Vid stängning var OMXS30 upp 0,8 procent till noteringen 1157,8. Därmed kan veckan summeras till en liten nedgång med 0,4 procent. Fredagens omsättning blev 16,8 miljarder kronor.

Den amerikanska arbetslöshetssiffran stod i centrum efter flera oroande signaler om tillståndet på USA:s arbetsmarknad de senaste dagarna. Med en ökning av sysselsättningen på 244.000 i april, den största månatliga ökningen sedan 2006, ökade riskaptiten. Väntat var en ökning på 185.000, enligt Bloomberg News.

Ett annat huvudtema på fredagen var de fortsatt fallande råvarupriserna. Efter sysselsättningsstatistiken vände dock oljeterminerna upp rejält samtidigt som metallerna klättrade över nollstrecket.

Lundin Petroleum steg 1,4 procent till 85,55 kronor, efter att ha handlats på minus under förmiddagen. Även Boliden slutade på plus med 0,2 procent till 118,70 kronor efter en initial nedgång, medan Lundin Mining steg 3,6 procent till 58,30 kronor.

Massa- och papperssektorn hade också en bra dag. Holmen B steg 4,1 procent till 225 kronor efter att ha rapporterat ett rörelseresultat något över förväntan. Bolaget har aviserat prishöjningar på tidningspapper om 10 procent, sade vd Magnus Hall.

Massaproducenten Södra Cell annonserade på morgonen att bolaget höjer massapriserna till den nya rekordnivån 1.040 dollar per ton. Stora Enso steg 4,4 procent till 72,35 kronor och Billerud ökade 4,5 procent till 69,75 kronor.

Ericsson B klättrade 2,5 procent till 94,20 kronor. Konkurrenten Alcatel-Lucents vd sade i samband kvartalsrapporten att bolaget ser en stark trend i systemmarknaden samt att Europa betraktas som något av en tillväxtmarknad.

Även Electrolux återfanns bland vinnarna. Bolaget har haft det motigt efter den första kvartalsrapporten men nu anser Goldman Sachs att allt elände är inprisat, och mer därtill. Banken har plockat bort bolaget från sin "Pan-Europe sell list" med oförändrad riktkurs på 193 kronor.

Aktien klättrade 4,0 procent till 158,70 kronor.

Husqvarna följde med uppåt och steg 2,3 procent till 47,25 kronor.

Nordea ledde banksektorn med en uppgång på 1,1 procent till 69,35 kronor. Finansmarknadsminister Peter Norman sade på torsdagen att regeringen enbart kommer att sälja mer av innehavet i Nordea om priset är rätt.

En annan vinnare var Hexpol B, som rusade 15,5 procent till 179,00 kronor efter en kraftig resultatförbättring.

Skanska fortsatte ned med 1,1 procent till 121,50 kronor efter torsdagens svaga kvartalsrapport. Sektorkollegorna Peab och NCC rekylerade dock upp med 3,5 procent till 54,55 kronor, respektive 3,1 procent till 156,20 kronor.

Scania bidrog till att tynga index med en nedgång på 2,1 procent till 150,00 kronor, sedan utdelningen om 5 kronor avskiljts.

Net Insight B föll 8,2 procent till 3,48 kronor efter att ha redovisat ett resultat efter skatt på 4,7 miljoner kr.

Hemtex avancerade 16,7 procent till 6,30 kronor sedan di.se noterat att den norske miljardären Stein Erik Hagen gått in som storägare i den krisande detaljhandelskedjan.


Innehåll från SAS InstituteAnnons

S-Bank har Finlands mest nöjda bankkunder: ”Data och nyfikenhet avgörande för alla våra beslut ”

Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.
Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank.

I över tio år har finländska S-Bank konsekvent och strategiskt arbetat med att samla och dra nytta av sin data. I dag har banken nästan halva Finlands befolkning som kunder – och olika undersökningar visar att man även har landets nöjdaste bankkunder.

Enligt Johanna Makkonen, senioranalytiker på S-Bank, är det framför allt förmågan att omvandla det svåra till det enkla som ligger bakom framgången.

Öka produktiviteten och innovationen med hjälp av data – läs mer här.

S-Bank har fått utmärkelser för ”Finlands nöjdaste bankkunder” av bankjämförelsetjänsten Sortter Oy och ”det mest innovativa företaget i den finländska finanssektorn” från handelshögskolan Hanken.

S-Bank är del av den större kooperativa organisationen, S-Gruppen. Trots att S-bank är en jämförelsevis ung organisation, har banken aktivt arbetat med vad som har varit nyckeln till framgången: data.

Teknikfundamentet skapar möjligheter

Många företag har ett stort fokus på att bli mer datadrivna. Men innan man på ett effektivt sätt kan börja dra nytta av all data måste de underliggande processerna fungera och samspela väl.

– Processerna för att skapa och ta hand om data behöver vara väl etablerade och dokumenterade. Lagring och strukturering av data behöver vara på plats. Du behöver också säkerställa datakvaliteten. För att kunna göra detta behöver du också ha rätt verktyg för att kunna hantera din data, säger Johanna Makkonen och fortsätter:

– Vi började med att visualisera vår data i olika rapporter. Under de senaste åren har vår största upptäckt varit att vi inte bara använder den för att analysera historiken och titta bakåt, utan också använder den för att göra förutsägelser om framtiden.

Underlättar beslutsfattande

Alla fördelar som ett företag har av att använda data fullt ut blir inte alltid synliga för kunderna.

– Primärt använder vi oss av data för att organisationen ska kunna fatta bättre beslut och för att kunna erbjuda våra kunder ännu bättre lösningar och tjänster, säger Johanna Makkonen.

Enligt Iikka Kuosa som är Senior Vice President of IT and Products vid S-Bank är detta också strategin från den högsta ledningen:

– För att kunna svara till våra kunders framtida behov använder vi data som underlag för våra strategiska beslut. Vi måste ge våra kunder service och därför måste vi också och hålla koll på vad våra kunder gör för att förstå vad som driver dem, säger han.

Data – en riktig problemlösare

Tidigare avslog S-Bank många låneansökningar. Trots att antalet ansökningar ökade, minskade andelen lån som beviljades.

– När vi tittade på vår data kunde vi se att i takt med att vi fick in allt fler ansökningar tog handläggningen för varje ansökan allt längre tid. De långa handläggningstiderna ledde till att många kunder tog tillbaka sina ansökningar, eftersom de behövde lånet snabbare än vad vi kunde handlägga deras ärenden, säger Johanna Makkonen.

Bankens processutvecklingsteam genomlyste hela låneprocessen. På så sätt kunde S-bank identifiera var i kedjan det gick långsammast och vilka slags ansökningar som var mest tidskrävande. Det gjorde det enklare att fördjupa sig i enskilda detaljer och se till att de fungerar snabbare och effektivare. Samtidigt kunde man använda data för att förutsäga framtida beteenden och hjälpa kunder att fatta bättre och ekonomiskt mer hållbara beslut.

Verktyg och nyfikenhet i samverkan

Två saker förtjänar extra uppmärksamhet här, nämligen verktygen och nyfikenheten.

– Jag skulle säga att jag nog är ganska nyfiken, men jag är också definitivt realist. För att tillfredsställa nyfikenheten krävs också att man har full kontroll på underliggande tekniska detaljer. Då blir det mycket enklare att vara öppen och titta djupare in i frågan, berättar Johanna Makkonen.

För att stärka analysen ytterligare samarbetar S-Bank med SAS Institute, som har försett dem med bästa tänkbara plattform för dataanalys.

– Jag skulle inte påstå att jag blev ”förälskad” i de lösningar vi fick av SAS, men det var inte långt ifrån. Den här resan har bara börjat och jag ser verkligen fram emot vad vi kan skapa tillsammans i framtiden, avslutar Johanna Makkonen.

Förändra hur du fattar beslut – läs mer om hur data kan hjälpa dig här.

 

Mer från SAS Institute

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAS Institute och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?