1515

Råvaror: Återhämtning efter ras

Råvarumarknaden vände upp på fredagen, efter torsdagens ras.

Ädelmetallerna vände redan under förmiddagshandeln, medan oljan och basmetallerna vände efter lunch. På eftermiddagen gav den amerikanska sysselsättningsrapporten återhämtningen stöd, sedan sysselsättningen ökat mer än väntat.

Vid klockan 18.30 var WTI-oljan upp 0:03 dollar till 99:83 dollar per fat, och Brentoljan ökade 1:07 dollar på 111:87. På torsdagen rasade Brent och WTI båda med 8,6 procent.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 244.000 personer i april.

Arbetslösheten var 9,0 procent, jämfört med 8,8 procent månaden före.

Analytiker räknade med att sysselsättningen skulle ha stigit med 185.000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle uppgå till 8,8 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

"Jobbrapporten gav definitivt stöd åt oljan, och tog bort en del av rädslan kring en fallande efterfrågan. Marknaden bröt igenom en del av motståndet från torsdagen och priset steg över barriären vid 100 dollar", sade Phil Flynn, chefanalytiker på PFGBest till Bloomberg News.

Trots att en stor del av riskpremien i olja försvann ur priserna på torsdagen, finns det risk för ytterligare nedsida under de närmaste dagarna om den ekonomiska statistiken fortsätter att vara besvikelser, skrev Goldman Sachs i ett marknadsbrev.

Analytikerna anser att den skarpa nedgången på torsdagen, där Brent och WTI båda rasade 8,6 procent, var ett resultat av att priserna "har gått förbi fundamenta de senaste veckorna", vilket har lämnat de sårbara för en korrektion.

Katalysatorn för korrektionen var enligt Goldman Sachs en rad ekonomisk statistik som kom in under förväntningarna, samt lagerrapporten från USA:s energidepartement som publicerades i onsdags.

Goldman Sachs tror dock att priserna kommer att stiga tillbaka mot, eller över, de tidigare nivåerna mot slutet av året.

Jacek Lupinski, råvaruhandlare på Handelsbanken Capital Markets, hänvisar i huvudsak raset till vinsthemtagningar, och pekar på att det inte finns så mycket uppsida som det tidigare har gjort.

"Även tekniska fonder ligger bakom eftersom de får signaler och hänger på tåget", säger Jacek Lupinski till Nyhetsbyrån Direkt.

Han påpekar dock att nedställningen är "exceptionellt" positiv för världsekonomin. Ett oljepris om 120-125 dollar per fat är "jobbigt" för utvecklingsländer som Kina och Indien.

På basmetallmarknaden noterades nedgångar för flera metaller, om än i en klart långsammare takt än på torsdagen. Den negativa pristrenden vände dessutom under eftermiddagen och även om flera metaller fortfarande är i ett rött segment är nedgångarna marginella. Kopparn backade med 29 dollar till 8.791 dollar per ton medan aluminium sjönk med 17 dollar till 2.619 dollar per ton.

Samtidigt var zink upp 16 dollar till 2.141 dollar medan nickel ökade 75 dollar till 24.600.

Ädelmetallerna återhämtade sig redan på förmiddagen från torsdagens ras. Silvret noterades upp 0:56 dollar till 35:25 dollar per uns, men är på väg att prestera det största fallet på veckobasis sedan 1975 efter att CME Group höjt marginalkraven på silverterminerna. Sedan den 25 april har marginalkravet höjts med 84 procent och under veckan har silverpriset backat 26 procent.

"De högre marginalkraven kan helt enkelt inte mötas av alla på marknaden och när en handlare inte kan möta sina marginaler likvideras ofta det underliggande kontraktet. Det är mycket möjligt med fortsatta fall i silvret", sade Lachlan Shaw, råvaruanalytiker vid Commonwealth Bank of Australia, till Bloomberg News.

Även guld, som föll med 42 dollar på torsdagen, handlades upp på fredagen, med 14 dollar till 1.488 dollar per uns.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?