1515

Stockholmsbörsen: Öppning uppåt väntas

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en öppning i svagt positivt territorium på torsdagen. Råvarusektorn stödde i Asienhandeln.

"Stigande råvarupriser minskar oron för att aktiemarknaden, som drivits av likviditet, ska börja vackla", sade fondförvaltaren Mitsushige Akino till Bloomberg News.

En knapp halvtimme före öppning var DAX-terminen upp 0,5 procent medan Euro Stoxx och FTSE var upp 0,4 procent. CAC-terminen hade stigit 0,3 procent.

I Asien var australiensiska S&P/ASX 200 upp 1,7 procent medan Nikkei avancerat 1,5 procent på torsdagsmorgonen.

Terminerna för de tre ledande amerikanska indexen pekade upp 0,3 till 0,4 procent, strax efter 8.30. På onsdagskvällen stängde Dow Jones upp 0,3 procent, det bredare S&P 500 steg 0,3 procent medan Nasdaq Composite ökade 0,6 procent.

Lundin Minings strategiska översyn av bolaget har avslutats. Syftet med processen var att hitta en köpare efter det fientliga budet från Equinox i mars. Även om bolaget mottog ett antal icke bindande intresseyttringar har det efter noggrant övervägande dragit slutsatsen att dessa förslag inte motsvarar värdet på bolaget och dess tillgångar.

"Det bästa sättet att skapa aktieägarvärde är att fortsätta att sköta och utveckla bolagets kvalitativa tillgångar och aktivt söka tillväxtmöjligheter", skriver Lundin Mining.

Samtidigt meddelas att Paul Conibear utsetts till tillförordnad vd då Phil Wright, som tidigare meddelats, avgår den 30 juni. Sökandet efter en permanent vd har inletts.

MTG, som håller kapitalmarknadsdag i London på torsdagen, har tecknat ett exklusivt distributionsavtal med Twentieth Century Fox Television Distribution. Avtalet gäller i fyra år från 2012 och omfattar Skandinavien. Avtalet omfattar sändningar av storfilmer och tv-serier på Viasats skandinaviska fri-tv-kanaler samt på Viaplay.

Precise Biometrics meddelade på morgonen att dess nyemission övertecknades. Bolagets kassa tillförs därmed 54 miljoner kronor före emissionskostnader.

Carnegie har höjt rekommendationen på G&L Beijer till neutral från underperform medan Societe Generale har sänkt rekommendationen på Teliasonera till sälj, från behåll.

Veckans Affärer finner säljläge i Hemtex men ger rådet att köpa Global Health Partner och East Capital Explorer.

Efter lunch väntas Lundbergs rapportera. Utöver MTG håller även Nobia kapitalmarknadsdag på torsdagen.

Från USA väntas under eftermiddagen veckovis statistik rörande antalet nyanmälda arbetslösa. Även BNP för första kvartalet inkommer. Här väntas en upprevidering till 2,2 procent i beräknad årstakt, jämfört med 1,8 procent enligt det första estimatet.


Innehåll från KIAAnnons

Därför stiger andrahandsvärdet på elbilar och laddhybrider

Lägre klimatpåverkan, smartare funktioner och lägre driftskostnader.

Fördelarna med att köra en elbil eller laddbar bil är många.

Dessutom visar siffror att laddbara bilar får ett allt starkare andrahandsvärde.

– Vi märker att efterfrågan på laddhybrider och rena elbilar ökar, både när det gäller nya och begagnade bilar, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Sweden.

Extern länk: Kia EV6 – den nya generationens elbil 

Under årets tredje kvartal bytte totalt 367 347 begagnade bilar ägare i Sverige, enligt statistik från Vroom.

Efterfrågan på begagnade bilar är stor och det har gjort att priserna har stigit, och speciellt har priserna ökat för begagnade laddhybrider och elbilar.

Utvecklingen av elbilar sker allt snabbare men produktionskapaciteten är fortfarande begränsad. Det – i kombination med att räckvidden på el och hybridbilar är tillräcklig för många människors behov – gör att andrahandsvärdet på laddbara bilar är högt.

”Framtidssäkert köp”

Forskare på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) har presenterat undersökningar som dessutom visar att värdeminskningen för en elbil är lägre än vad tidigare undersökningar fastställt. Resultatet visar att elbilar tappar mindre i värde än till exempel bensinbilar.

– Att köpa en laddbar bil är ett tryggt och framtidssäkrat köp för kunder i dag. Att driftkostnaderna för att äga en elektrisk bil blir relativt låga gör att andrahandsvärdet på el- och laddhybrider är högt, säger David Lilja.

Marknadsledande

Kia har i dag ett av de bredaste modellprogrammen av laddbara bilar i Sverige och är marknadsledande på laddbara bilar. Målet för Kia i Sverige är att alla nya Kia-bilar som säljs år 2024 ska vara laddbara.

Kia har i dag ett stort utbud av laddbara bilar och den elektrifierade Kia Niro-familjen är Sveriges mest sålda bilmodell till privatpersoner. Dessutom har den sjusitsiga familje-suven Kia Sorento Plug-In Hybrid med fyrhjulsdrift och låga 38 g/km CO2 blivit populär bland annat tack vare hög säkerhet, prisbelönt design och lång räckvidd på el.

Ultrasnabb laddning

Samtidigt som intresset för laddbara bilar ökar lanserar nu Kia nya spännande modeller helt framtagna för eldrift. En av de bilarna som redan nu är en storsäljare är nylanserade Kia EV6, den första av sju bilar som bygger på den dedikerad elbilsplattformen E-GMP.

Med ny teknik har EV6 utrustas med möjlighet till ultrasnabb laddning och lång verklig räckvidd.

Elbilen har stöd för 800 volts-teknik, vilket gör det möjligt att snabbladda batteriet från 10 till 80 procent på bara 18 minuter och 4,5 minuters laddning ger en räckvidd på 100 km.

EV6 har en räckvidd på upp till 528 kilometer på en laddning, enligt WLTP.

Fyra modeller

Samtliga versioner av EV6 – totalt fyra till antalet – på den svenska marknaden kommer med det stora batteriet på 77,4 kWh, och batteriets placering i golvet skapar rymlighet i kupén och ett platt golv för bästa komfort.

Kia EV6 släpps först i tre olika versioner: EV6, EV6 Plus och GT Line och i slutet av nästa år kommer en fjärde version – toppmodellen Kia EV6 GT. Den sistnämnda är fyrhjulsdriven med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln. Kia EV6 GT har sammanlagt 585 hästkrafter. 0 till 100 km/h klaras av på 3,5 sekunder och topphastigheten anges till 260 km/h.

Och som alla bilar från Kia ingår sju års nybilsgaranti, som även gäller EV-batteriet.

Detta påverkar naturligtvis också andrahandsvärdet för en elbil positivt. Garantin är bunden till bilen och övergår till nästa ägare om man väljer att sälja sin elbil under garantiperioden.

Så ska Kia lyckas ställa om till laddbara bilar till 2024

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?