1515

Råvaror: Basmetaller faller

Priserna på råolja och ädelmetaller visade små förändringar under onsdagens förmiddagshandel. De mest tydliga rörelserna noterades bland basmetallerna, där koppar visade vägen för lägre priser.

Vid klockan 11.35 var WTI-oljan ned 0,11 dollar till 110,94 dollar per fat, medan Brentoljan steg 0,15 dollar till 122,60.

"För att råoljan ska handlas mellan 125-130 dollar per fat behövs en stadig ström av positiva nyheter. Under de senaste dagarna har det i huvudsak varit neutrala till negativa influenser och därför har Brent-oljan återigen fallit tillbaka efter att ha passerat över 126 dollar per fat. Något negativa förväntningar om USA:s lagerrapport och fortsatt oro över åtstramningar i Asien kommer troligen att sätta en negativ ton i dag", skriver SEB i ett kundbrev.

Enligt American Petroleum Institutes inofficiella rapport på tisdagskvällen steg de amerikanska lagren av råolja med 3,2 miljoner fat under föregående vecka.

Lagren av bensin steg med 0,7 miljoner fat medan lagren av destillat minskade med 1,5 miljoner fat.

Importen av råolja minskade med 1,03 miljoner fat per dag, medan importen av oljeprodukter sjönk med 0,22 miljoner fat per dag.

Inför den officiella rapporten på onsdagskvällen väntar sig analytiker i Bloomberg News estimatsammanställning i snitt att lagren ska ha stigit med 2,0 miljoner fat. Lagren av bensin väntas ha sjunkit med 0,5 miljoner fat medan destillatlagren väntas ha ökat med 0,5 miljoner.

"Vi fortsätter att se stigande lager. Det verkliga testet kommer att vara sysselsättningsstatistiken som kommer på fredag", säger Jonathan Barratt vid Commodity Broking Services till Bloomberg News.

Till den rapporten räknar analytikerna med att sysselsättningens ska ha ökat med 185.000 personer i april, medan den privata sysselsättningen spås ha ökat med 200.000. Indikationer på fredagens utfall ges redan i eftermiddag, då ADP publicerar sin inofficiella rapport över förändringen i sysselsättningen i den privata sektorn.

På London Metal Exchange föll kopparn med 120 dollar till 9.230 dollar per ton på uppgifterna från Kina.

"Det här är perioden med mest konsumtion i Kina, men det känns inte alls så. Efterfrågan är inte dålig men starka fysiska inköp saknas och det finns få tecken på lageruppbyggnad, vilket gör att folk börjar bli oroliga för efterfrågan det här året", säger Wang Ning, analytiker vid Xiangyu Futures, till Bloomberg News.

Samtidigt noterades i Kina för första gången på sex månader en så kallad "backwardation" på kopparmarknaden, där spotpriset är dyrare än terminspriserna, vilket signalerar att efterfrågan stiger i takt med att myndigheter beslutar att uppgradera kraftnäten och att subventionera husbyggande.

"Backwardation visar oss att efterfrågan inte är dålig", sa Shen Xiaoqiang, förvaltare vid Donghai Futures till Bloomberg News.

Zinkpriset sjönk 1 dollar till 2.244 dollar per ton, medan nickel backade 305 dollar till 27.000.

Bland ädelmetallerna stabiliserades silverpriset efter de senaste dagarnas kraftiga nedgångar. Spotpriset var upp 0,08 dollar till 41,65 dollar per uns. Bara på tisdagen föll silverpriset med 5 procent.

"En nedgång med 20 procent eller mer, med ett pris runt 30 dollar, skulle inte överraska oss ett dugg. Endast då skulle vi vara opportunistiska köpare", skrev UBS i ett marknadsbrev.

Wall Street Journal skrev på onsdagen med hänvisning till insatta källor att George Soros stora hedgefond och andra ledande firmor har börjat sälja silver och guld, efter att de senaste åren ha samlat på sig en stor mängd av metallerna.

Försäljningen hos de stora firmorna tyder på att den skarpa, niomånaderslånga, uppgången kan röra sig in i ett mer farligt territorium.

Guldpriset noterade små förändringar och handlades till dryga 1.536 dollar per uns.

Table
 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?