1515

Räntor och valutor: Euron stärks

Europaräntorna fortsätter att stiga svagt i förmiddagens handel på onsdagen trots ett par statistikbesvikelser. Euron jobbar sig uppåt mot andra valutor, men trenden bromsades i samband med statistikutfallen.

Portugisiska statspappersräntor ställdes ner markant på förmiddagen efter beskedet att landet är överens med EU och IMF om ett treårigt stödpaket på 78 miljarder euro.

Ralph Solveen, ekonom på Commerzbank, noterar att målet att pressa ner Portugals budgetunderskott till 3 procent av BNP flytta fram från 2012 till 2013 och konstaterar att villkoren därmed är "mindre ambitiösa än vad många troligen hade väntat". De till synes milda kraven på Portugal kan därmed antyda att villkoren för stödpaketen till Grekland och Irland också kommer att mjukas upp.

Enligt Ralph Solveen bör dock stödpaketet säkra Portugals finansiering de kommande tre åren

De definitiva utfallen för inköpschefschefsindexen för tjänstesektorn kom in väl under de preliminära april- utfallen i såväl Italien som Frankrike och Tyskland. I Tyskland blev utfallet 56,8 att jämföra med preliminära 57,7. Trots det justerades tjänste-PMI för hela euroområdet endast ned marginellt, till 56,7 från preliminära 56,9.

I måndags visade definitiva industri-PMI för eurområdet i april ett bättre utfall än vad som redovisades preliminärt, vilket kompenserade nedgången i tjänste-PMI och bidrog till att det sammanvägda kompositindexet noterades till 57,8 i april, oförändrat från den preliminära rapporten och marginellt högre än de 57,6 som rapporterades i mars.

Detaljhandeln i euroområdet sjönk 1,0 procent i mars jämfört med i februari, och med 1,7 procent jämfört med mars 2010. Det var väl under Bloomberg News konsensusprognos om en nedgång med 0,1 procent jämfört med i februari och oförändrad försäljning på årsbasis.

Även i Norge överraskade detaljhandelsstatistiken för mars negativt med en nedgång med 0,5 procent jämfört med i februari. Enligt Bloomberg News väntades en ökning med 0,4 procent.

Väder och påskens planering i almanackan verkar därmed ha hämmat detaljhandelsförsäljningen i stort sett i hela Europa i mars och frågan är nu om det finns skäl att räkna med en uppåtrekyl i april när påskhandel och bättre väder kan ha gett stöd till handeln.

Inköpschefsindex för den svenska tjänstesektorn steg till 61,4 i april från 61,2 föregående månad. Index för orderingång stod för det största positiva bidraget, medan index för affärsvolym och sysselsättning sjönk.

"Utvecklingen under de senaste månaderna tyder på en fortsatt förbättring i konjunkturen inom den privata tjänstesektorn, om än i en lägre takt", skrev Silf/Swedbank.

Andreas Jonsson, ekonom på Nordea, noterar i en kommentar att Sveriges tjänste-PMI uppvisar en "överraskande uthållighet", och att inköpschefsindex ger en mer positiv bild av utvecklingen än vad som framgick av KI-barometern i april. Att det var orderingången som var drivande för uppgången i PMI i april talar också för en god utveckling i tjänstesektorn framöver.

Enligt Andreas Jonsson finns det ändå skäl att räkna med en något svagare utveckling i tjänsteproduktionsindex för mars, som SCB publicerar på torsdagen, dels på grund av det svaga utfallet för detaljhandelsförsäljningen i mars men ogynnsamma baseffekter även i andra sektorer kan också bidra till att dämpa ökningen. Nordea väntar att ökningstakten i tjänsteproduktionen dämpas till 4,3 procent i mars från 5,8 procent i februari.

Svenska statsobligationsräntor stiger något mindre än i övriga Europa på onsdagsförmiddagen och kronan fortsätter att försvagas mot euron, efter en tillfällig uppåtrekyl efter PMI-data på morgonen.

Tisdagens Riksbanksprotokoll, från mötet den 19 april, tolkades överlag som mindre hökaktigt än väntat vilket bidrar till att dämpa kronans attraktionskraft när fokus nu riktas in mot torsdagens räntebesked från ECB.

Analytikerkåren är helt enig om att ECB inte kommer att följa upp räntehöjningen i april med en ny höjning redan i maj, men meningarna går isär om huruvida ECB-chefen Jean- Claude Trichet vid presskonferensen kommer att flagga för en ny höjning redan i juni eller om det kan vänta till i juli.

Från USA kommer under eftermiddagen Challengers varselstatistik och ADP:s undersökning om utvecklingen på den privata arbetsmarknaden, där antalet sysselsatta spås ha ökat med 198.000 i april, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Förväntningarna inför den officiella statistiken på fredag är en total uppgång med 185.000, vilket kan jämföras med preliminärt rapporterade plus 216.000 i mars. Genomsnittet för de sex senaste månaderna är plus 149.000.

Prognosen för den privata sektorn är plus 200.000 i april enligt Bloomberg News prognosenkät.

Från USA kommer på onsdagen också ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn, som väntas ha stigit till 57,5 i april från 57,3 i mars.

Dessutom ska finansdepartementet annonsera volymen för emissioner av tre-, tio- och 30-åriga statsobligationer nästa vecka.

Table


Innehåll från ImpactfondenAnnons

Här är fonden som ger investerare en möjlighet att finansiera omställningen till hållbarhet

Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.
Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.

FN:s klimatpanel pekar tydligt på ett brådskande behov av att ställa om till långsiktig hållbarhet och begränsa den globala uppvärmningen. 

Nu lanseras Impactfonden – en högräntefond – som finansierar utvalda företags önskan att bedriva hållbara verksamheter och projekt.

Läs mer om Impactfonden 

Idag arbetar många företag aktivt med hållbarhet, men det räcker inte. Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden, menar att en viktig väg framåt är att öka finansieringen av hållbara projekt och verksamheter – men minska den för fossilindustrin och kravställa den för byggindustrin. 

– Byggindustrin står för cirka 38 procent av globala koldioxidutsläpp. Att via kravställd finansiering hjälpa de bolag som vill förändra detta och agera hållbart är centralt för fonden – även om det bara blir som en droppe i havet, säger han.

Hållbara obligationer ska finansiera projekt och verksamheter med positiv påverkan på miljö och samhälle och i förlängningen även klimatet. 

– Fonden investerar i företag med långsiktiga och ansvarsfulla ägare som vill vara med att driva på en hållbar utveckling, säger Magnus. 

Sker via obligationslån

Fonden följer de FN-stödda PRI-riktlinjerna och beaktar de 17 Globala Hållbarhetsmålen varav en utvald grupp av dessa som hållbara samhällen och energi, jämlikhet och välbefinnande premieras. Alla investeringar följer praxis för ESG. 

– Investeringarna sker via obligationslån till stora och företrädelsevis börsnoterade företag, där kapitalet ska användas i hållbara projekt och verksamheter. Följer företagen inte lånevillkoren ska lånen återbetalas eller innehaven avyttras, säger Marko Rado, assisterande fondförvaltare. 

Marko berättar att fonden handlas på alla fondplattformar och via PAM Capital som är det förvaltande bolaget. Fonden har relativt fria placeringsregler gällande ratingbetyg men inte avseende företagens ambitioner att bidra till hållbarhet! 

– Impactfonden är öppen för alla som söker ett hållbart investeringsalternativ där avsikten är att göra investeringar för framtiden, avslutar han.

Läs mer om PAM Capital   

Historiskt förvaltningsresultat är ingen garanti för framtida avkastning och de pengar som investeras i fonden - efter att investerare tagit del av fondbestämmelserna - kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Impactfonden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?