1515

Räntor och valutor: Kronan fortsätter försvagas

Svenska marknadsräntor öppnar upp till 2 punkter ned på fredagen, vilket är i linje med utvecklingen i Europa. Det som satt tonen på marknaderna är kraftiga prisfall för råvaror på torsdagskvällen, sjunkande börser i USA och Asien och fortsatt dollarstyrka.

En stabilisering och viss vändning har dock skett under natten för såväl råvaror som dollarn. Kronan har försvagats mot dollarn medan rörelserna mot euron är mer begränsade.

Marknaden riktar nu blicken mot den amerikanska sysselsättningsrapporten för april, som offentliggörs klockan 14.30 i eftermiddag.

I öppningen sjunker den svenska tioåriga statsobligationsräntan 2 punkter till 3,16 procent samtidigt som den tyska tioårsräntan är ned 2 punkter till 3,20 procent.

Klockan 9.30 presenterar Riksgälden utfallet för statens betalningar i april. Riksgälden själva tror på ett överskott på 20,9 miljarder kronor.

Danske Bank konstaterar i sitt morgonbrev att detta blir den sista information marknaden får innan Riksgälden släpper sin nya lånebehovsprognos den 18 maj.

"Det finns en del som talar för att Riksgälden kan behöva minska upplåningen relativ tidigare planer vilket skulle kunna sätta press nedåt på framför allt längre räntor", skriver Danske Bank.

Klockan 12.00 kommer statistik över den tyska industriproduktionen i mars, som väntas ha stigit med 0,5 procent från föregående månad. En viss nedåtrisk kan dock finnas efter oväntat svag orderstatistik på torsdagen. Under förmiddagen blir det även PPI-statistik från Storbritannien.

Fredagens stora begivenhet är dock den amerikanska sysselsättningsrapporten för april. Analytikerna i Bloomberg News prognosenkät räknar med att sysselsättningen ökade med 185.000 personer (200.000 i privat sektor) och att arbetslösheten låg kvar på 8,8 procent. Sysselsättningsökningen skulle därmed bromsa in från 216.000 personer i mars.

De senaste dagarna har det kommit några dåliga signaler om tillståndet på den amerikanska arbetsmarknaden. Sysselsättningsindex i tjänste-ISM sjönk i april och veckostatistiken över antalet nyanmälda arbetslösa har oväntat stigit kraftigt två veckor i rad och ligger nu på den högsta nivån sedan i augusti i fjol. Det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet påpekade dock att statistiken den senaste veckan lyftes av flera tillfälliga faktorer.

Goldman Sachs håller trots detta fast vid sin prognos att sysselsättningen ökade med 175.000 personer i april.

"För det första var antalet nyanmälda arbetslösa tidigare under månaden - när statistiken för sysselsättningsrapporten samlades in - mycket lägre. För det andra har andra arbetsmarknadsindikatorer - som Monsterindex, hushållsattityder och sysselsättningsindex för ISM för tillverkningsindustrin - varit i linje med en bra rapport", skriver Goldman Sachs i ett marknadsbrev, även om de tillägger att veckans statistikskörd talar för att prognosriskerna ligger på nedsidan.

Deutsche Bank skriver i ett marknadsbrev att arbetsmarknadsindikatorerna i april har varit blandade, vilket gör att de räknar med att sysselsättningsrapporten i april kommer att vara snarlik marsrapporten. Deutsche Bank spår att sysselsättningen ökade med 200.000 personer i april och att arbetslösheten sjönk till 8,7 procent.

På valutamarknaderna har dollarn fortsatt att stärkas på bred front samtidigt som råvarupriserna sjunker tillbaka. Under morgonen har dock dollarförstärkningen delvis gröpts ur och råvarupriserna stabiliserats. Sedan torsdagens svenska har dollarn stärkts från 1:466 till 1:457 mot euron.

Yenen har åter tappat till över 80 mot dollarn vilket dämpat spekulationerna om interventioner och Australiendollarn har stärktes efter att landets centralbank, RBA, skrivit i sin kvartalsrapport att de troligen kommer att behöva höja räntorna "vid någon tidpunkt".

Den svenska kronan har fortsatt att försvagas mot den starka dollarn, och tappat 5 öre till 6:20 från torsdagens stängning. Mot euron har kronan försvagats ett knappt öre till 9:03.

Långa USA-räntor sjönk med svag statistik, fallande råvarupriser och vikande börser på torsdagskvällen för att sedan åter leta sig något uppåt igen i nattens asiatiska handel.

Korta amerikanska räntor stiger efter att Fed-chefen i Minneapolis, Narayana Kocherlakota, sade i ett tal på torsdagskvällen att det vore "önskvärt" med en "måttlig" höjning av styrräntorna under året. Fomc "bör höja Fed funds- räntan med runt 50 punkter" om kärninflationen stiger till 1,5 procent under året, sade han.

Vid svensk öppning handlas den amerikanska tioåriga statsobligationsräntan oförändrat till 3,18 procent från torsdagen samtidigt som tvåårsräntan har stigit 2 punkter till 0,59 procent.

En sjunkande börs fick den japanska tioåriga statsobligationsräntan att sjunka hela 6 punkter under natten, till 1,15 procent, vilket är den lägsta nivån på fyra månader. Japanska marknader har dock haft helgstängt i tre dagar, vilket kan förklara den ovanligt kraftiga ränterörelsen.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?