1515

Råvaror: Oljepriset på fall

Oljan handlades något på nedsidan i den inledande handeln på onsdagen i likhet med basmetallerna där bland annat kopparn föll kraftigt.

Vid klockan 08.45 var WTI-oljan ned 0,58 dollar till 110,46 dollar per fat, medan Brentoljan föll 0,37 dollar till 122,08.

Enligt American Petroleum Institutes inofficiella rapport på tisdagskvällen steg de amerikanska lagren av råolja med 3,2 miljoner fat under föregående vecka.

Lagren av bensin steg med 0,7 miljoner fat medan lagren av destillat minskade med 1,5 miljoner fat.

Importen av råolja minskade med 1,03 miljoner fat per dag, medan importen av oljeprodukter sjönk med 0,22 miljoner fat per dag.

"Vi fortsätter att se stigande lager. Det verkliga testet kommer att vara sysselsättningsstatistiken som kommer på fredag", säger Jonathan Barratt vid Commodity Broking Services till Bloomberg News.

Raffinaderiernas kapacitetsutnyttjande steg 0,6 procentenheter till 82,2 procent.

Inför den officiella rapporten på onsdagskvällen väntar sig analytiker i Bloomberg News estimatsammanställning i snitt att lagren ska ha stigit med 2,1 miljoner fat. Lagren av bensin väntas ha sjunkit med 0,3 miljoner fat medan destillatlagren väntas ligga runt oförändrat.

Raffinaderiernas kapacitetsutnyttjande väntas ha stigit 0,27 procentenheter.

På tisdagen skrev China Banking Regulatory Commission, CBRC, i ett uttalande att systemviktiga kinesiska banker inte bör ha en kapitaltäckningsgrad under 11,5 procent och att bankerna kommer att krävas möta den standarden vid slutet av 2013.

Kapitaltäckningskravet för icke-viktiga banker sattes på 10 procent och de bör uppfylla det kravet vid slutet av 2016, skriver CBRC.

Kinas inköpschefsindex för industrin sjönk till 52,9 i april, jämfört med 53,4 månaden före.

"Om det här är den nya trenden så kommer det definitivt att ha påverkan på den globala efterfrågan på olja eftersom tillväxtmarknaderna står för 80 procent av den globala tillväxten i efterfrågan", säger Dominick Chirichella vid Energy Management Institute till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden föll kopparn kraftigt med 167 dollar till 9.183 dollar per ton på uppgifterna från Kina.

"Det här är perioden med mest konsumtion i Kina, men det känns inte alls så. Efterfrågan är inte dålig men starka fysiska inköp saknas och det finns få tecken på lageruppbyggnad, vilket gör att folk börjar bli oroliga för efterfrågan det här året", säger Wang Ning, analytiker vid Xiangyu Futures, till Bloomberg News.

Table


Innehåll från KIAAnnons

LISTA: 10 viktiga nyheter i Kias nya elbil EV6

Kia EV6 markerar en viktig milstolpe för den elektriska revolutionen i bilvärlden.

Det handlar om ny teknik, nya funktioner – och en ännu tydligare riktning mot en mer hållbar mobilitet.

Här är tio nyheter som presenteras med modellen som nu lanseras i Sverige.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Ny plattform

Att bygga en elbil på en teknisk grundstruktur som tagits fram för att också kunna användas till förbränningsmotorer innebär ofta att tillverkaren behöver kompromissa på en rad områden.

Därför byggs Kia EV6 istället på den nyutvecklade plattformen E-GMP som är speciellt framtagen för helt eldrivna bilar. Det ger många fördelar, som till exempel ett plant kupégolv, generösa kupéutrymmen, spännande design och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Ultrasnabb laddning

Tack vare 800-voltsteknik kan EV6 laddas ultrasnabbt: från 10–80 procent på bara 18 minuter vid en laddstation med minst 250 kW.

Batteriet

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med ett batteri på 77,4 kWh. Det möjliggör en räckvidd på upp till 528 kilometer vid full laddning enligt WLTP.

Mobil Powerbank

Kia EV6 är utrustad med en så kallad vehicle-to-load-funktion (V2L) vilket innebär att bilen kan ladda och driva andra elektriska apparater. Eftersom bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW så kan EV6 fungera som en extra laddare för utrustning i ditt hem, som en Mobil Powerbank vid utomhusäventyr eller till och med för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Dragkapacitet

Bilister som behöver kunna dra tunga släpfordon – som till exempel husvagnar, båttrailers eller hästtransporter – har hittills haft svårt att hitta en elbil som klarar utmaningarna. Kia EV6 har en godkänd dragkapacitet på 1 600 kilo.

Relax-stolar

Kia EV6 är utrustad med bekväma relaxstolar som kan fällas tillbaka i nästan ett helt horisontellt läge. Det är perfekt om man vill vila en stund, till exempel när man stannar och laddar. Tack vare den ultrasnabba laddningen blir det dock inte fråga om några längre powernaps.

Augmented Reality Head-Up Display

I Kia EV6 finne en Augmented Reality Head Up Display som projicerar ett virtuellt lager på vindrutan som visar hastighet och navigation. Det ger föraren möjlighet att behålla fokus på vägen.

Dubbla välvda panoramaskärmar

De dubbla panoramaskärmarna på 12,3+12,3 tum är högupplösta och välvda, med intuitiva menyer och användarvänligt gränssnitt för bästa användarupplevelse. Tekniken är standard i Kia EV6.

Elektrisk fyrhjulsdrift

Kia EV6 går att beställa med dubbla elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Fyrhjulsdriften innebär bättre framkomlighet och mer stabilitet på utmanande underlag.

Kia EV6 GT Line har de dubbla motorerna som standardutrustning men även Kia EV6 Plus kan fås med fyrhjulsdrivning.

Prestanda

Med sina dubbla elmotorer har Kia EV6 GT Line som nu lanserar sammanlagt 325 hästkrafter. 0 till 100 km/h går på 5,2 sekunder.

I slutet av 2022 lanseras toppversionen Kia EV6 GT som med sin effekt på 585 hästkrafter gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?