1515

Räntor och valutor: Dollarn stärks

Amerikanska marknadsräntor steg och dollarn stärktes på fredagseftermiddagen efter att den amerikanska arbetsmarknadsrapporten visat att fler jobb än väntat skapats i april. Efter hand gröptes dock uppgångarna delvis ur. Europeiska räntor vände också uppåt efter statistiken, men även här blev effekten tillfällig.

Tidigare på dagen hade kraftiga prisfall för råvaror på torsdagskvällen, sjunkande börser i USA och Asien och fortsatt dollarstyrka bidragit till att hålla nere räntorna.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 244.000 personer i april, vilket var den största uppgången sedan i maj 2010. Arbetslösheten steg till 9,0 procent, från 8,8 procent månaden före.

Analytiker räknade med att sysselsättningen skulle ha stigit med 185.000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle uppgå till 8,8 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

I mars steg sysselsättningen med reviderade 221.000 (+216.000) och februari-siffran reviderades samtidigt till +235.000 (+194.000).

Sysselsättningen i den privata sektorn ökade med 268.000 personer i april, väntat +200.000, efter en uppgång med reviderade 231.000 personer i mars.

Statistiken lättade bland annat på farhågorna om att de höga bränslepriserna dämpar den ekonomiska återhämtningen.

RDQ Economics konstaterade att den privata sysselsättningen ökat med i genomsnitt 253.000 per månad de senaste tre månaderna, vilket är den snabbaste takten över en tremånadersperiod sedan i mars 2006.

"Denna rapport bekräftar ytterligare att återhämtningen är på fastare mark och att ekonomin rör sig in i en expansionsfas, vilket följs av mer robust jobbskapande", skrev RDQ Economics.

Att arbetslösheten steg till 9 procent tonar de ned på grund av volatiliteten i hushållsundersökningen (som tydde på att sysselsättningen minskade med 190.000 personer, efter en uppgång med 291.000 personer föregående månad) och att arbetslösheten har fallit mycket kraftigare än de räknat med de senaste sex månaderna.

"Våra förväntningar om att 200.000 jobb per månad ska skapas under 2011 ser ut att vara på rätt spår", skrev RDQ Economics.

Commerzbanks USA-analytiker Christoph Balz tyckte att rapporten var "utmärkt" och stöder deras syn om att förbättrad arbetsmarknad kommer att öka privatkonsumtionen och att tillväxten i den övergripande USA-ekonomin kommer att ta fart igen efter en svag start på 2011.

William Dudley, Fed-chef i New York sade i ett tal att den ekonomiska återhämtningen i USA håller fortfarande inte jämn takt med Federal Reserves mål även om fredagens jobbrapport visar på "fortsatta förbättringar" på arbetsmarknaden.

"Ekonomiska förhållanden har förbättrat det senaste året. Men återhämtningen fortsätter att vara måttlig och vi har fortfarande en lång väg att gå för att nå Feds dubbla mandat om full sysselsättning och prisstabilitet", sade William Dudley och tillade att han är hoppfull om att jobbtillväxten kommer att fortsätta att stärkas under de kommande månaderna.

Vid svensk stängning var den tvååriga USA-räntan upp 1 punkt till 0,58 procent, medan tioårsräntan var upp 2 punkter till 3,20 procent, räknat från torsdagens svenska stängning.

Redan tidigare steg korta USA-räntor efter att

Fed-chefen i Minneapolis, Narayana Kocherlakota, sagt i ett tal på torsdagskvällen att det vore "önskvärt" med en "måttlig" höjning av styrräntorna under året. Fomc "bör höja Fed funds-räntan med runt 50 punkter" om kärninflationen stiger till 1,5 procent under året, sade han.

Ännu en siffra som överträffade förväntningarna på fredagen var tysk industriproduktion för april, till skillnad från orderingången dagen före. Produktionen steg 0,8 procent i mars, väntat +0,7 procent, och ökade med 11,2 procent från mars i fjol, väntat +10,2 procent, enligt Bloomberg News. Dessutom reviderades statistiken för februari upp något.

Commerzbanks analytiker Ralph Solveen skrev i en kommentar att utfallet ökar sannolikheten för att den tyska ekonomin växte mer än 1 procent under första kvartalet.

"Vi antar - trots den svaga orderingången i mars - att tillverkningsindustrin kommer att fortsätta vara den främsta motorn i det tyska uppsvinget", skrev Ralph Solveen.

Han konstaterade att den tyska ekonomin fortfarande kör för fullt, men att det återstår att se i vilken utsträckning det milda vädret och den sena påsken har bidragit.

De preliminära tyska BNP-siffrorna för första kvartalet väntas nästa fredag, den 13 maj.

Torsdagens presskonferens med ECB-chefen Jean-Claude Trichet, där han signalerade att det inte blir någon ny räntehöjning från ECB i juni, överraskade många på marknaden och tyska räntor sjönk rejält.

På fredagsförmiddagen sade dock ECB-rådsledamoten Ewald Nowotny till reportrar i Helsingfors att finansmarknaderna övertolkat Europeiska centralbankens budskap och att ECB inte ska tolkas som duvaktig.

Hans kollega, Nout Wellink, talade också och hans budskap var att världsekonomin förbättras ytterligare, men att betydande risker och osäkerhet kvarstår, samtidigt som det finansiella systemet fortfarande är bräckligt.

Den svenska tioåriga benchmarkräntan stängde 5 punkter ned till 3,13 procent, medan den tyska tioåringen var ned 5 punkter till 3,17 procent, jämfört med svensk stängning på torsdagen.

Här hemma meddelade Riksgälden att statens betalningar visade ett överskott på 38 miljarder kronor i april, vilket var klart högre än Riksgäldens egen prognos om ett överskott på 20,9 miljarder kronor. Differensen förklaras främst av att nettoutlåningen till myndigheter blev 11,1 miljarder lägre än beräknat.

Dessutom deltog staten i Telia Soneras återköpsprogram, vilket genererade 3,7 miljarder kronor och en inlösen av Luftfartsverkets pensionsskuld gav inkomster om 1,8 miljarder kronor.

Bengt Roström, Nordea, konstaterade att även om överskottet i april till stor del kan förklaras av tillfälliga faktorer så fortsätter 12-månadersöverskottet att växa månad för månad som en effekt av en stark utveckling för svensk ekonomi.

Riksgälden släpper sin nya lånebehovsprognos den 18 maj.

Nordea förutspår att Riksgälden väljer att lämna emissionsvolymen för obligationer oförändrad den här gången.

På valutamarknaderna stärktes dollarn initialt ytterligare efter jobbstatistiken, efter att tidigare på dagen ha fortsatt att stärkas på bred front samtidigt som råvarupriserna sjönk tillbaka. Efter hand gröptes dock förstärkningen delvis ur.

Vid svensk stängning på eftermiddagen handlades dollarn kring 1,451 mot euron, jämfört med 1,466 vid svensk stängning på torsdagen.

Yenen hade samtidigt tappat till 80,46 mot dollarn vilket dämpat spekulationerna om interventioner från torsdagen då yenen stod i 79,92.

Bland vinnarna fanns också råvaruexportländernas valutor, som gynnades av spekulationer om att den amerikanska ekonomin nu kommer att växa snabbare.

Kronan har fortsatt att försvagas mot den starka dollarn, och tappat drygt 5 öre till 6,21 från torsdagens stängning. Mot euron har kronan stärkts 2 öre till 9,00.


Innehåll från Tele2Annons

Nordens första 5G-uppkopplade hotell förbättrar gästernas upplevelse

Comfort Hotel Xpress Stockholm är det första hotellet i Norden att erbjuda smarta lösningar med hjälp av 5G. Christian Lundén är chef för innovation och kundresan hos Nordic Choice Hotels.
Comfort Hotel Xpress Stockholm är det första hotellet i Norden att erbjuda smarta lösningar med hjälp av 5G. Christian Lundén är chef för innovation och kundresan hos Nordic Choice Hotels.

Ännu är vi bara i startgroparna för de möjligheter 5G kan ge oss. Men redan nu kan gästerna på ett av Nordic Choices hotell i Stockholm få ett smakprov på vad framtidens hotellbesök kan komma att innebära. Det är det första hotellet i Norden som erbjuder nya smarta lösningar och bättre upplevelser med stöd av 5G.

Läs mer om 5G från Tele2 här 

I början av sommaren flyttade framtidens mobila teknik in i 20 av de 257 rummen på ett av Nordic Choices hotell – Comfort Hotel Xpress Stockholm. Och tanken är att successivt erbjuda 5G på ännu fler av hotellkedjans mer än 200 hotell i Norden och Baltikum.

Det innebär att hotellgästerna har tillgång till ett mobilnät med betydligt högre hastigheter, kortare svarstider och ökad kapacitet jämfört med tidigare nät.

– Gästerna får inte bara ett blixtsnabbt WIFI, utan kan även testa nya TV-tjänster och inte minst upplevelsen av att använda 5G för till exempel spel, nedladdning eller delning, säger Christian Lundén, chef för innovation och kundresan hos Nordic Choice Hotels.

– Vi har även installerat 5G och visualiserat tekniken på skärmar i ett ”gaming corner” i hotellets lobby. På så vis har alla gäster chansen att testa möjligheterna med den nya tekniken.

Oändliga möjligheter

Tillsammans med Internet of Things (IoT) kan 5G skapa helt nya upplevelser för hotellgästerna. IoT-uppkopplade sensorer installeras nämligen också i rummen för att bland annat mäta och säkerställa att luftkvaliteten är bra. Men 5G och IoT förenklar och förbättrar även det dagliga arbetet för hotellpersonalen. Sensorerna kan till exempel känna av när en papperskorg behöver tömmas och när toalettpapper måste fyllas på.

På sikt kommer den nya tekniken dessutom effektivisera och minska underhållskostnaderna för nya byggnader. Med 5G blir det möjligt att hantera flera uppkopplade enheter samtidigt. När allt fler system kopplas upp och ihop, kan hotellen bli mer energieffektiva.

– Vi har alltid haft en drivkraft att testa nya saker som kan förbättra vår verksamhet och kundernas upplevelse. Ännu är vi bara i startfasen av de möjligheter 5G kan ge oss, men vi har nu en bra plattform att bygga vidare på, säger Christian Lundén.

Ny teknik i praktiken

5G-satsningen är ett samarbete med IT-partnern Speeron som levererar 5G-tekniken, utvecklar och integrerar lösningarna för IoT, samt levererar det WIFI som drivs av 5G. Tele2 tillhandahåller 5G-nätet.

– Vi vill vara delaktiga i hur våra kunder kan använda sig av 5G och den senaste generationens mobilteknik i praktiken. Vi testar nu olika möjligheter på ett hotell och nästa fas blir att tillsammans med Nordic Choice och Speeron utöka till fler hotell och ansluta fler funktioner i rummen, säger Stefan Trampus, affärsområdeschef för företagsmarknaden på Tele2.

Så kan Tele2 hjälpa ditt företag – läs om våra erbjudanden här.

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?