1515

Stockholmsbörsen: H&M mildrade börsfallet

Stockholmsbörsen avslutade onsdagen på dagslägstanivåer efter att under stor del av handeln stått emot den dystra utvecklingen i övriga Europa. Avskilda utdelningar från Boliden, Nokia och Sandvik bidrog till att tynga samtidigt som ett lyft för H&M-aktien begränsade indexnedgången.

Onsdagen bjöd på ett rejält rapportflöde med överraskningar åt bägge hållen. Det som slutligen fick index att leta sig ned på minus var den amerikanska statistiken under eftermiddagen där ISM-indexet för tjänstesektorn sjönk betydligt mer än väntat i april.

Vid stängning hade OMXS30 backat med 0,5 procent till 1.148,6. Omsättningen uppgick till knappt 21 miljarder kronor.

H&M avancerade 2,8 procent till 226:60 kronor vilket innebär att aktien nu tagit igen hela det tapp som noterades efter rapportbesvikelsen i mars och lite till.

Även övriga europeiska klädbolag handlades upp och på Europanivå var detaljhandelsindex det som steg mest. Stöd kom från brittiska Next som presenterat starka försäljningssiffror. Bolaget passade även på att höja sina helårsprognoser för såväl försäljning som resultat.

I London steg Next med närmare 5 procent och Inditex var drygt 1 procent upp på en i övrigt sjunkande Madridbörs.

Securitas tillhörde förlorarna efter att ha levererat en kvartalsvinst under förväntan. Prispress och tappade kundkontrakt i bevakningsverksamheten i Europa tillhörde de dåliga nyheterna och aktien handlades ner 5,6 procent till 71:30 kronor.

Även Swedish Match rapporterade men här var kvartalssiffrorna mer i linje med förväntningarna. Aktien var också relativt oförändrad fram till eftermiddagshandeln då den började sin resa nedåt för att stänga 2,3 procent ner till 205 kronor.

Lundin Petroleum, som backade 4 procent under tisdagen, tappade ytterligare 2:50 kronor till 86:75 trots att bolaget på morgonen redovisade ett ebitda-resultat som var 5 procent bättre än förväntningarna.

Inom samma sektor gick PA Resources åt motsatt håll med en uppgång på 4,7 procent till 4:71 kronor sedan ebitda- resultatet kommit in 19 procent över SME-prognosen.

Meda var en annan rapportvinnare och var upp 9,7 procent till 67:20 kronor trots att rapporten kom in ungefär som väntat. Enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med spekulerades det inför rapporten om att Medas ebitda- marginal skulle överraska negativt.

Oriflame var ned 1,5 procent till 326:80 kronor efter en kvartalsrapport som i stort motsvarade förväntningarna. Under den efterföljande telefonkonferensen medgav Oriflames vd Magnus Brännström att marknadsutsikterna i Ryssland är mycket osäkra.

Tradedoublers resultat före skatt blev enbart 24,5 miljoner kronor i det första kvartalet, mot väntade 32,5 miljoner. Inte heller försäljningen nådde förväntan. Aktien föll med 7,7 procent till 45:90 kronor.

Även Opcon sjönk, ner 4,3 procent till 17:80 kronor. I samband med sin rapport och beskedet om ett svagt första kvartal sänkte bolaget tillväxtprognosen för 2011. Opcon lanserade även ett omstruktureringsprogram i syfte att sänka kostnaderna.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?