1515

Räntor och valutor: Kronan på fall

Euron försvagades kraftigt på torsdagen och Europaräntorna sjönk ordentligt efter att ECB- chefen Jean-Claude Trichet signalerat att det inte blir någon ny räntehöjning från ECB i juni, ett besked som överraskade många på marknaden. Dessutom kom amerikansk statistik in svagt, vilket bidrog till ett surt klimat med vikande börser och räntenedgångar.

Svenska räntor drogs med ned efter inledande uppgångar och kronan försvagades mot dollarn, som fick sig en ordentlig skjuts på Jean-Claude Trichets uttalanden.

Svenska marknadsräntor sjönk 1-6 punkter, med den tioåriga statsobligationsräntan 1 punkt ned till 3,18 procent. Den tyska tioårsräntan sjönk 8 punkter till 3,22 procent medan tvåårsräntan var ned hela 16 punkter till 1,77 procent.

"Marknaden har mycket aggressivt prisat in en junihöjning under de senaste dagarna. Nu ser man hur det vänder", sade Michael Leister, valutastrateg vid WestLB i Düsseldorf till Bloomberg News.

ECB lämnade som väntat sin styrränta oförändrad på 1,25 procent på torsdagen och vid den efterföljande presskonferensen flaggade ECB-chefen Jean-Claude Trichet för att det inte blir någon räntehöjning vid kommande möte i juni.

ECB kommer att fortsätta att "mycket noga övervaka" riskerna mot prisstabiliteten, sade ECB-chefen, vilket på ECB- språk betyder att det inte blir någon räntehöjning vid kommande möte. Hade han i stället använt sig av frasen "stark vaksamhet" (strong vigilance) hade det varit kodordet för att det blir en höjning vid det kommande mötet.

"Det är viktigt att den senaste tiden prisutveckling inte ger upphov till ett brett baserat inflationstryck", sade Jean-Claude Trichet och tillade att inflationsriskerna på medellång sikt fortsatt ligger på uppsidan och att ECB:s policy är "mycket ackommoderande".

Det är därmed alltså fortsatt hökaktiga tongångar från ECB, även om de kraftiga marknadsreaktionerna tyder på att många på marknaden hade positionerat sig för ett tuffare budskap från ECB-chefen på torsdagen. Stalltipset nu är att det blir en räntehöjning vid nästnästa möte i juli.

Euron försvagades kraftigt efter de i sammanhanget oväntat mjuka uttalandena från ECB-chefen och mot dollarn gick euron till 1:466 från 1:492 på onsdagen.

"Genom att signalera att en höjning i juni inte är trolig har Trichet satt euron under press. En höjning i juni måste nu prisas ut av marknaden", sade Kasper Kirkegaard, senior valutastrateg vid Danske Bank i Köpenhamn, till Bloomberg News.

Samtidigt stärktes yenen på bred front och gick under 80 mot dollarn. Mot euron stärktes euron från 120:2 på onsdagen till 117:2 på torsdagen.

Kronan försvagades 10 öre mot den starkare dollarn till 6:15 och stärktes ett knappt öre mot euron till 9:02.

Bank of America Merrill Lynch räknar med att kronan ska fortsätta att stärkas mot euron mot bakgrund av en fortsatt stark svensk ekonomi samtidigt som euroområdet fortsätter att dras med riskerna kring periferin. Banken tror att kronan har stärkts till 8:80 mot euron vid årets slut.

Förutom ECB bjöd torsdagen även på svag statistik över tyska industriorder i mars, som oväntat sjönk med 4,0 procent från i februari. Väntat enligt Bloomberg News prognosenkät var i stället en liten uppgång med 0,4 procent.

Det tyska ekonomidepartementet skrev i en kommentar att utsikterna är fortsatt "gynnsamma" och att antalet stora order var kraftigt under genomsnittet, vilket enligt analytiker kan förklara det svaga utfallet.

Dessutom lämnade Bank of England sin styrränta oförändrad till 0,50 procent, vilket var helt i linje med förväntningarna.

Här hemma kom stark statistik över tjänsteproduktionen i mars, som steg med 5,7 procent från mars 2010. Detta var långt över förväntningarna och rejäla upprevideringar för både januari och februari gjorde att statistiken såg än starkare ut.

Per Selldén på Swedbank skrev i en kommentar att tjänsteproduktionen fortsätter att utvecklas starkt. Han noterade att tillväxten i kvartalstakt för tjänsteproduktionen var starkare under det första kvartalet än under det fjärde kvartalet i fjol, vilket innebär en viss uppåtrisk för Swedbanks prognos att det första kvartalets BNP växte med 0,6 procent från föregående kvartal.

De amerikanska marknadsräntorna sjönk tillbaka på torsdagen efter bland annat svag arbetsmarknadsstatistik. Tioårsräntan sjönk 4 punkter till 3,18 procent, den lägsta nivån på sex veckor.

Veckosiffran över antalet nyanmälda arbetslösa tog oväntat ett rejält kliv uppåt och steg med 43.000 till 474.000 personer, i stället för att som väntat sjunka tillbaka till 410.000. Det var andra veckan i rad som antalet nyanmälda arbetslösa oväntat steg och antalet ligger nu på den högsta nivån sedan i augusti.

Det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet påpekade dock att den kraftiga uppgången till största delen förklaras av tre faktorer som inte fångades av normala säsongsvariationer. Dessa faktorer var en helgdag i New York, ett nytt program för arbetslöshetsunderstöd i Oregon och stängda bilfabriker på grund av katastrofen i Japan. Genomsnittet för de fyra senaste veckorna steg ordentligt till 431.250 från 409.000.

"Trots försäkran om att ett antal speciella faktorer förklarade uppgången i antalet nyanmälda arbetslösa måste vi se uppgången i fyraveckorssnittet som en oroande signal från arbetsmarknaden", skrev RDQ Economics i ett marknadsbrev och tillade att insatserna nu höjs inför fredagens sysselsättningsrapport för april.

Produktiviteten i USA utvecklades dock betydligt bättre än väntat under det första kvartalet och steg med 1,6 procent, väntat +1,1 procent. Enhetsarbetskostnaderna steg 1,0 procent, mer än väntade +0,8 procent.

4Cast skrev i en kommentar att företagen fortsätter att förlita sig på produktivitetsökningar för att möta en ökad produktion, även om produktiviteten inte utvecklades lika starkt som under det fjärde kvartalet i fjol. 4Cast konstaterade även att enhetsarbetskostnaderna steg efter en nedgång under föregående kvartal men att de ännu inte indikerar något inflationstryck. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?