1515

USA-börser: Oljebolagen dagens förlorare

De amerikanska börserna sjönk på torsdagen. Råvarupriser som fortsatt nedåt och svag statistik minskade riskaptiten.

Vid stängning var Dow Jones ned 1,1 procent till noteringen 12.584. Det bredare S&P 500 sjönk 0,9 procent till 1.335 medan Nasdaq Composite backade 0,5 procent till 2.815.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 1,1 miljarder aktier, medan den var 2,2 miljarder aktier på Nasdaq.

"Vi ser en svag punkt i ekonomin. Det är vad den senaste tidens statistik pekar på. Alla fokuserar nu på fredagens jobbstatistik. Om arbetslösheten ökar kan det leda till att aktiemarknaden bromsar in under en tid", sade Mike Ryan, chefstrateg för UBS amerikanska verksamhet till Bloomberg News.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA steg med 43.000 personer till 474.000 personer, under vecka 17, jämfört med föregående vecka. Analytiker hade räknat med 410.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News snittprognos.

Under dagen meddelade ECB som väntat att styrräntan lämnas oförändrad vid 1,25 procent. Centralbankschefen Jean Claude Trichets kommentar om att ECB följer inflationen noggrant tolkades som att räntan inte kommer att höjas förrän efter junimötet, vilket ledde till en rejäl dollarförstärkning och fallande råvarupriser. Bland annat tappade silvret nästan 10 procent under dagen, och oljan backade nästan 10 dollar per fat.

Rasen på råvarumarknaden drog med sig råvarurelaterade bolag. På S&P 500 tappade oljesektorn 2,2 procent, medan råvarusektorn backade 1,5 procent.

JDS Uniphase steg 6,9 procent. Bolaget redovisade något över analytikernas förväntningar för det brutna räkenskapsårets tredje kvartal. Bolaget justerade dessutom upp prognosintervallet för intäkterna under det fjärde kvartalet till 455-475 miljoner dollar.

General Motors tappade 3,1 procent. Bilkoncernen, som både redovisade ett resultat och en försäljning för kvartalet som överträffade analytikernas förväntningar, spår att det justerade ebit-resultatet kommer att förbättras under 2011 jämfört med 2010. Att aktien backar berodde enligt en analytiker från Jefferies som Bloomberg News talat med på att försäljningen under det första kvartalet drivits av lastbilsförsäljningen, som väntas bli betydligt lägre under resten av året. Det hade därför krävts bättre siffror för att aktien inte skulle tappa.

Speltillverkaren Electronic Arts steg 8,8 procent. Bolaget rapporterade en femfaldig vinstökning under det fjärde kvartalet, vilket var bättre än analytikerna väntat sig.

Efter stängning rapporterar Accuray, konkurrent till Elekta. Aktien var upp 0,8 procent inför rapporten.

På obligationsmarknaden var tioåringen ned 6 punkter till 3,16 procent.

Ericsson noterades 19 öre högre än vid börsens stängning i Stockholm.


Innehåll från KIAAnnons

Ny teknik och ultrasnabb laddning – nu lanseras Kia EV6 i Sverige

Kia EV6 har kallats för en av årets mest efterlängtade modeller.

Det gäller inte minst här i Sverige när bilen nu lanseras.

Här är detaljerna som förklarar varför elbilen Kia EV6 väcker sådan uppmärksamhet.

Kia EV6 – den nya generationens elbil

EV6 är Kias första elbil som är baserad på den nya elbilsplattformen E-GMP (Electric Global Modular Platform). Denna har stöd för 800 volts-teknik, vilket gör det möjligt med ultrasnabb laddning. Vid en laddstation med minst 240 kW kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller så kan du på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med det stora batteriet på 77,4 kWh, och batteriets placering i golvet skapar rymlighet i kupén och ett platt golv för bästa komfort.

Lång räckvidd

Elbilen, som lanseras hos de svenska Kia-återförsäljarna helgen 13-14 november, släpps först i tre olika versioner: EV6, EV6 Plus och GT Line. Kia EV6 och EV6 Plus finns med bakhjulsdrift, EV6 Plus går även att få med fyrhjulsdrift och GT Line finns endast med fyrhjulsdrift. EV6 Plus och EV6 GT Line med fyrhjulsdrift, det vill säga med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln – har sammanlagt 325 hästkrafter. EV6 med bakhjulsdrift har en räckvidd på upp till 528 kilometer på en laddning, enligt WLTP.

I slutet av nästa år kommer en fjärde version – toppmodellen Kia EV6 GT. Den är också fyrhjulsdriven med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln. Kia EV6 GT har sammanlagt 585 hästkrafter. 0 till 100 km/h klaras av på 3,5 sekunder och topphastigheten anges till 260 km/h.

Stolar av återvunna PET-flaskor

När det kommer till interiören hos Kia EV6 är det första man ser en dubbel panoramaskärm (dubbla 12,3-tumsskärmar) med intuitiva menyer och ett användarvänligt gränssnitt.

Intill förarplatsen finns en rejäl mittkonsol som rymmer växelväljaren, plats för mobiltelefonen och touchknappar för bland annat stol- och rattvärme.

Med en AR head-up display projiceras viktig information på vindrutan så att föraren lätt kan hålla koll och få guidning till sin destination.

Stolarna i nya EV6 är utformade med komfort i fokus och är klädda i veganskt läder eller mockaimitation, som tillverkats av återvunna PET-flaskor. I sätena, som går att fälla som vilostolar, är det enkelt och bekvämt att ta igen sig en liten stund medan batterierna laddas.

Dragkapacitet på 1600 kilo

Det är inte bara räckvidden, den ultrasnabba laddningen och de dubbla panoramaskärmarna som gör att Kia EV6 sticker ut.

Här finns en mängd tekniska funktioner som assisterar i vardagen, såsom döda-vinkel-varnare, varning för bakomvarande trafik, värmepumpsystem för effektiv uppvärmning/nedkylning av kupén, adaptiv farthållare med stop and go, parkeringssensorer fram och bak och elmanövrerad baklucka.

Oavsett version stoltserar Kia EV6 dessutom med dragkapaciteten på 1600 kg.

Kia EV6 kan även fungera som en mobil powerbank. Den är utrustad med en vehicle-to-load-funktion (V2L) och kan användas för att ladda och driva andra elektriska apparater som man kan behöva till exempel vid olika utomhusäventyr. Bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW vilket gör att EV6 till och med kan användas för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Kia EV6 lanseras hos de svenska Kia-återförsäljarna helgen 13-14 november.

Kia EV6 – den nya generationens elbil 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?