1515

USA-börser: Wall Street öppnar uppåt

Veckans sista handelsdag inleddes med uppgångar på de amerikanska börserna. Utvecklingen följde därmed trenden på de europeiska börserna på fredagen.

Vid 16.20 var Dow Jones upp 0,3 procent till noteringen 12.434. Det bredare S&P 500 ökade 0,3 procent till noteringen 1.330, och även Nasdaq Composite steg 0,3 procent till 2.792.

Omsättningen var 136 miljoner aktier på New York Stock Exchande, medan den var 370 miljoner aktier på Nasdaq.

"Den globala återhämtningen tilltar i styrka och blir mer självgående" enligt ett uttalande från G8-ländernas möte i franska Deauville, där ledarna, utan att ange några bindande mål, lovade att "fortsätta arbetet som krävs för att öka bärkraftigheten i de offentliga finanserna".

På Dow Jones tillhörde banker och råvarurelaterade bolag vinnarna.

Freeport-McMoran steg 1,9 procent, med stöd från stigande kopparpriser.

Bank of America steg 1,8 procent. Banken har initierat ett samarbete med JP Morgan och Wells Fargo för att utmana Paypal på marknaden för onlinebetalningar.

Marvell Technology Group steg 10,4 procent. Bolaget, som tillverkar integrerade kretsar för bredbandskommunikation, lämnade på torsdagskvällen en prognos för det innevarande andra kvartalet som överträffade marknadens förväntningar.

Enligt Wall Street Journal väntas handelsvolymerna bli relativt små på fredagen, vilket kan leda till överdrivna kursrörelser, i väntan på den kommande långhelgen. På måndag håller New York-börserna helgstängt.

På statistikfronten steg University of Michigans index över stämningen bland de amerikanska konsumenterna till 74,3 i maj jämfört med 69,8 föregående månad.

Analytikerna hade väntat sig ett utfall på 72,4, enligt en enkät från Bloomberg News.

De privata inkomsterna i USA steg med 0,4 procent i april, jämfört med föregående månad. Samtidigt ökade privatkonsumtionen med 0,4 procent från månaden före.

Analytiker hade räknat med att inkomsterna skulle ha stigit 0,4 procent och att konsumtionen skulle ha stigit 0,5 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

På obligationsmarknaden var tioåringen upp 1 punkt till 3,06 procent.


Innehåll från EKNAnnons

Så har EKN hjälpt svenska Exeger att växa

Exegers solcell Powerfoyle.
Exegers solcell Powerfoyle.

Exeger är ett svenskt bolag med en prisbelönt världsledande solcellsteknik som konverterar all ljusenergi till elektrisk energi – både inomhus och utomhus. Solcellen som kallas Powerfoyle kan se ut som läder, textil eller varför inte borstat stål. För att kunna växa har bolaget tagit hjälp av EKN – bland annat genom en Grön rörelsekreditgaranti.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

När man säger solceller tänker de flesta nog på stora solkraftsparker eller 100 kvadratmeter på ett villatak. Men Exegers solcell Powerfoyle är något helt annat, framtagen för att på några kvadratcentimeter ladda våra vardagsprylar – oavsett var man befinner sig.

– Vår solcell är unik för att den kan finnas i produkter vi människor bryr oss om och behöver i vardagen. Det är görbart tack vare Powerfoyles olika designmöjligheter, och för att den laddar oavsett ljuskälla. Du har hela tiden tillgång till en grön energi genom ljuset runtomkring, både inomhus och utomhus, förklarar Exegers vd Giovanni Fili.

Giovanni Fili är vd för Exeger.
Giovanni Fili är vd för Exeger.

Att Powerfoyle går att böja och framställa i olika designvarianter gör att den kan integreras i praktiskt taget alla konsumentprodukter som behöver elektricitet. Och det är också precis så Exegers försäljning går till – genom samarbeten. Under 2021 har företaget gjort sina första fyra produktlanseringar tillsammans med framgångsrika företag inom olika områden. Dels världens första självladdande cykelhjälm, dels världens första självladdande hörlur. Hörlurar som ger ett obegränsat och miljövänligt användande.

EKN tar 80 procent av bankens risk

Exeger har samarbetat med statliga EKN i flera år. EKN finns till för att hjälpa svenska exportföretag, och redan tidigt i bolagsresan fick Exeger rådgivning av EKN. Och nu när Exeger behöver kapital till sin nya stora produktionsanläggning i Stockholm har EKN gått in och garanterat 80 procent av bankens risk genom en grön rörelsekreditgaranti.

– En finansieringslösning som denna från EKN öppnar givet upp större lånemöjligheterna från banker, säger Giovanni Fili.

”Irreversible tech”

Under pandemin har bolaget dessutom vunnit årets uppfinnare – ett pris som delas ut av European Patent Office – samt skalat upp och industrialiserat en ny teknisk plattform för Powerfoyle med 50 procent högre effekt inomhus. Med hjälp av EKN har nu Exeger säkrat finansiering för att inleda bygget av Europas största solcellsfabrik, och nu siktar bolaget framåt.

– Vi kommer att driva en ny standard inom konsumentelektronik. Bluetooth finns numera överallt, och precis så ser vi på resan med Powerfoyle. Det är en teknik som ingen kommer att kunna se sig utan när de väl börjat använda den – det kallar vi för irreversible tech, säger Giovanni Fili.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?