1515

Stockholmsbörsen: Grekyra på börsen

De europeiska börserna klättrade under tisdagsförmiddagen på ökade förhoppningar för att EU ska kunna enas om ytterligare stöd till Grekland.

"Det är generellt upp på spekulationer om att Grekland ska lösa sig. Sedan fortsätter spekulationerna om vilka bolag som är vinnare respektive förlorare på en nedläggning av tysk kärnkraft", sade Esbjörn Lundevall, chef på SEB Aktiehandel.

Vid 11.50 var OMXS30 upp 1,0 procent till noteringen 1.157,7. Omsättningen uppgick till måttliga 4,4 miljarder.

DAX steg 2,1 procent, CAC var upp 1,6 procent och Euro Stoxx avancerade 2,0 procent. FTSE var upp 1,1 procent.

"I Sverige har vi inte så många bolag som är vinnare på en tysk kärnkraftsnedläggning, jämfört med andra nordiska länder där exempelvis Fortum och Statoil gynnas. Nibe är dock ett solklart sådant fall och aktien fortsätter upp ytterligare lite i dag efter gårdagens stegring. Annars är det mest missgynnade bolag i energiintensiv tungindustri, såsom skogsbolag", sade Esbjörn Lundevall till Nyhetsbyrån Direkt.

Nibe var upp 0,4 procent till 113:50 kronor. Aktien handlades vid lunchtid på måndagen kring 109 kronorsstrecket. Holmen var 0,1 procent upp till 216:30 kronor.

Ökade förhoppningar om ytterligare stöd till Grekland agerade bränsle åt riskaptiten och gav breda uppgångar.

"Vi ska försöka lösa Greklandsproblemet till slutet av juni", sade eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker.

Dessutom sade han att en total omstrukturering av landets skuld har uteslutits. För närvarande avvaktar EU rapporten från inspektörerna från EU/IMF/ECB.

På OMXS30 orkade dock H&M B inte följa och var svagt ned till 232:10. Inte heller gårdagens vinnare MTG orkade följa med i uppgången. B-aktien var ned 0,5 procent till 431:80. UBS har sänkt riktkursen på MTG till 440 kronor, från 530 kronor.

Electrolux ångade på upp 3,3 procent till 168:50 kronor. Carnegie har höjt rekommendationen på aktien till outperform. Vidare har det på kort tid kommit nyheter i form av förnyad möjlighet att köpa upp Daewoo i går samt indikationer på att bolagets due diligence av Olympic Groups går mot sitt slut.

Ericsson B avancerade 1,6 procent till 93:20 kronor. UBS har höjt riktkursen till 100 kronor samt upprepat köp.

Nordea var upp 1,4 procent till 71:95 kronor med stöd av att Öhman höjt rekommendationen till outperform. Swedbank A, SEB A och SHB A var upp mellan 0,1 och 0,9 procent.

Bland verkstadsbolagen steg SKF B 2,1 procent till 185:70 kronor och Sandvik var upp 1,6 procent till 117:60.

Epicept har säkrat en lånefinansiering på 10,6 miljoner dollar genom en överenskommelse med Midcap Financial.

Aktien var upp 1,0 procent till 4:12 kronor.

I sektorn har Jefferies inlett bevakning av Active Biotech med en köprekommendation. Aktien avancerade 4,3 procent till 92:00 kronor. SEB Enskilda var stor nettoköpare.

Mindre muntert var det för Linkmeds aktieägare som fick se kursen dyka 11,5 procent till 10:00 kronor efter att bolagets resultat per aktie uppgått till -14:26 kronor under det första kvartalet, mot +15 öre samma period 2010.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder S&P/Case Schillers husprisindex för mars samt PMI för Chicagoområdet i maj.

Dessutom väntas hushållens konfidensindikator på tisdagseftermiddagen. En siffra som ger vägledning inför arbetsmarknadsrapporten för maj, på fredagseftermiddagen.

De amerikanska terminerna indikerar en öppning upp på tisdagseftermiddagen, efter att ha hållit stängt på måndagen för Memorial Day. Terminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen var upp 0,9 till 1,1 procent vid 11.50.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?