1515

Stockholmsbörsen: Stängt på plus trots Nokia

Kurserna på Stockholmsbörsen stängde på plus trots att uppgångarna mattades av något under eftermiddagen. Även Europabörserna handlades högre med stöd från förhoppningar om en något ljusare situation för Grekland. Nokia var dagens flopp och rasade till nya lägstanivåer efter en vinstvarning från det problemtyngda telekombolaget.

SIX Generalindex var vid stängning upp med 0,5 procent till 352 medan OMXS30-index ökade 0,4 procent till 1.151. Omsättningen var 15,8 miljarder kronor.

Tongångarna kring det skuldtyngda Grekland var något ljusare på tisdagen och marknadens förhoppningar är nu att EU ska kunna enas om ett nytt stöd till landet.

"Vi kommer försöka att lösa Greklands problem mellan nu och slutet av juni", sade Jean-Claude Juncker, ordförande för eurogruppen. Han sade även att en total omstrukturering av landets skulder inte är aktuellt.

Greklands regering ökade under måndagen förberedelserna för ett nytt åtstramningspaket på ett flertal miljarder euro samt skattehöjningar som ska presenteras om några dagar.

På bolagsfronten stod Nokia för dagens stora smäll då telekomjätten lämnade en vinstvarning vid 14-tiden på eftermiddagen. Bolaget spår att affärsområdet Devices & Services intäkter i andra kvartalet blir substantiellt lägre än tidigare aviserade 6,1-6,6 miljarder euro. Orsaken är främst att ASP, genomsnittspriset, och volymerna på mobiltelefoner blir lägre än förväntat. Även rörelsemarginalen inom affärsområdet spås bli substantiellt lägre än tidigare aviserade 6-9 procent.

Nokia slopar även utsikterna för helåret i spåren av vinstvarningen för det andra kvartalet.

"Det var inte länge sedan rapporten kom. De har tjänat bra med pengar på de billigare telefonerna innan. Men nu verkar allt rasa samman. Nu är det knappt de tjänar pengar i det andra kvartalet och antagligen blir det tredje kvartalet samma sak", sade Greger Johansson, telekomanalytiker på Redeye, till Nyhetsbyrån SIX.

Nokia-aktien föll med 18 procent till 42,07 kronor vilket innebär den lägsta nivån sedan februari 1998.

Konkurrenten Ericsson föll 0,4 procent till 91,30 kronor, trots att UBS upprepade sin köprekommendation och höjde målkursen från 95 till 100 kronor. Banken har höjt sina estimat för operatörernas capex, kapitalinvesteringar.

TeliaSonera är med i slutstriden om att få köpa Polens näst största mobiloperatör. Priset väntas hamna i närheten av 40 miljarder kronor. Ett 20-tal personer från TeliaSonera åkte i förra veckan till Polen för att hårdgranska företaget, skriver Dagens Industri. Aktien ökade 0,8 procent till 48,07 kronor.

Volkswagen lade på tisdagen ett officiellt bud på MAN. Volkswagen vill bana väg för ett närmare samarbete mellan MAN, Scania och Volkswagen och därmed lägga grunden för att generera synergier till förmån för samtliga aktieägare. Volkswagen äger 30 procent av MAN och är huvudägare i Scania.

Scanias B-aktie steg med 1,6 procent till 152,10 kronor. I sektorn ökade Volvo med 1,0 procent till 111,50 kronor.

Vitvarubolaget Electrolux steg 2,8 procent till 167,60 kronor. Carnegie höjer sin rekommendation från neutral till outperform. Riktkursen skruvas samtidigt upp från 170 till 200 kronor. Banken spår att det blir ljusare tider för Electrolux under andra halvåret 2011 och 2012.

Säkerhetsbolaget Gunnebo var med på vinnarlistan och steg 4,8 procent till 39,50 kronor. Även här var det en höjd rekommendation från Carnegie som lyfte aktien. Banken har nu ratingen outperform med riktkurs 46 kronor.

Linkmed låg däremot på förlorarlistan med ett kursfall på 12 procent till 10 kronor. Bolaget redovisade en stor förlust före skatt på 247 miljoner kronor i första kvartalet, tyngt av nedskrivningar på 240 miljoner kronor. Bolaget har inte lyckats sälja några intressebolag och planerar nu för en företrädesemission senare i år.

"Vi går mot ett transplantationsbolag. Samtidigt är det olyckligt att vi måste göra den här nedskrivningen på portföljbolagen som då är stor", säger Linkmeds vd Anders Karlsson till nyhetsbyrån SIX. Bolaget kan inte idag uppge hur stor den kommande nyemissionen blir.

Gruvbolaget Lundin Mining klättrade 0,3 procent till 46,15 kronor. Zebra Holdings har köpt ytterligare 3 miljoner aktier. Zebra Holdings är ett ägarbolag i Lundinsfären.

Fastighetsbolaget Balder utökar den institutionella delen av erbjudandet i den pågående emissionen av preferensaktier, från 2,6 till högst 3,4 miljoner preferensaktier. Aktien var 1,2 procent högre vid 33,90 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?