1515

Börsen: Terminer pekar nedåt

Det ser ut att bli en svagt negativ start på den nya börsveckan efter att Stockholmsbörsen backat knappt 2 procent under den förra veckan. Terminerna för de ledande indexen pekar aningen ned inför måndagens handel.

30 minuter före öppning hade DAX- och CAC-terminen backat 0,2 procent med Euro Stoxx var ned 0,3 procent.

Skuldkrisen och Grekland väntas hamna i fortsatt fokus även denna vecka då IMF befinner sig i landet för en översyn.

På fredagen stängde USA-börserna upp mellan 0,3 och 0,5 procent, under låg omsättning, inför långhelgen. USA håller nämligen stängt på måndagen för Memorial Day.

"Motståndskraften i mer riskfyllda tillgångar hänger samman med det faktum att den ackommoderande penningpolitiken kommer att fortsätta. Federal Reserves program för köp av statspapper har hjälpt till att stötta upp aktiepriserna, men har inte lyckats stärka bostadsmarknaden", sade Bruce Bittles, chefsstrateg på Robert W. Baird, till Bloomberg News.

I Asien noterades dock en oregelbunden utveckling på regionens börser, sedan amerikansk privatkonsumtion och kontrakterade husköp överraskat negativt på fredagen.

"Korrektionen på aktiemarknaden kommer att fortsätta i takt med att ledande indikatorer i USA mjuknar. Marknaden väntar på en bekräftelse att återhämtningen i USA är genuin", sade Pu Yongha, Asienstrateg på UBS, till Bloomberg News.

Alfa Laval har fått en order i USA på sin produkt Packinox värmeväxlare till världens största anläggning för koncentrerad solkraft.

"Ordervärdet är betydande och väl i linje med de största som bolaget har rapporterat under de senaste tolv månaderna", skriver Alfa Laval som på grund av sekretessavtal varken kan offentliggöra det exakta ordervärdet eller namnge kunden.

Lukas Lundin har fortsatt att tanka Lundin Mining- aktier i eget namn. På fredagen köpte han totalt 100.000 aktier till en kurs om knappt 7:15 kanadadollar, cirka 45:60 kronor. I torsdags köpte han 300.000 aktier till kurs kring 44 kronor.

Samtidigt fortsätter Lundbergs att tanka aktier i Husqvarna. Den 27 maj köptes ytterligare 750.000 A-aktier i Husqvarna. Innehavet uppgår därmed till 6,2 procent av kapitalet och 20,1 procent av rösterna.

Trigon Agri har gett Öhman J:or Fondkommision i uppdrag att undersöka bolagets möjligheter att ta in upp till 40 miljoner euro genom att emittera obligationer. Pengarna ska användas för expansion och andra ändamål. Bolagets ledning siktar på att öka den skördade arealen med 50-70 procent 2012.

Dagens industri anser att Tele2:s stabila närvaro på hemmamarknaden Sverige samt tillväxtambitioner österut lockar till köp. Vidare är teleoperatörens defensiva inslag samt en hög direktavkastning positiva faktorer under en minst sagt oförutsägbar makroekonomisk miljö, framgår i måndagens DI.

I och med Memorial Day väntas ingen amerikansk makrostatistik på måndagen och även den europeiska makroagendan är tunn. I morgon blir det dock desto svettigare när Tyskland och euroområdet bjuder på arbetslöshetsstatistik samt även preliminär maj-KPI från euroområdet inkommer.

Från USA väntas S&P/Case-Shiller husprisindex och Chicago inköpschefsindex under tisdagen.

När den svenska marknaden håller stängt på torsdagen bjuds det på veckovis amerikansk statistik över antalet nyanmälda arbetslösa samt definitiv statistik över det första kvartalets produktivitet och arbetskraftskostnader.

Veckans tyngsta statistik kommer dock på fredagen då den amerikanska sysselsättningsrapporten för maj väntas. Denna kan bli extra intressant just denna månad till följd av de senaste veckornas svaga USA-siffror och den oro som finns på marknaden om kraften i den amerikanska ekonomin.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?