1515

Stockholmsbörsen: H&M tar täten

H&M avancerade och Securitas sällade sig till förlorarna när OMXS30 var i stort oförändrad efter lunch. Samtidigt backade de ledande europeiska börsindexen något. Svaga rapporter från Holcim och Vestas tyngde börssentimentet i Europa.

"I skenet av hur många företag som antingen kommit in i linje med, eller över förväntan höjer det ribban för företag som ännu inte rapporterat. Dessa får det svårare att tillfredsställa investerare", sade Joshua Raymond, marknadsstrateg på City Index i London, till Bloomberg News.

Vid 13.30-tiden var OMXS30 i stort oförändrad på 1.153,7. Omsättningen uppgick till hela 10,1 miljarder.

De ledande europeiska indexen var ned. DAX och CAC backade 0,4 procent medan Euro Stoxx var ned 0,5 procent.

I Europa handlades Holcim ned drygt 4 procent och Vestas närmare 9 procent på rapportbesvikelser.

H&M stödde OMXS30 med en kursstegring på 2,8 procent till 226:70 efter att brittiska konkurrenten Next presenterat starka försäljningssiffror på onsdagsmorgonen.

Securitas B var dock en stor förlorare med en nedgång på 7,0 procent till 70:20 kronor efter att ha redovisat ett resultat klart under koncensusprognosen vid lunchtid.

Avskilda utdelningar från Boliden, Nokia och Sandvik bidrog också till att tynga OMXS 30.

Lundin Petroleum, som backade 4 procent under tisdagen, hämtade tillbaka tappet under onsdagsförmiddagen efter att ha redovisat ett ebitda-resultat som var 5 procent bättre än prognosen. Oljebolagets presschef Maria Hamilton sade också till nyhetsbyrån Direkt att produktionsprognosen kan komma att uppjusteras i samband med halvårsrapporten.

Vid 13.30-tiden hade aktien backat tillbaka och var 0,6 procent ned till 88:75 kronor.

PA Resources avancerade 4,9 procent till 4:72 kronor sedan ebitda-resultatet kommit in 19 procent över SME- prognosen.

Meda var en annan rapportvinnare och var upp 9,2 procent till 67:85 kronor trots att rapporten kom in ungefär som väntat. Enligt analytiker som Direkt var i kontakt med spekulerades det inför om att såväl ebitda- marginal som organisk försäljning skulle överraska på negativt.

Däremot var Oriflame ned 1,9 procent till 325:50 kronor trots att rapporten kom in som förväntat. Under en telefonkonferens medgav Oriflames vd Magnus Brännström att marknadsutsikterna i Ryssland är mycket osäkra.

Swedish Match var upp 0,1 procent till 210:10 kronor efter en rapport i linje med SME Direktkoncensus.

Tradedoublers resultat före skatt blev enbart 24,5 miljoner kronor i det första kvartalet, mot väntade 32,5 miljoner kronor. Inte heller försäljningen nådde förväntan. Aktien föll med 8,7 procent till 45:40 kronor.

Terminerna för de ledande amerikanska indexen indikerar en öppning i negativt territorium på onsdagseftermiddagen. Juniterminerna var ned mellan 0,1 och 0,2 procent.

Från USA kommer under eftermiddagen Challengers varselstatistik och ADP:s undersökning om utvecklingen på den privata arbetsmarknaden. Dessa ger en indikation inför den officiella jobbstatistiken på fredag.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?