1515

Råvaror: Oljan backar

Det var nedåt på oljemarknaden och de basmetallmarknader som höll öppet under den inledande handeln på måndagen.

Vid klockan 08.30 visade WTI-oljan i första termin en nedgång på -0:68 dollar till 99:92. Brent var samtidigt ned 0:55 dollar till 114:48.

"Brent noterade inga betydande uppgångar på fredagen trots starkare aktier och en väsentligt lägre dollar. Situationen i Mellanöstern och Nordafrika motiverar högre priser, men riskaptiten är uppenbarligen mer försiktig. Då det är helgdag i USA väntas inga större svängningar i oljan", skriver SEB i ett marknadsbrev.

På fredagen noterades breda uppgångar på bland metallerna, medan utvecklingen på oljemarknaderna var mer dämpad.

Oljan pressades bland annat av att Fitch meddelat att de sänker utsikterna för Japans kreditbetyg, AA, till negativa från tidigare stabila.

"Japans kreditvärdighet är under negativt tryck från stigande skuldsättning. En starkare finanspolitisk konsolideringsstrategi är nödvändig för att stärka uthålligheten i statsfinanserna mot den negativa strukturella trenden med en åldrande befolkning", sa Andrew Colquhoun, chef för Fitchs kreditvärderingsteam för stater i Asien, i en kommentar.

London Metal Exchange håller stängt på måndagen. På Comex i New York föll kopparn med så mycket som 1,1 procent och i Shanghai tappade metallen 0,8 procent till 68.120 yuan, vilket motsvarar 10.506 dollar per ton.

"Global statistik har inte gett högre priser särskilt bra stöd. Uppgången förra veckan drevs av förväntningar om att efterfrågan kommer att fortsätta att återhämta sig i Kina", säger Huang Zhulin, analytiker vid Goldstate Futures, till Bloomberg News.

Bland ädelmetallerna noterades inga större rörelser i inledningen.

"Guldets upptrend är fortsatt intakt. Folk är fortsatt oroliga för den europeiska skuldkrisen. Marknaden kommer att närma sig rekordnivåer den här veckan och på de nivåerna kan en hel del säljare komma in för att begränsa de starka uppgångarna", säger Chae Un Soo, handlare vid KEB Futures, till Bloomberg News.

Antonis Samaras, ledare för Greklands största oppositionsparti, Ny Demokrati, avvisade på fredagen återigen premiärminister Giorgos Papandreous önskan om politisk enhet kring regeringens besparingsplan och förklarade att hans parti inte går med att på att bli utpressade.

Greklands premiärminister Giorgos Papandreous sade dock att regeringen kommer att gå vidare med besparingarna även om de inte har stöd av de största oppositionspartierna.

"Det var vår plikt att ta Grekland ur krisen. Och vi kommer att göra allt som krävs med eller utan en flerpartiuppgörelse", sa han i grekisk tv på fredagskvällen.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?