1515

Räntor och valutor: Kronan stärks

Räntorna i Europas kärna steg och euron stärktes under tisdagen, med stöd av utlovat nytt Greklandsstöd och därmed bättre riskaptit.

Tyska statsobligationer steg 4-5 punkter, med tioåringen åter över den psykologiskt viktiga 3- procentsnivån. Samtidigt sjönk räntorna i periferin, mest markerat i Portugal och Grekland.

"Vi har haft några veckor där tyska statsobligationer föredragits på grund av osäkerheten om den grekiska situationen, och nu korrigerar sig marknaden", sade Ralf Umlauf på Helaba Landesbank till Bloomberg News.

Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker sade på måndagen att EU:s ledare kommer att besluta om ytterligare stöd till Grekland till i slutet av juni, och att de har uteslutit en total omstrukturering av landets skuld.

EU avvaktar nu närmast Grekland-rapporten från "trojkan" EU/IMF/ECB. Wall Street Journal rapporterade att Tyskland överväger att avstå från krav på en tidig omstrukturering av Greklands statsskuld för att skapa förutsättningar för nytt nödlånepaket.

"Vårt huvudscenario har varit att Europas politiker kommer att köpa sig mer tid nu i sommar - i linje med deras beteende sedan december 2009. Ett sådant utfall är det kortsiktigt mest fördelaktiga för riskabla tillgångar och även negativt för långa statsobligationer, även om det inte löser de underliggande problemen", skrev Martin Enlund på Handelsbanken i en kommentar.

Från euroområdet rapporterades att inflationstakten sjönk till 2,7 procent i maj från 2,8 procent i april, enligt Eurostats snabbestimat. Väntat var en oförändrad inflationstakt, men utfallet gav inget märkbart utslag på marknaden.

"Den lilla nedgången i euroområdets KPI-inflation kommer troligen inte att få ECB att tona ned sin hökaktighet", sade Jonathan Loynes på Capital Economics till Reuters.

Han noterade att även om utfallet var under prognos så var det ändå lite av en besvikelse efter förra veckans data i Tyskland där inflationen sjönk till 2,4 procent från 2,7 procent. Snabbestimatet ger inga detaljer men sannolikt har kärninflationen sjunkit något efter aprils påskrelaterade uppgång.

"Ändå, med en huvudinflation fortsatt klart över ECB:s 'tak' på 2 procent och med direktionsledamöter som den väntade nye chefen Mario Draghi som låter fortsatt hökaktiga, så kommer nästa veckas rådsmöte nästan säkert signalera en ny höjning i juli", sade Jonathan Loynes.

Nämnde Mario Draghi sade på tisdagen att inflationsriskerna stiger och att det nu finns ett större behov av att fortsätta med en normalisering av penningpolitiken för att förhindra att högre inflationsförväntningar får fäste.

Arbetslösheten i euroområdet uppgick till 9,9 procent i april, oförändrat från föregående månad och i linje med förväntningarna. I Tyskland sjönk arbetslösheten som väntat till 7,0 procent i maj. Enligt arbetsmarknadsmyndigheten drar marknaden nytta av den stabila återhämtningen och efterfrågan på arbetskraft är hög, även om det går att notera en liten försvagning.

På valutamarknaden stärktes euron till 1:440 mot dollarn, från 1:427 vid svensk stängning på måndagen.

"Nyheten att de europeiska ledarna inte kommer att kräva omstrukturering gör skillnad eftersom det helt enkelt innebär att de kommer att kasta pengar på problemet för att undvika räkenskapens dag. Vi kan se euron röra sig mot 1:45", sade Geoffrey Yu, valutastrateg på UBS, till Bloomberg News.

Beskedet att Moody´s sätter Japans kreditbetyg på bevakning för eventuell nedgradering bidrog i viss mån till att pressa ner den japanska yenen mot andra valutor, och mot dollarn försvagades yenen till 81:30.

Kronan stärktes sammantaget 5 öre mot dollarn men tappade marginellt mot euron jämfört med noteringarna vid stängning på måndagen. Svenska räntor steg 2-6 punkter.

Riksbanken konstaterade i sin stabilitetsrapport att de svenska bankernas intjäning har förbättrats och kreditförlusterna minskat. Tillgången på marknadsfinansiering är god och bankerna är väl kapitaliserade i en internationell jämförelse.

Riksbanken upprepade dock att bankernas beroende av marknadsfinansiering gör att situationen kan försämras om oron på de finansiella marknaderna ökar, och därför kvarstår rekommendationen om att bankerna bör behålla eller öka sina kapitalrelationer och minska sitt beroende av kortfristig finansiering.

Riksbanken konstaterade också att den största risken för utvecklingen på kort sikt är att oron på de finansiella marknaderna kan öka om situationen i de statsfinansiellt svaga länderna i Europa försämras.

SEB skrev i en kommentar att rapporten som väntat inte hade några implikationer för penningpolitiken.

"Rapporten fokuserar till stor del på implikationerna för svenska banker från en vidgad skuldkris i euroområdet. Den huvudsakliga slutsatsen är att svenska banker har stor motståndskraft mot kreditförluster från en global double-dip och förnyad finansoro men med risker förenade med beroendet av kortsiktig marknadsfinansiering", skrev SEB.

Statistik under eftermiddagen visade nya tecken på en vacklande återhämtning i USA. Chicago inköpschefsindex sjönk till 56,6 i maj från 67,6 föregående månad, väntat var en nedgång till 62,0. Bland annat sjönk index över nya order till 53,5 från 66,3 och jobbindex till 60,8 från 63,7.

På onsdagen publiceras ISM:s nationella inköpschefsindex som före Chicago-PMI väntades ha sjunkit till 57,5 från 60,4.

Hushållens konfidensindikator sjönk också, till 60,8 i maj från 66,0 föregående månad, väntat var 66,6. Framförallt var det förväntningarna som tyngde, där index sjönk till 75,2 från 83,2. Även utsikterna för arbetsmarknaden försämrades.

USA-räntorna steg successivt efter långhelgen i samband med Memorial Day, men sjönk efter databesvikelserna på tisdagen. Vid svensk stängning handlades den tioåriga statsobligationen på 3,06 procent, 1 punkt ned jämfört med den tidiga USA-stängningen i fredags.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?