1515

Råvaror: Oljepriset fick fart igen

Råoljan steg rejält efter att det amerikanska energidepartementet redovisat oljelagerstatistik för föregående vecka.

Basmetallerna var upp på bred front. Koppar klättrade återigen över 9.000-dollarstrecket efter att ha stigit två dagar i rad.

Även silvret var upp, medan guldet handlades kring oförändrat.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 1:31 dollar till 100:90 vid klockan 18.30. Brent var samtidigt upp 1:81 dollar till 114:34.

Premien mellan Brent-oljan och WTI:s förstatermin är därmed 13:44 dollar, efter att ha toppat på över 19 dollar den 21 februari. Genomsnittet 2010 var jämförelsevis ynka 0:76 dollar.

WTI-oljan bröt på onsdagseftermiddagen igenom det intervall på 97-100 dollar som gällt den senaste veckan.

Statistik från det amerikanska energidepartementet, DOE, visade att de amerikanska lagren av råolja steg med 0,6 miljoner fat under förra veckan. Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 1,5 miljoner fat. Den inofficiella lagerstatistiken från American Petroleum Institute, som redovisades sent på tisdagskvällen, visade på en minskning i lagren av råolja med 0,9 miljoner fat.

Den post som drev oljepriset uppåt var dock kapacitetsutnyttjandesiffrorna. Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna ökade med 3,1 procentenheter till 86,3 procent. Det var betydligt mer än analytikernas förväntningar om en uppgång på 0,5 procentenheter och de preliminära API- siffrorna från tisdagskvällen på +1,8 procentenheter.

"Raffinaderierna har genomfört sina underhållsprogram och har verkligen fått igång produktionen rejält. Den kraftiga nedgången i oljepriset nyligen har ökat incitamenten att få upp produktionen", sade Michael Lynch chef för Strategic Energy and Economic Research till Bloomberg News.

En annan prisdrivande faktor var lagren av destillat, som sjönk 2,0 miljoner under veckan till tvåårslägsta. Här väntades en oförändrad nivå. Importen minskade 0,01 miljoner fat per dag.

Lagren av bensin steg med 3,8 miljoner fat. Här väntades lagren stiga med 0,45 miljoner. Importen ökade med 0,59 miljoner.

"Marknaden avfärdar den största ökningen i bensinlagren på länge på grund av den stora nedgången på destillatsidan. Marknaden har fokuserat på prisintervall och verkar försöka bryta över 100 dollarnivån", sade Gene McGillian, handlare på Tradition Energy till Bloomberg News.

Fram till det att lagerrapporten släpptes hade oljepriset varit ned.

På London Metal Exchange noterade samtliga basmetaller uppgångar.

Kopparterminen var upp 201 dollar till 9.062 dollar per ton.

"Så länge som det här är en växande marknad, kommer det inte att vara tillräckligt med skrot tillängligt, det kommer inte att vara tillräckligt med koncentrat", sade Christian Chirmeister vid JP Morgan vid en konferens i Singapore.

Goldman Sachs uppmanade på tisdagen investerare att köpa koppar, zink och olja, till skillnad mot förra månaden då banken rekommenderade sälj innan raset.

Zink steg 47 dollar till 2.238 dollar per ton medan nickel var upp 435 dollar till 23.330.

Bland ädelmetallerna var spotpriset på guld ned 0:25 dollar till strax över 1.526 dollar per uns, medan silver ökade drygt 1:08 dollar till 37:76.


Innehåll från KIAAnnons

Därför stiger andrahandsvärdet på elbilar och laddhybrider

Lägre klimatpåverkan, smartare funktioner och lägre driftskostnader.

Fördelarna med att köra en elbil eller laddbar bil är många.

Dessutom visar siffror att laddbara bilar får ett allt starkare andrahandsvärde.

– Vi märker att efterfrågan på laddhybrider och rena elbilar ökar, både när det gäller nya och begagnade bilar, säger David Lilja, press- och kommunikationschef på Kia Sweden.

Extern länk: Kia EV6 – den nya generationens elbil 

Under årets tredje kvartal bytte totalt 367 347 begagnade bilar ägare i Sverige, enligt statistik från Vroom.

Efterfrågan på begagnade bilar är stor och det har gjort att priserna har stigit, och speciellt har priserna ökat för begagnade laddhybrider och elbilar.

Utvecklingen av elbilar sker allt snabbare men produktionskapaciteten är fortfarande begränsad. Det – i kombination med att räckvidden på el och hybridbilar är tillräcklig för många människors behov – gör att andrahandsvärdet på laddbara bilar är högt.

”Framtidssäkert köp”

Forskare på Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) har presenterat undersökningar som dessutom visar att värdeminskningen för en elbil är lägre än vad tidigare undersökningar fastställt. Resultatet visar att elbilar tappar mindre i värde än till exempel bensinbilar.

– Att köpa en laddbar bil är ett tryggt och framtidssäkrat köp för kunder i dag. Att driftkostnaderna för att äga en elektrisk bil blir relativt låga gör att andrahandsvärdet på el- och laddhybrider är högt, säger David Lilja.

Marknadsledande

Kia har i dag ett av de bredaste modellprogrammen av laddbara bilar i Sverige och är marknadsledande på laddbara bilar. Målet för Kia i Sverige är att alla nya Kia-bilar som säljs år 2024 ska vara laddbara.

Kia har i dag ett stort utbud av laddbara bilar och den elektrifierade Kia Niro-familjen är Sveriges mest sålda bilmodell till privatpersoner. Dessutom har den sjusitsiga familje-suven Kia Sorento Plug-In Hybrid med fyrhjulsdrift och låga 38 g/km CO2 blivit populär bland annat tack vare hög säkerhet, prisbelönt design och lång räckvidd på el.

Ultrasnabb laddning

Samtidigt som intresset för laddbara bilar ökar lanserar nu Kia nya spännande modeller helt framtagna för eldrift. En av de bilarna som redan nu är en storsäljare är nylanserade Kia EV6, den första av sju bilar som bygger på den dedikerad elbilsplattformen E-GMP.

Med ny teknik har EV6 utrustas med möjlighet till ultrasnabb laddning och lång verklig räckvidd.

Elbilen har stöd för 800 volts-teknik, vilket gör det möjligt att snabbladda batteriet från 10 till 80 procent på bara 18 minuter och 4,5 minuters laddning ger en räckvidd på 100 km.

EV6 har en räckvidd på upp till 528 kilometer på en laddning, enligt WLTP.

Fyra modeller

Samtliga versioner av EV6 – totalt fyra till antalet – på den svenska marknaden kommer med det stora batteriet på 77,4 kWh, och batteriets placering i golvet skapar rymlighet i kupén och ett platt golv för bästa komfort.

Kia EV6 släpps först i tre olika versioner: EV6, EV6 Plus och GT Line och i slutet av nästa år kommer en fjärde version – toppmodellen Kia EV6 GT. Den sistnämnda är fyrhjulsdriven med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln. Kia EV6 GT har sammanlagt 585 hästkrafter. 0 till 100 km/h klaras av på 3,5 sekunder och topphastigheten anges till 260 km/h.

Och som alla bilar från Kia ingår sju års nybilsgaranti, som även gäller EV-batteriet.

Detta påverkar naturligtvis också andrahandsvärdet för en elbil positivt. Garantin är bunden till bilen och övergår till nästa ägare om man väljer att sälja sin elbil under garantiperioden.

Så ska Kia lyckas ställa om till laddbara bilar till 2024

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?