1515

Stockholmsbörsen: Bräcklig uppgång förstärks

Såväl i Stockholm som i Europa var börsutvecklingen oregelbunden under de första timmarnas handel på måndagen. Marknaden inväntar information om Grekland.

"Hittills har krisen i Grekland till viss del varit begränsad. Men i takt med att situationen försämras ökar risken för utbredda effekter. Situationen ser allt tuffare ut", säger Elwin de Groot, senior marknadsekonom på Rabobank, till Bloomberg News.

Vid 10.30-tiden hade OMXS30 stigit 0,1 procent till noteringen 1.150,1. Omsättningen uppgick till måttliga 1,4 miljarder.

I Europa var DAX upp 0,3 procent, Euro Stoxx steg 0,1 procent och CAC var oförändrad. London håller helgstängt.

Under förra veckan utvecklades Europas börser svagt och Stockholmsbörsen retirerade knappa 2 procent.

Skuldkrisen och Grekland ser ut att hamna i fokus även denna börsvecka, då IMF befinner sig i landet för en översyn.

Enligt Financial Times nätupplaga befinner sig europeiska ledare i Grekland för att förhandla om ett avtal som kommer att innebära en hittills oöverträffad intervention i Greklands ekonomi, med utländskt inflytande över skattepolitiken och privatiseringar i utbyte mot nya nödlån. Dessutom ska ytterligare besparingsåtgärder vara på tapeten.

Enligt källorna kommer paketet också att innehålla incitament för privata obligationsinnehavare att frivilligt gå med på att förlänga återbetalningen av lånen.

I topp på OMXS30 hittades MTG, som var upp 2,1 procent till 433:70 kronor. Danske Markets har höjt rekommendationen på MTG till köp, från behåll.

Alfa Laval klättrade också 2,1 procent till 134:70. Bolaget har fått en order i USA på Packinox värmeväxlare till världens största anläggning för koncentrerad solkraft.

"Ordervärdet är betydande och väl i linje med de största som bolaget har rapporterat under de senaste tolv månaderna", skriver Alfa Laval som på grund av sekretessavtal varken kan offentliggöra det exakta ordervärdet eller namnge kunden.

Tele2 var upp 0,7 procent till 121:10 kronor. Tele2 vann Västra Götalands kommunikationsupphandling, som innebär att Tele2 ska leverera 10.000 mobila abonnemang. Vidare rekommenderar Dagens industri köp av aktien på måndagen.

Telia Sonera var samtidigt upp 0,2 procent till 47:87 kronor.

Bankerna bidrog till att tynga index. SHB A var ned 0,4 procent till 207:20 kronor och SEB A backade lika mycket till 55:45 kronor. Swedbank och Nordea var båda ned 0,1 procent.

Getinge sällade sig till OMXS30-förlorarna med en nedgång på 0,8 procent till 170:50 kronor. SEB Enskilda var storsäljare och stod för 65 procent av nettoförsäljningen.

Astra Zeneca var samtidigt oförändrad på 323:40 kronor.

På småbolagslistan Small Cap backade Biogaia 4,7 procent till 152:00 kronor. Carnegie har inlett bevakning av probiotikabolaget med rekommendationen underperform och med riktkursen 110 kronor.

Lukas Lundin har fortsatt att tanka Lundin Mining-aktier i eget namn. På fredagen köpte han totalt 100.000 aktier till en kurs om knappt 7:15 kanadadollar, cirka 45:60 kronor. I torsdags köpte han 300.000 aktier till kurs kring 44 kronor.

Aktien var upp 1,2 procent till 46:66 kronor. I sektorn hade Boliden samtidigt backat 0,4 procent till 119:90 kronor.

USA håller helgstängt för Memorial Day på måndagens. Således väntas ingen amerikansk makrostatistik och även måndagens europeiska makroagenda är tunn.

Redan i morgon blir det dock desto svettigare när Tyskland och euroområdet bjuder på arbetslöshetsstatistik samt även preliminär maj-KPI från euroområdet inkommer.

Från USA väntas S&P/Case-Shiller husprisindex och Chicago inköpschefsindex under tisdagen. Veckans tyngsta statistik kommer dock på fredag då den amerikanska sysselsättningsrapporten för maj väntas. Till följd av de senaste veckornas svaga USA-siffror och den oro som finns på marknaden om kraften i den amerikanska återhämtningen är denna statistik kanske extra intressant denna månad.


Innehåll från CoinSharesAnnons

”Bitcoin har ett betydande socialt värde”

Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.
Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.

Intresset för Bitcoin växer, men världens första kända kryptovaluta är mycket mer än en investering. Den menar Christopher Bendiksen, forskningschef inom Bitcoin på CoinShares, som är en finansiell aktör inom kryptovalutor.

– Bitcoin kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Den har ett betydande socialt värde och det finns många fall där kryptovalutan har använts för att lyfta fram bland annat frihet och jämställdhet, säger han.

Läs mer om Bitcoins ESG-värde här. 

Kryptovalutaförvaltaren CoinShares, mest känd för sin XBT Provider-linje av börshandlade kryptovalutaprodukter (ETP) som listades på Nasdaq Stockholm 2015, anses i dag vara expert på ämnet. Men det är många som fortfarande har fördomar kring investeringar i kryptovalutor som till exempel Bitcoin. Alex Gladstein, Chief Strategy Officer, på Human Rights Foundation, har en annan syn på saken. 

– Bitcoin är en av de mest kraftfulla investeringar som du kan göra med fokus på humanitära och mänskliga rättigheter. Genom att stödja Bitcoin stödjer du frihet, säger han. 

Alex Gladstein förklarar också att vi som bor i västerländska länder tar vår frihet för given.

– Vi har demokrati, en stabil valuta och jämställdhet i samhället, men många människor runt om i världen har inte sådana privilegier. De lever med korrupta regeringar och diskriminering. 

Investerare måste tänka om

Miljö-, social- och företagsstyrning har blivit en allt viktigare beslutsfaktor för investerare. Det är en utvärdering av ett företags kollektiva samvete kring sociala och miljömässiga faktorer och är mer känd under benämningen; environmental, social and governance, ESG. 

ESG-investeringar har blivit mycket populära den senaste tiden och många har upptäckt de sociala fördelar som Bitcoin kan innebära.

– Tyvärr har mer eller mindre hela diskussionen om ESG och kryptovalutor kretsat kring miljö vilket har gjort att investerare bara får en bråkdel av den nödvändiga analytiska bakgrunden som de behöver för att kunna göra en holistisk ESG-baserad utvärdering, säger Christopher Bendiksen, forskningschef på CoinShares. 

Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.
Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.

Alex Gladstein betonar att investerare måste tänka om när de tittar på Bitcoin utifrån ESG. Det finns flera exempel där Bitcoin har främjat både entreprenörskap och jämställdhet i utvecklingsländer. Ett bra exempel är Roya Mahboob, grundare och vd på Afghan Citadel Software Company, och en av Afghanistan första kvinnliga tech-entreprenörer. 

– Sommaren 2013 betalade hon sina kvinnliga mjukvaruingenjörer i Bitcoin för att stärka deras självförtroende och ge dem en känsla av ekonomisk frihet samt förhindra att pengarna gick till deras manliga familjemedlemmar, säger han. 

Finansierade universitetsstudier

En av kvinnorna valde att sälja sina Bitcoins för att fly till Tyskland. Det hon hade tjänat på 1,5 år är i dag värt ungefär 60 gånger den genomsnittliga årslönen i Afghanistan. 

– Royas syster erbjöd sig också att köpa tillbaka Bitcoins från kvinnorna som ville ha kontanter. Hon tog dessutom sin egen inkomst för att finansiera universitetsstudier på prestigefyllda Cornell i USA, säger Alex Gladstein.

De flesta vet att ESG handlar om hållbarhet, men Christopher Bendiksen på CoinShares påminner om att begreppet är mycket bredare.

– Investerare som vill påverka världen positivt genom investeringar kan inte längre bortse från faktorer som social hållbarhet och bolagsstyrning, säger han och fortsätter:

Den kraft och potential som Bitcoin har för att åstadkomma positiva och sociala förändringar går inte att hitta hos andra investerbara tillgångar. Detta är en anledning för investerare att titta bredare på ESG. 

Läs mer om Bitcoins värde från ett ESG-perspektiv. 

 

 

Mer från CoinShares

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CoinShares och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?