1515

Stockholmsbörsen: Hexagon rasar efter storförsäljning

Kurserna på Stockholmsbörsen handlas lägre under onsdagsförmiddagen, i spåren av nedgångar i New York och Asien. Marknadens fokus är fortsatt riktat på Europas skuldkris och i synnerhet risken för att Grekland ska tvingas till en omstrukturering av sina skulder.

På bolagsfronten faller Hexagon efter att Melker Schörling och bolagets vd Ola Rollén idag sålt 11,7 miljoner B-aktier.

SIX Generalindex var klockan 09.59 ned 0,7 procent till 345. OMXS30 hade backat med 0,5 procent till 1.129. Omsättningen var 5,6 miljarder kronor.

"Det globala risksentimentet fortsätter att påverkas av den pågående debatten kring tillståndet i euroområdet", konstaterar Lloyds Bank Corporate Markets.

Hexagon är morgonens mest omsatta aktie efter att Melker Schörling och Hexagons vd Ola Rollén sålt 11,7 miljoner B-aktier i bolaget till omkring 60 svenska och internationella institutionella investerare. Melker Schörling sålde 9,96 miljoner aktier medan Ola Rollén har sålt 1,74 miljoner aktier. Posten, på 11,7 miljoner aktier, internmäklades av SEB under onsdagsmorgonen till kursen 150 kronor. En investmentbank menar att försäljningen orsakar viss förvirring på marknaden inför Hexagons kapitalmarknadsdag den 6 juni.

"Även om detta sänder ut ett blandat budskap till marknaden, och vi förväntar oss att aktien kommer att vara svag i dag, är vi fortsatt köpare av aktien", skriver banken, som menar att det långsiktiga "caset" inte har förändrats. Hexagon backade 4,9 procent till 153,20 kronor.

Bland övriga mest omsatta föll Ericsson 0,8 procent, Volvo 0,6 procent medan H&M var ned 0,7 procent. Mot strömmen går tungviktaren Nordea som steg 0,8 procent.

På rapportfronten har ett par mindre bolag inkommit med siffror. First North-bolaget Catella redovisade ett resultat före skatt på -7 miljoner kronor för det första kvartalet 2011. Det kan jämföras med en vinst på 19 miljoner kronor under samma period i fjol. Aktien tappade 9,1 procent.

Opus Prodox redovisade ett resultat efter finansnetto på 3,2 miljoner kronor för det första kvartalet 2011. Det var en förbättring jämfört med de 1,3 miljoner kronor som bolaget gjorde i vinst under samma period föregående år. Aktien steg 4,3 procent.

Dagens Industri rapporterar att medicinteknikföretaget Elekta uppges vara intresserat av att köpa nederländska Nucletron, ett bolag som tillverkar utrustning för cancerbehandling. Enligt branschsajten Mergermarket ska Elekta ha lämnat in ett första bud, skriver tidningen, men Elektas IR-chef Stina Thorman säger att man inte vill kommentera rykten.

Mergermarket skriver vidare att Nucletronaffären väntas gå loss på närmare 3 miljarder kronor, motsvarande 12 gånger rörelseresultatet före avskrivningar (ebitda). Elekta var ned 0,5 procent.

Affärsvärlden rekommenderar köp av Prevas och VBG Group i den senaste utgåvan av tidningen. Prevas steg 2,6 procent och VBG var upp 1,1 procent.

Linkmeds styrelse har utsett Anders Karlsson till ny vd. Han efterträder företagets grundare Ingemar Lagerlöf som lämnar företaget efter 13 år, varav de senaste fem åren som vd. Förändringen träder i kraft idag. Linkmed steg 3,6 procent.

Förmiddagens höjdpunkt vad gäller makro-siffror kommer klockan 10.30, då Storbritannien släpper reviderade siffror över BNP för det första kvartalet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?