1515

Råvaror: Kraftig sättning i metallpriserna

Metallerna noterade breda nedgångar på onsdagen.
Silver backade 2:03 dollar till 39:54 dollar per uns, eller nästan 5 procent på onsdagen, sedan CME Group, Comexbörsens ägare, höjt kapitalkraven för terminshandeln till 16.200 dollar per kontrakt, från tidigare 14.513 dollar.

Det var den andra höjningen på mindre än en vecka. För ett år sedan krävdes en deposition på 4.250 dollar. Detta sedan silverpriset rusat 57 procent under året fram till april. Sedan stängning i fredags har silverpriset dock rasat nästan 20 procent.

"Silverpriset har stigit rejält över det pris som motiveras av fundamenta. Det krävs nu betydligt mer kapital för att delta i terminshandeln. Den spekulativa yran borde försvinna i och med detta", sade Adam Klopfenstein, seniorstrateg på Lind-Waldock till Bloomberg News.

"En nedgång med 20 procent eller mer, med ett pris runt 30 dollar, skulle inte överraska oss ett dugg. Endast då skulle vi vara opportunistiska köpare", skrev UBS i ett marknadsbrev tidigare under dagen.

Wall Street Journal skrev på onsdagen med hänvisning till insatta källor att George Soros stora hedgefond och andra ledande firmor har börjat sälja silver och guld, efter att de senaste åren ha samlat på sig en stor mängd av metallerna.

Guldpriset sjönk mer måttliga 19 dollar till knappt 1.517 dollar per uns.

Vid golvhandelns stängning klockan 20.30 var WTI- oljan ned 1:71 dollar till 109:34 dollar per fat, medan Brentoljan backade 1:06 dollar till 121:39.

"Lagerrapporten var betydligt sämre än väntat.Marknaden var inställd på sjunkade priser redan innan lagerrapporten och den negativa statistiken publicerades. Det här är ett perfekt läge att minska risken i portföljen", sade Andre Julian, marknadsstrateg på OpVest Wealth Management till Bloomberg News.

Statistik från USA:s energidepartement visade att de amerikanska lagren av råolja steg med 3,4 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren stiga med 2,0 miljoner fat. Den inofficiella lagerstatistiken från American Petroleum Institute, som redovisades sent på tisdagskvällen, visade på en ökning i lagren av råolja med 3,2 miljoner fat.

Lagren i Cushing, leveranspunkt för WTI-oljan, steg med 0,10 miljoner fat.

Lagren av bensin sjönk med 1,0 miljoner fat. Här väntades lagren sjunka med 0,5 miljoner.

Lagren av destillat sjönk 1,4 miljoner under veckan. Här väntades en ökning med 0,5 miljoner fat.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna ökade med 0,1 procentenheter till 82,8 procent. Analytikerna räknade med att kapacitetsutnyttjandet skulle ha stigit med 0,5 procentenheter.

Under eftermiddagen rapporterades dessutom att det sammanvägda ISM-indexet för tjänstesektorn sjönk till 52,8 i april jämfört med 57,3 månaden före. Enligt Bloomberg News snittprognos väntades ett index på 57,5.

Även basmetallerna noterade rejäla nedgångar under dagen, där koppar visade vägen.

På London Metal Exchange föll kopparn 226 dollar till 9.124 dollar per ton på indikationer om vek efterfrågan från Kina.

"Det här är perioden med mest konsumtion i Kina, men det känns inte alls så. Efterfrågan är inte dålig men starka fysiska inköp saknas och det finns få tecken på lageruppbyggnad, vilket gör att folk börjar bli oroliga för efterfrågan det här året", säger Wang Ning, analytiker vid Xiangyu Futures, till Bloomberg News.

Samtidigt noterades i Kina för första gången på sex månader en så kallad "backwardation" på kopparmarknaden, där spotpriset är dyrare än terminspriserna, vilket signalerar att efterfrågan stiger i takt med att myndigheter beslutar att uppgradera kraftnäten och att subventionera husbyggande.

Dessutom framkom på onsdagen att Kina kan komma att införa ytterligare höjningar i kraven på bankernas reservkvoter för att minska inflationstrycket, rapporterar China Securities Journal.

I en penningpolitisk rapport som den kinesiska centralbanken publicerade på tisdagen gick det att läsa att reservkvoten inte har något "absolut tak" och att "en stabilisering av priserna och minskade inflationsförväntningar är avgörande" framöver.

Nickel backade hela 1.480 dollar till 25.825 dollar per ton och Tenn sjönk 1.350 dollar till 30.950.


Innehåll från RoboMarketsAnnons

Multi-asset-mäklaren RoboMarkets etablerar sig i Sverige med unik prismodell

Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.
Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.

Många privata investerare är sofistikerade i sin handel och letar ständigt efter de bästa möjligheterna. Nu erbjuder multi-asset-mäklaren RoboMarkets sina tjänster inom CFD- och aktiehandel på den svenska marknaden.

– Vi lanserar också en transparent prismodell med fast månadsavgift som inkluderar obegränsad handel i amerikanska aktier utan courtage samt courtagefri CFD-handel med mycket attraktiva spreadar, säger Mats-Olof Engarås, Managing Director på RoboMarkets i Sverige.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Den tidiga etableringen av nätmäklare och andra bankutmanare i Sverige har bidragit till ett väl utbrett intresse för investeringar och trading bland privatsparare. Med de senaste årens centralbanksstimulanser med hög likviditet, stort flöde av nya börsnoteringar och ”meme stocks”, eller internetfenomensaktier, har intresset för trading ökat ytterligare. Många använder sig av flera mäklare och handelsplattformar och medvetna investerare letar hela tiden efter nya möjligheter.

Efter att RoboMarkets framgångsrikt etablerat sig i ett flertal europeiska länder har snabbväxaren öppnat i Sverige. Bolaget erbjuder sina kunder exponering mot ett stort och diversifierat utbud av underliggande instrument på olika marknader till förmånliga handelsvillkor och support på svenska.

– Vårt mål är att vara flexibla och snabbrörliga för att möta marknadstrenderna. Nu fortsätter vi att utveckla och anpassa våra tjänster för att bli ett än mer attraktivt alternativ för svenska kunder, fortsätter Mats-Olof Engarås.

Kundfokuserat team

RoboMarkets lägger stor vikt vid att ha en nära dialog med sina kunder och för att erbjuda bästa möjliga kundsupport har man också rekryterat personal till kontoret i Stockholm. Kundteamet leds i dagsläget av Maximilian Ström och Mats-Olof Engarås, som tillsammans har lång erfarenhet från finanssektorn och kundfokuserade roller.

Hos RoboMarkets har kunderna tillgång till de välkända tradingplattformarna MetaTrader4 och MetaTrader5, med webbaccess och mobilapplikationer, samt den egenutvecklade plattformen R StocksTrader, som speciellt tagits fram för aktiehandel, med användarvänlighet och flexibilitet i fokus. För att möta det växande intresset för automatiserad trading erbjuds kunderna även användarvänliga verktyg för att bygga sin egen tradingrobot.

– Helhetserbjudandet med tradingplattformar, tillgängliga marknader och handelsvillkor är anpassade för att vara konkurrenskraftiga både för professionella, sofistikerade traders och för handlare med mindre erfarenhet, säger Mats-Olof Engarås.

I kombination med den unika prismodellen erbjuds nya kunder att handla utan månadsavgift fram till sista februari 2022.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 61.41% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?