1515

Råvaror: BNP-siffror håller tillbaka priserna

De flesta metallerna och WTI-oljan handlades lägre på torsdagen, efter att preliminära BNP- siffror visat att tillväxten i USA var något lägre än väntat under det första kvartalet. Brenten klarade sig bättre.
Vid golvhandelns stängning klockan 20.30 visade WTI- oljan i första termin en nedgång på 1:20 dollar till 100:12. Brent var samtidigt upp 0:28 dollar till 115:21.

Under dagen har preliminär statistik visat att USA:s BNP ökade med 1,8 procent i beräknad årstakt under det första kvartalet. Väntat var en ökning på 2,2 procent enligt en estimatenkät från Bloomberg News.

"Det blir allt svårare för energimarknaderna att ignorera den ekonomiska bakgrunden. Dagens BNP-statistik visade att tillväxten bromsar in, vilket understryker de senaste veckornas dåliga ekonomiska data", sade John Kilduff, partner på Again Capital, till Bloomberg News.

Dessutom ökade antalet nyanmälda arbetslösa i USA till 424.000 under vecka 20. Väntat bland analytiker var 404.000. För den föregående veckan, vecka 19, reviderades siffran upp till 414.000 från preliminära 409.000.

På London Metal Exchange noterade basmetallerna blandade rörelser. Kopparterminen var ned 45 dollar till 9.020 dollar per ton.

Farhågor om att den grekiska skuldkrisen kan påverka tillväxten i eurozonen negativt tyngde handeln på torsdagen, sedan eurogruppens ordförande, Jean Claude Juncker sagt att IMF kanske inte kommer att kunna betala ut sin andel av stöden till landet i juni.

Dessutom finns oro om att valet i Portugal den 5 juni inte kommer att resultera i en regering stark nog att ta itu med landets finansiella problem.

Bland ädelmetallerna var spotpriset på guld ned drygt 3 dollar till strax under 1.522 dollar per uns, medan silver tappade 0:48 dollar till cirka 37:44.

Chefen för den europeiska stabilitetsfonden EFSF, Klaus Regling, sade att asiatiska investerare, inklusive den kinesiska staten, väntas visa stort intresse för de obligationer för portugisiska lån som EFSF kommer att emittera i juni, vilket kan komma att dämpa efterfrågan på ädelmetaller något.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?