1515

Stockholmsbörsen: H&M tar täten

Stockholmsbörsen vände upp efter en halvtimma på onsdagen i ett allmänt bättre riskklimat i Europa. H&M och Lundin Petroleum hjälpte till att lyfta index.

Vid 10.45-tiden hade OMXS30 stigit 0,5 procent till 1.159,2, efter att ha handlats under nollan fram till 9.30. Omsättningen uppgick till 5,6 miljarder.

Även de ledande europeiska indexen vände upp efter att ha stängt ned på tisdagen samt öppnat under nollstrecket på onsdagen. DAX var upp 0,4, CAC 0,3 och Euro Stoxx 0,2 procent.

"Den svagare utvecklingen vi såg för aktier handlade mer om vinsthemtagningar än något annat", sade Joshua Raymond, marknadsstrateg på City Index i London, till Bloomberg News.

H&M B hjälpte OMXS30 upp med en kursstegring på 2,9 procent till 226:80 efter att brittiska konkurrenten Next presenterat starka försäljningssiffror på onsdagsmorgonen.

Lundin Petroleum steg med 1,9 procent till 90:90 kronor efter att ha redovisat ett ebitda-resultat som var 5 procent bättre än prognosen. Oljebolagets presschef Maria Hamilton sade till Nyhetsbyrån Direkt att produktionsprognosen kan komma att uppjusteras i samband med halvårsrapporten.

"Allt går rätt för Lundin, det är en jättestark rapport. Men det som driver aktien är hur resultatet ska bli av provborrningarna i Avaldsnes, Malaysia och Barents Hav", kommenterade en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Även PA Resources levererade en stark rapport med ett ebitda-resultat 19 procent över SME Direkts prognos. Aktien avancerade 5,1 procent till 4:73 kronor.

Meda var en annan rapportvinnare och var upp 6,5 procent till 66:20 kronor trots att rapporten kom in ungefär som väntat. Enligt analytiker spekulerades det inför om att såväl ebitda-marginal som organisk försäljning skulle överraska på nedsidan.

"Medas rapport är riktigt bra med tanke på att den organiska försäljningen är oförändrad och att viskningssiffrorna för ebitda-marginalen låg under de officiella förväntningarna", sade en analytiker till Direkt.

Däremot var Oriflame ned 1,3 procent till 327:60 kronor trots att rapporten kom in som förväntat. Under en telefonkonferens medgav Oriflames vd Magnus Brännström att marknadsutsikterna i Ryssland är mycket osäkra.

Swedish Match backade 0,4 procent till 209:10 kronor efter en rapport i linje med SME Direktkoncensus.

Tradedoublers resultat före skatt blev enbart 24,5 miljoner kronor i det första kvartalet, mot väntade 32,5 miljoner kronor. Inte heller försäljningen nådde förväntan. Aktien föll med 6,8 procent till 46:30 kronor.

Orexo backade 8,4 procent efter att ha redovisat ett resultat efter skatt på minus 39,2 miljoner samt ha föreslagit en nyemission om 250 miljoner kronor i syfte att skapa finansiella förutsättningar för bolaget.

Rapporterna väntas fortsätta ticka in under börsdagen. Strax efter 11 väntas Aarhus Karlshamn rapportera och senare under dagen kommer bland annat Securitas resultat.

Även terminerna för de ledande amerikanska indexen har vänt upp under Europahandelns inledande timmar.

Från USA kommer under eftermiddagen Challengers varselstatistik och ADP:s undersökning om utvecklingen på den privata arbetsmarknaden. Dessa ger en indikation inför den officiella jobbstatistiken på fredag.


Innehåll från EKNAnnons

Så tar du del av Norrlands investeringsboom

De kommande decennierna ska 1 100 miljarder kronor investeras i Norrland, inte minst av jättar inom gruvnäring och batteritillverkning. Det öppnar stora möjligheter för småföretagen – och EKN ökar nu sin närvaro i regionen för att kunna hjälpa ännu fler exportföretag och deras underleverantörer.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

– Totalt rör det sig om gröna investeringar på runt 1 100 miljarder kronor. Det är investeringar som kommer att förändra Norrland i grunden, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på statliga EKN, som hjälper svenska exportföretag.

Investeringarna är till stor del kopplade till ett antal enorma satsningar som ska göras inom förnybar energi, elektrifiering och fossilfritt stål. Men investeringarna kommer i förlängningen att förändra hela näringslivet i norra Sverige – och kan även skapa stora möjligheter för många mindre företag.

Stor potential för mindre företag

– Förutom att så stora investeringar – med alla nyanställningar och krav på utbyggd service – skapar tillväxt generellt i samhället, stärker de också möjligheterna för Norrlands mindre företag att sälja till de stora.

Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Här öppnar sig dessutom en ny världsmarknad, säger Carl-Johan Karlsson.

– Ta bara den fossilfria stålframställning som nu utvecklas i Norrland – den tekniken kommer att sprida sig globalt. De företag som är med på resan kommer att få kunder världen över.

EKN har en rad olika produkter som hjälper exportföretag att göra bättre, fler och tryggare affärer. De kan till exempel vara med och dela bankens risk när exportföretag behöver rörelsekredit för att växa eller finansiera en specifik affär. Nu ökar EKN sin närvaro i Norrland med två exportrådgivare, som på plats kan träffa och hjälpa regionens företag.

– Exportföretag som vill säkra sina betalningar, eller har behov av rörelsefinansiering via sin bank, kan få hjälp av EKN. Våra finansieringsexperter i Norrland berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa till – och sitter ofta med i det första mötet mellan företagen och banken för att ta affären framåt.

EKN kan hjälpa underleverantörer också

För Norrlands små och medelstora företag är det viktigt att veta att EKN:s garantier även är tillgängliga för underleverantörer till exportföretag.

– De flesta stora basindustrier i Norrland räknas som exportföretag så om du gör affärer med dem så ingår du i ramverket för vilka som kan få garantier från EKN, förklarar Carl-Johan Karlsson.

EKN har många olika lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?