1515

Råvaror: Råoljan tappar

Oljan föll något under handeln på tisdagens förmiddag, medan silverpriset rekylerade högre från måndagens kraftiga nedgångar. Samtidigt sjönk en övervägande majoritet av basmetallerna efter att ha hållit stängt både i måndags och i fredags.

I en analys från SEB skriver banken att det nu inte finns mycket uppsida för råvarupriserna förutom möjligheten att de kan få stöd av en svagare dollar.

"Återhämtning, svaghet i dollarn och en stor mängd likviditet fortsätter att vara positiva krafter, men den libyska oljebristen är nu diskonterad och Kina fortsätter att implementera åtgärder för att dämpa sin egen ekonomiska aktivitet", skriver SEB i en månatlig råvarurapport.

Vid klockan 11.25 var WTI-oljan ned 0:68 dollar till 112:84 dollar per fat, medan Brentoljan föll 0:65 dollar till 124:47. Under måndagens handel noterades Brent som lägst runt122 dollar per fat efter nyheten om Usama bin Ladins död, men nedgången skulle visa sig vara kortlivad.

"Eftersom terrorrisken inte har spelat någon större roll i oljeprisrallyt den senaste tiden, var prisnedgången efter nyheten om bin Ladins död överdriven och kortlivad. Riskpremien skulle till och med kunna stiga igen om hämndaktioner följs av anhängare till terroristledaren. Så länge som oroligheterna fortsätter i arabländerna, borde i vilket fall inte oljepriserna falla betydligt", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Enligt energikonsultfirman JBC Energy uppgick Opecs produktion till 28,89 miljoner fat i april, motsvarande en ökning om 160.000 fat jämfört med mars. Ökningen drevs i huvudsak av Saudiarabien, som beräknas ha ökat produktionen med 310.000 fat till 8,6 miljoner fat per dag. Nedgången hänvisades till Libyen, som estimeras ha producerat 200.000 fat i april, att jämföra med 350.000 fat i mars.

Geopolitisk oro fortsätter att utgöra problem för oljemarknaden, enligt JBC Energy.

"Vi ska inte överskatta påverkan från bin Ladin, givet den begränsade aktiviteten från al-Qaida de senaste åren och mycket mer relevanta problem för oljemarknaden i form av rekordhög pirataktivitet och oroligheter i Mellanöstern och Nordafrika", sade David Wech som presenterade rapporten.

Under sen tisdagskväll släpper API inofficiella lagersiffror från USA, som kan ge indikationer på det faktiska utfallet. Inför onsdagens officiella lagerrapport från det amerikanska energidepartementet väntar sig analytikerna enligt medianen att råoljelagren ska ha stigit med 2,3 miljoner fat under förra veckan.

Bensinlagren väntas har sjunkit med 0,3 miljoner fat medan lagren av destillat väntas ha sjunkit med knappt 0,2 miljoner fat.

De amerikanska inköpschefernas index noterades på måndagen till 60,4 i april, ned från 61,2 månaden före. Det var ändå över analytikernas förväntningar som pekade mot att indexet skulle ha sjunkit till 59,5, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

"Tillverkningssektorn i USA har återhämtat sig snabbt så något tecken på att den återhämtningen inte sker så snabbt som man väntat sig kommer att sänka utsikterna för tillväxten", säger Ben Westmore, mineral- och energiekonom vid National Australia Bank, till Bloomberg News.

Måndagen bjöd också på inköpschefindex från euroområdet, som överträffade förväntningarna, medan Kinas motsvarighet visade ett lägre index än vad som var väntat.

Bland ädelmetallerna rekylerade silver högre efter måndagens skarpa nedgång. CME Group har höjt marginalkraven för handel med silverterminer ytterligare en gång. Det är tredje gången på kort tid som börsen höjt marginalkraven på kontraktet.

"Det kommer att skrämma de svagare händerna ut ur marknaden omedelbart", sade Ralph Preston, analytiker vid Heritage West Financial till Wall Street Journal.

George Gero, vice vd för RBC Capital Markets, konstaterade samtidigt att "det nu för samma pengar går att handla nästan dubbelts så många guldkontrakt", enligt WSJ.

Silverpriset var upp drygt 1:40 dollar till 45:22 dollar per uns, medan spotpriset på guld var upp nästan 3 dollar till strax över 1:548.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange sjönk koppar 96 dollar till 9.224 dollar per ton. Jämförelsen är med i torsdags, eftersom London har hållit stängt både i fredags och i måndags.

Zinkpriset var samtidigt ned 23 dollar till 2.224 medan nickel backade 248 dollar till 26.602.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?