1515

Stockholmsbörsen: Terminerna pekar uppåt

Det ser ut att bli en öppning i positivt territorium på Europas börser efter en svag utveckling på torsdagseftermiddagen.

En knapp halvtimma före öppning hade DAX-terminen klättrat 0,9 procent, FTSE var upp 0,6 procent medan Euro Stoxx- respektive CAC-terminen var upp 0,9 samt 1,0 procent.

Torsdagseftermiddagens statistikskörd från USA var övervägande svag i jämförelse med förväntningarna, något som färgade den tidiga amerikanska börshandeln och även påverkade sentimentet i Europa under de sista timmarnas handel.

Preliminär BNP för det första kvartalet ökade med 1,8 procent i beräknad årstakt, oförändrat jämfört med det första estimatet. Väntat var en upprevidering till 2,2 procent.

Även statistik den veckovisa statistiken över antalet nyanmälda arbetslösa överraskade negativt på torsdagen.

Dow Jones stängde dock upp 0,1 procent, det bredare S&P 500 ökade 0,4 procent medan Nasdaq Composite steg 0,8 procent.

Även i Asienhandeln noterades överlag uppgångar efter att ha inlett ned på oro för den ekonomiska utvecklingen i USA. Starka bolagsrapporter gav stöd i Asienhandeln.

"Medan den amerikanska ekonomin visar upp en smärtsam svag återhämtningstakt är jag komfortabel så länge som momentum inte vänder nedåt. De flesta företagens resultat har mött förväntningarna", sade Ng Soo Nam, investeringschef på Nikko Asset Management, till Bloomberg News.

Från Nordamerika visade statistik att orderingången av kommersiella släpvagnar minskade med 30 procent i april.

"Minskningen i april följder på extremt starka marssiffror. Dessutom är industrins normala mönster ett starkt första kvartal följt av ett halvårs stiltje", skrev ACT Research, som gjort undersökningen.

Efter torsdagens besked från Lundin Mining om att den strategiska översynen har avslutats utan någon försäljning av bolagets tillgångar har flera mäklare sänt rekommendationerna.

Macquarie har sänkt sin riktkurs på Lundin Mining till 8:50 kanadadollar, cirka 54:30 kronor, från 9:50 kanadadollar samtidigt som rekommendationen har höjts till outperform. Torsdagens nedgång på 20 procent är överdriven och berodde på att spekulanter lämnade aktien, anser Macquarie. Dessutom ser analyshuset fortfarande möjlighet för en större affär.

Jordbruksbolaget Trigon Agri redovisade på morgnoen ett resultat efter skatt på -3,0 miljoner euro för det första kvartalet 2011 (-3,4). Bolaget meddelade att det utreder möjligheterna att särnotera bolagets verksamhet inom mjölkproduktion med hjälp av ett antal investmentbanker.

EOS Russia resultat efter skatt blev -113 miljoner kronor för det första kvartalet 2011 (1.018).

På fredagens europeiska makroagenda står bland annat tysk preliminär KPI för maj samt konjunkturbarometrar och indikator för företagsklimatet i euroområdet i maj.

Till eftermiddagen bjuds det på USA-statistik i form av privata inkomster och privatkonsumtion i april, kontrakterade husköp i april samt definitivt Michigan-index i april.

Vid 8.30 hade terminerna för de tre ledande amerikanska börsindexen avancerat 0,1 till 0,2 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?