1515

Stockholmsbörsen: Byggbjässar rena blysänket

Stockholm hade strax efter lunch på torsdagen följt med Europa nedåt där marknaderna oroar sig för amerikansk jobbstatistik. I Stockholm backade byggsektorn kraftigt efter svaga rapporter från Skanska och NCC. Nordea avancerade efter regeringsutlåtande om framtida utförsäljning.

"Investerare är fortsatt oroliga för arbetslösheten i USA och kommer att syna antalet nyanmälda arbetslösa under torsdagseftermiddagen", sade Andreas Lipkow, trader på MWB.

Klockan 13.25 var OMXS30 ned 0,3 procent till noteringen 1.145,1. Omsättningen uppgick till 6,8 miljarder kronor.

I Europa var samtidigt DAX ned 0,7 procent, FTSE hade sjunkit 0,8 procent och Euro Stoxx och CAC båda var ned 1,2 procent. Europabörserna går därmed mot tredje raka dagen av nedgång, vilket skulle vara den längsta förlustraden på sju veckor.

Under onsdagen inkom svagt ISM-index för tjänstesektorn i USA samt så retirerade sysselsättningsindex. Marknaden oroar sig därför för utfallet i den veckovisa statistiken rörande antalet nyanmälda arbetslösa som inkommer under eftermiddagen.

Marknaden väntar också spänt på fredagens jobbrapport. På onsdagen visade en undersökning från ADP Employer Services att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade med 179.000 personer i april, väntat var en ökning med 198.000.

Bland förlorarna i Europa märktes finansbolagen Lloyds, ned knappt 10 procent, och Societe General, som backade knappt 4 procent. Båda retirerade på svaga rapporter.

Samtliga fyra svenska storbanker gick bättre än index. Nordea avancerade 2,4 procent till 69:55 kronor efter att finansmarknadsminister Peter Norman sagt att regeringen enbart kommer att sälja mer av innehavet i Nordea om priset är rätt.

Skanska backade med 6,2 procent till 120:40 kronor efter att ha rapporterat ett resultat före skatt på 451 miljoner för det första kvartalet, vilket var runt 23 procent sämre än väntat justerat för engångsposter om cirka 100 miljoner. Orderingången uppgick enbart till 21,6 miljarder kronor, väntat var 28,1 miljarder.

Inom sektorn backade NCC 3,7 procent till 156:00 kronor när varken resultat eller omsättning nådde upp till förväntan.

De svaga byggrapporterna tyngde Peab B, som var ned 3,3 procent till 53:20 kronor.

Ratos redovisade ett resultat per aktie på 3:84 kronor och sade att transaktionsmarknaden fortsätter att vara het och att det för närvarande råder goda exitmöjligheter.

Ratos B-aktien var ned 0,4 procent till 124:20 kronor.

Securitas, som backade drygt 5 procent på onsdagen efter en svagare rapport än väntat, tyngde OMXS30 även under torsdagen med en nedgång på 4,5 procent till 68:10 kronor. Justerat för att utdelningen om 3 kronor avskilts var aktien 20 öre ned. SEB Enskilda anser att den svaga kursutvecklingen har gett ett köpläge och har höjt rekommendationen på Securitas till köp, från behåll.

Danske Bank, ABG Sundal Collier och Cheuvreux har dock samtliga sänkt sina rekommendationer på Securitas.

I veckans nummer av VA rekommenderas det köp av B&B Tools som var upp 4,5 procent till 121:00 kronor. Gunnebo får rekommendationen sälj, aktien var ned 2,3 procent till 39:00.

På First North rusade Entraction 30,2 procent till 65:75 kronor efter att International Game Technology, IGT, lagt ett kontantbud på Entraction, om 67:56 kronor per aktie.

På centralbanksfronten lämnade Bank of England räntan oförändrad vid lunch på torsdagen och ECB väntas följa efter senare under eftermiddagen.

Vid 13.25-tiden var juniterminerna för de ledande amerikanska börsindexen ned mellan 0,3 och 0,4 procent.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?