1515

Europabörser: Banker leder uppgång

Europabörserna inledde fredagens handel positivt på bred front efter skjuts från bankaktier i spåren av en rapport i Financial Times om att banker verksamma inom EU kunde undgå en del av den skärpning av kapitalkravsrestriktionerna definierat i Basel III enligt icke ännu officiella lagförslag.

Enligt Espirito Investment Bank så skulle detta gynna de banker som hade tvingats att avvara stora kapitalmängder till försäkringar i enlighet med Basel III principerna, och pekar ut Lloyds Banking Group och Credit Agricole som sådana banker.

"En reducering av behovet att dra av försäkringskapitalet skulle göra Lloyds starka kapitalposition även starkare, och Credit Agricole relativt svaga finansiella ställning mer i linje med jämförelsegruppen", säger en talesperson.

Credit Agricole steg 3,2 procent medan Lloyds ökade till 2,3 procent.

I Frankfurt ökade Deutsche Bank 0,5 procent och bidrog till att öka DAX 30-indexet till 0,5 procent.

I London har flera storbanker agerat stöd åt jämförelseindex med Barclays upp på 1,5 procent och Royal Bank of Scotland som handlas upp 2,1 procent.

Paneuropiska Stoxx Europe 600 Bank-index steg 1,1 procent.

Ännu mer stöd till sentimentet gavs efter ett uppgraderande av den europeiska banksektorn till övervikt från analytiker på Citigroup.
"Dyra banker har aldrig varit billigare", sa en analytiker på banken.

Den irländska regeringen har ingen anledning att lägga om eller omstrukturera sina skulder i skuggan av landets skuldkris sa ministern Brian Hayes från det irländska finansdepartementet.

"Den nya regeringen kommer att gagnas av en lägre ränta på de 67,5 miljarder euro som Irland fick i november förra året från EU och den Internationella valutafonden", sa han.

Penningmängden inom EMU, mätt som M3, steg med 2,0 procent på årsbasis i april. Analytiker hade räknat med en uppgång på 2,4 procent i årstakt under månaden. Under tremånadersperioden februari-april var årstakten för M3 +2,1 procent, vilket kan jämföras med väntade +2,3 procent. Utlåningen till den privata sektorn uppvisade en tillväxt på +2,6 procent under april, jämfört med +2,5 procent i årstakt månaden innan, enligt statistik från ECB.

Table


Innehåll från CoinSharesAnnons

”Bitcoin har ett betydande socialt värde”

Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.
Christopher Bendiksen är forskningschef inom Bitcoin på CoinShares.

Intresset för Bitcoin växer, men världens första kända kryptovaluta är mycket mer än en investering. Den menar Christopher Bendiksen, forskningschef inom Bitcoin på CoinShares, som är en finansiell aktör inom kryptovalutor.

– Bitcoin kan hjälpa till att skapa en bättre värld. Den har ett betydande socialt värde och det finns många fall där kryptovalutan har använts för att lyfta fram bland annat frihet och jämställdhet, säger han.

Läs mer om Bitcoins ESG-värde här. 

Kryptovalutaförvaltaren CoinShares, mest känd för sin XBT Provider-linje av börshandlade kryptovalutaprodukter (ETP) som listades på Nasdaq Stockholm 2015, anses i dag vara expert på ämnet. Men det är många som fortfarande har fördomar kring investeringar i kryptovalutor som till exempel Bitcoin. Alex Gladstein, Chief Strategy Officer, på Human Rights Foundation, har en annan syn på saken. 

– Bitcoin är en av de mest kraftfulla investeringar som du kan göra med fokus på humanitära och mänskliga rättigheter. Genom att stödja Bitcoin stödjer du frihet, säger han. 

Alex Gladstein förklarar också att vi som bor i västerländska länder tar vår frihet för given.

– Vi har demokrati, en stabil valuta och jämställdhet i samhället, men många människor runt om i världen har inte sådana privilegier. De lever med korrupta regeringar och diskriminering. 

Investerare måste tänka om

Miljö-, social- och företagsstyrning har blivit en allt viktigare beslutsfaktor för investerare. Det är en utvärdering av ett företags kollektiva samvete kring sociala och miljömässiga faktorer och är mer känd under benämningen; environmental, social and governance, ESG. 

ESG-investeringar har blivit mycket populära den senaste tiden och många har upptäckt de sociala fördelar som Bitcoin kan innebära.

– Tyvärr har mer eller mindre hela diskussionen om ESG och kryptovalutor kretsat kring miljö vilket har gjort att investerare bara får en bråkdel av den nödvändiga analytiska bakgrunden som de behöver för att kunna göra en holistisk ESG-baserad utvärdering, säger Christopher Bendiksen, forskningschef på CoinShares. 

Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.
Alex Gladstein är Chief Strategy Officer på Human Rights Foundation.

Alex Gladstein betonar att investerare måste tänka om när de tittar på Bitcoin utifrån ESG. Det finns flera exempel där Bitcoin har främjat både entreprenörskap och jämställdhet i utvecklingsländer. Ett bra exempel är Roya Mahboob, grundare och vd på Afghan Citadel Software Company, och en av Afghanistan första kvinnliga tech-entreprenörer. 

– Sommaren 2013 betalade hon sina kvinnliga mjukvaruingenjörer i Bitcoin för att stärka deras självförtroende och ge dem en känsla av ekonomisk frihet samt förhindra att pengarna gick till deras manliga familjemedlemmar, säger han. 

Finansierade universitetsstudier

En av kvinnorna valde att sälja sina Bitcoins för att fly till Tyskland. Det hon hade tjänat på 1,5 år är i dag värt ungefär 60 gånger den genomsnittliga årslönen i Afghanistan. 

– Royas syster erbjöd sig också att köpa tillbaka Bitcoins från kvinnorna som ville ha kontanter. Hon tog dessutom sin egen inkomst för att finansiera universitetsstudier på prestigefyllda Cornell i USA, säger Alex Gladstein.

De flesta vet att ESG handlar om hållbarhet, men Christopher Bendiksen på CoinShares påminner om att begreppet är mycket bredare.

– Investerare som vill påverka världen positivt genom investeringar kan inte längre bortse från faktorer som social hållbarhet och bolagsstyrning, säger han och fortsätter:

Den kraft och potential som Bitcoin har för att åstadkomma positiva och sociala förändringar går inte att hitta hos andra investerbara tillgångar. Detta är en anledning för investerare att titta bredare på ESG. 

Läs mer om Bitcoins värde från ett ESG-perspektiv. 

 

 

Mer från CoinShares

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CoinShares och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?