1515

Stockholmsbörsen: Fortsatt uppåt

Stockholmsbörsen steg med de ledande europeiska börsindexen under fredagsförmiddagen. En skakig börsvecka ser därmed ut att kunna avslutas i dur.

"Jag är positiv till aktiemarknaden fram till slutet av året även om vi kommer att få se mer volatila sessioner under sommaren. Vi har fortsatt skuldkrisen som gnager men likviditetsmiljön är alltjämt god", sa Robert Halver, analyschef på Baader Bank i Frankfurt, till Bloomberg News.

Vid 11.45 hade OMXS30 avancerat 0,8 procent till noteringen 1.149,0. Omsättningen uppgick till 4,6 miljarder.

I Europa var DAX upp 0,3 procent FTSE upp 0,8 procent medan Euro Stoxx och CAC avancerat 0,7 respektive 0,8 procent.

Börsmarknaden negligerade att konfidensindikator för maj rörande euroområdet inkom under förväntan samt att även företagsklimatet var svagare än väntat. Däremot påverkades det positiva risksentimentet på marginalen negativt av att Fitch sänkte utsikterna för Japans kreditbetyg AA till negativa från stabila strax före klockan 11.

Banksektorn klättrade i Europa under fredagen med stöd av att Citigroup höjt rekommendationen för sektorn till övervikt. Möjliga lättnader i de nya snävare Basel-reglerna stödde också sektorn.

I Stockholm var SHB A upp 1,2 procent till 208,20 kronor medan Nordea noterades 1,1 procent upp till 71,60 kronor. SEB A steg 1,0 procent och Swedbank A med 0,7 procent.

Även gruvbolagen hittades bland vinnarna med stöd av stigande priser. Boliden avancerade 2,3 procent till 120,40.

Lundin Mining rekylerade upp 6,4 procent till 47,20 kronor sedan en rad analyshus höjt rekommendationen på aktien efter torsdagens kraftiga fall. Enligt Macquarie var torsdagens nedgång på 20 procent överdriven och berodde på att spekulanter lämnade aktien. Vidare ser analyshuset fortfarande möjlighet för en större affär. Carnegie, ABG, SEB Enskilda och Swedbank uppgraderade samtliga aktien till köp på fredagen.

Storägaren Lukas Lundin köpte den 26 maj totalt 300.000 aktier i Lundin Mining, framgår av Canadian Insider.

MTG B klättrade 1,9 procent till 427,50 kronor. Nordea har höjt rekommendationen till starkt köp, från köp.

Tele2 gick mot strömmen och backade 1,2 procent till 120,10 kronor. Danske Markets har sänkt rekommendationen till behåll, från tidigare köp. I sektorn avancerade Telia Sonera 1,1 procent 47,62 kronor med stöd av Danske Markets höjt rekommendationen till köp, från behåll.

Millicom går starkt på fredagen. Aktien var upp 2,8 procent till 679,00 kronor. Aktien handlas sista dagen på Nasdaq. Med knappa 70 procent var Carnegie stor nettoköpare.

"Det säljtryck från amerikanska investerare som inte får äga aktien när den inte är noterad på Nasdaq, och som påverkat kursutvecklingen, kan nu ha släppt", noterar en analytiker.

Riskkapitalbolaget Triton har tagit en corner i Niscayah. Triton har flaggat att det nu har 10,1 procent av kapitalet. Securitas har lagt ett aktiebud på Niscayah.

Niscayah var upp 1,2 procent till 16,80 kronor medan Securitas B klättrade 0,5 procent till 66,95 kronor.

Transmode var upp 2,8 procent till 54,50 kronor, jämfört med försäljningspriset på 53 kronor. Emissionsinstituten Carnegie och Handelsbanken stod för 96 procent av nettoköpen.

Jordbruksbolaget Trigon Agri resultat efter skatt på blev svagt negativt under det första kvartalet 2011. Bolaget utreder möjligheterna att särnotera bolagets verksamhet inom mjölkproduktion med hjälp av ett antal investmentbanker.

Aktien klättrade 5,4 procent till 8,85 kronor.

På eftermiddagen bjuds det på USA-statistik i form av privata inkomster och privatkonsumtion i april, kontrakterade husköp i april samt definitivt Michigan-index i april.

Terminerna för de tre ledande amerikanska indexen var i stort sett oförändrade vid 11.45.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?