1515

Råvaror: SEB spår högre guldpris

Den generella prisbilden för råvaror blir allt otydligare. Återhämtning, svaghet i dollarn och en stor mängd likviditet fortsätter att vara positiva krafter framöver, men bristen på råolja i Libyen är nu inräknat i priserna och Kina fortsätter att genomföra åtgärder för att dämpa inflationen.

Det skriver SEB i en månatlig råvarurapport på tisdagen.

SEB tror att priserna på råolja med låga svavelhalter kommer att fortsätta att vara höga åtminstone under resten av andra kvartalet. Anledningen är att bristen på den typen av råolja, orsakad av krisen i Libyen, kan komma att förvärras i takt med att USA och Europa ökar produktionen vid raffinaderierna under de kommande månaderna.

Men när sommarens bilkörningssäsong är över, under andra hälften av 2011, spår banken en lättad efterfrågan på råolja. Dessutom väntar sig analytikerna fortsatta tecken på efterfrågeförstörelse.

SEB räknar med att priset på Brent-olja kommer att uppgå till 120 dollar per fat under andra kvartalet, och höjer prognosen för andra hälften av 2011 med 10 dollar till ett genomsnitt om 105 dollar per fat. SEB höjer dock ett varnande finger för att en kortsiktig teknisk korrektion är oundviklig, tidigare snarare än senare.

Banken noterar att Opec insisterar att råoljemarknaden är överförsedd. Men det gäller inte råolja med låga svavelhalter, och kartellen kan inte göra mycket för att lätta situationen på den fronten.

"Raffinaderiaktiviteten var vid en säsongslägsta när Libyen lämnade marknaden och situationen kan därför försämras ytterligare under andra kvartalet i takt med att raffinaderier höjer sin produktion. Indikationer tyder på att lager av råolja och produkter i OECD har börjat falla skarpt", skriver SEB.

Nuvarande fokus på basmetallmarknaden är "uteslutande" oron över en mjuk eller hård landning i Kina, där företagsaktiviteten börjar visa tecken på svaghet. Samtidigt fortsätter myndigheter att dämpa den ekonomiska aktiviteten med att höja styrräntorna och reservkraven för bankerna.

"Under nuvarande kreditförhållanden och givet ihållande höga nivåer av osäkerhet är det svårt att föreställa sig en situation där ett upprätthållet rally i industrimetaller kan inträffa. Vår generella kortsiktiga syn på sektorn är neutral", skriver SEB.

Men den långsiktiga prisbilden är mer positiv, menar SEB, och pekar bland annat på nybyggande i Kina och återuppbyggande efter jordbävningen och tsunamin i Japan.

Vad gäller guld fortsätter de kortsiktiga marknadsutsikterna att vara positiva på grund av skuldoro i Europa och USA, samt inflationsoro och den nuvarande svaga dollarn och höga geopolitiska risker, enligt SEB

Men den positiva trenden på längre sikt börjar mattas av på grund av förväntningar om en starkare dollar vid slutet av QE2, och förväntningar om räntehöjningar under tidiga 2012. Dessutom kommer den kinesiska inflationen sannolikt att börja visa tecken på inbromsning framöver, vilket skulle resultera i minskad efterfrågan på skydd mot inflation.

"Guldet skulle därför kunna toppa mellan 1.700-1.800 dollar per uns det här året. Men skuldoro i Europa och USA kommer sannolikt inte att avta och borde därför utgöra den största uppåtrisken för guldmarknaden tillsammans med en situation där inflationen accelererar. De huvudsakliga nedåtrisker inkluderar en ekonomisk återhämtning som är starkare än väntat och en skarp uppgång i dollarn", skriver SEB.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?