1515

Råvaror: Metallpriserna fortsätter ned

Priserna på metaller och råolja sjönk på bred front under handeln på torsdagsmorgonen. Undantaget var guld, som noterade en mindre uppgång.
Spotpriset på silver fortsatte ned och handlades vid klockan 9.00 till cirka 39:24, motsvarande ett tapp om drygt 0:10 dollar per uns. Silver backade cirka 5 procent på onsdagen.

CME Group, Comex-börsens ägare, höjde återigen kravet hur mycket kontanter som behövs för lån av mäklare till silverhandel. Kravet höjdes till 21.600 dollar per kontrakt med effekt från måndag, från tidigare 14.513 dollar. Det var den andra höjningen på mindre än en vecka. För ett år sedan krävdes en deposition på 4.250 dollar. Sedan stängning i fredags har silverpriset rasat drygt 20 procent.

"Hastigheten i nedgången i silver visar hur bubblig metallen har varit. Guld, visserligen under press tillsammans med silver, kan klara sig bättre givet att centralbanker och investerare är mån om att säkra sig mot inflation och nedgångar i valutor", sade Chae Un Soo, trader vid KEB Futures till Bloomberg News.

På råoljemarknaden var WTI-oljan vid klockan x.xx ned 0:40 dollar till 108:84 dollar per fat, medan Brentoljan backade 0:19 dollar till 121:00.

Lagerrapporten från USA:s energidepartement visade att de amerikanska lagren av råolja steg med 3,4 miljoner fat under förra veckan. Det var över enligt analytikernas förväntningar om +2,0 miljoner men ganska i linje med API- rapporten från tisdagen som pekade mot en ökning om 3,2 miljoner fat. Märkbart är också att lagren steg trots att importen sjönk med 0,39 miljoner fat per dag.

Produktlagren visade dock nedgångar, med bensinlagren ned 1,0 miljoner (väntat -0,5), och destillatlagren ned 1,4 miljoner fat (väntat +0,5).

"Statistiken signalerar att återhämtningen inte är så snabb som vi väntar oss. Det kommer att bli en långsam återgång för USA", sade Ben Westmore, mineral- och energiekonom vid National Australia Bank till Bloomberg News.

Även basmetallerna noterade rejäla nedgångar under dagen, där koppar visade vägen.

På London Metal Exchange tappade kopparn 63 dollar till 9.061 dollar per ton på indikationer om vek efterfrågan från Kina.

"Vi ser fortsatta nedgångar inför att Kina fortsätter att strama åt, vilket orsakar att konsumtionen släpar efter förväntningarna under den här perioden", sade Shi Wenzhu, analytiker vid Huatai Great Wall Futures till Bloomberg News.

Trots prisnedgångarna den senaste tiden anser Mark Pervan, chef för råvaruanalys vid Australia & New Zealand Banking Group, att utbudet bland gruvorna fortfarande "verkar stramt" vilket är positivt för kopparpriserna.

Det är i likhet med International Copper Study Group, ICSC, som i sin senaste prognos räknar med ett underskott i kopparns marknadsbalans om 377.000 ton under helåret 2011.

Nickel backade hela 125 dollar till 25.700 dollar per ton och zink sjönk 13 dollar till 2.177.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?