1515

Räntor och valutor: Fortsatt nedåt för räntor

Europaräntorna sjönk 2-7 punkter på onsdagen, med störst nedgångar i kortare löptider, när marknaden fortsatte att rikta uppmärksamheten på problemen i euroområdets periferi. Svenska räntor sjönk 1-4 punkter.

På valutamarknaden försvagades euron på bred front på skuldoron medan dollarn gick starkt. Den svenska kronan försvagades några öre mot dollarn medan förändringarna mot euron var mindre.

Den svenska tioåriga statsobligationsräntan sjönk 1 punkt till 2,91 procent medan kortare statsobligationsräntor sjönk med upp till 4 punkter. I Tyskland sjönk tioårsräntan 2 punkter till 3,03 procent.

Statsskulderna i Europas periferi och i synnerhet frågan hur Grekland ska klara av sina problem fortsatte att dominera marknaderna. Inga direkta nyheter kom under tisdagen, men den politiska osämjan i Grekland om landets privatiseringsprogram tyngde sentimentet samtidigt som det inte finns några tecken på en lösning på europeisk nivå.

Här hemma kom i alla fall positiva besked om tillståndet på arbetsmarknaden. Arbetslösheten sjönk till 7,9 procent i april från 8,1 procent i mars, vilket var helt i linje med SME Direkts enkät. Säsongsrensat sjönk arbetslösheten till 7,4 procent från 7,7 procent föregående månad. Sysselsättningen ökade med 120.000 personer från föregående år.

"Arbetsmarknaden fortsätter att förbättras i rekordfart och på marginalen snabbare än Riksbankens prognos. Kortfristiga indikatorer tyder på ett fortsatt mycket starkt momentum under de närmaste 1-2 kvartalen och arbetslösheten väntas minska till under 7 procent redan i år", skrev Olle Holmgren på SEB i ett marknadsbrev och tillade att styrkan på arbetsmarknaden stöder SEB:s prognos att Riksbanken kommer att höja vid varje möte i år.

Enligt SCB:s planerar den svenska industrin investeringar för 57,5 miljarder kronor i år, vilket skulle innebära en ökning med 11 procent jämfört med 2010. Det innebär en liten nedrevidering från motsvarande enkät i februari, då industrin räknade med investeringar på 58,3 miljarder kronor i år.

Preliminär statistik bekräftade precis som väntat det första estimatet att Storbritanniens BNP växte med 0,5 procent under det första kvartalet, från föregående kvartal. I årstakt var tillväxten 1,8 procent, också det exakt som i det första estimatet. Framför allt var det nettoexporten som lyfte den brittiska ekonomin, medan privatkonsumtionen var svag.

OECD spådde i sin vårprognos att världsekonomin växer med 4,2 procent i år och 4,6 procent 2012. Enligt OECD blir återhämtningen från krisen alltmer brett baserad och aktiviteten drivs alltmer av starkare privat slutlig efterfrågan. Samtidigt är dock prognosriskerna fortsatt förhöjda med risker för bland annat en möjlig ny uppgång i oljepriset, en långsam återhämtning i Japan efter jordbävningen och en djupare nedgång än väntat i Kina.

Ur nyhetsflödet kan även nämnas att Frankrikes finansminister Christine Lagarde nu officiellt har tillkännagivit att hon kandiderar till posten som IMF-chef.

Amerikanska marknadsräntorna sjönk efter svensk stängning på tisdagen efter lyckad emission av tvååriga statspapper och sjunkande börser i skuldkrisens spår. Under tisdagen sjönk USA-räntorna ytterligare någon punkt och den tioåriga USA-räntan sjönk totalt 4 punkter till 3,10 procent från tisdagens svenska stängning.

Orderingången för varaktiga varor sjönk -3,6 i april, vilket var en betydligt större nedgång än de -2,5 procent som väntades enligt Bloomberg News enkät. Den viktiga kategorin order på kapitalvaror exklusive försvar och flygindustri sjönk 2,6 procent, väntat här en nedgång med 2,1 procent.

Både Commerzbank och RDQ Economics menade dock att statistiken var bättre än den å förstone verkade eftersom det finns problem med säsongsrensningen som gör att orderingången för varaktiga varor alltid brukar sjunka den första månaden varje kvartal för att sedan öka igen de följande två månaderna.

Commerzbank menade att det därför är bättre att titta på den annualiserade tremånadersförändringen, som i stället visar ett ökat momentum.

"Vi är därför fortsatt övertygade om att inköpen av kapitalvaror fortsätter att öka starkt. Och så som företagen ökar sina investeringar kommer det att fortsätta att anställa ny personal, vilket i sin tur bör sätta fart på privatkonsumtionen och därmed den ekonomiska tillväxten", skrev Commerzbank i ett marknadsbrev.

FHFA husprisindex sjönk 0,3 procent i mars, vilket var lite mindre än den väntade nedgången med 0,5 procent. Under det första kvartalet sjönk priserna med 2,5 procent, den största nedgången sedan det fjärde kvartalet 2008.

Till följd av jordbävningen och tsunamin i mars visade Japans handelsbalans det första underskottet en aprilmånad på 31 år.

På valutamarknaden försvagades euron med fortsatt fokus på skuldproblemen i Sydeuropa samtidigt som dollarn och schweizerfrancen stärktes. Vid svensk stängning hade euron tappat till 1:404 mot dollarn från 1:412 på tisdagen.

Dollar/yen visade små förändringar från tisdagen.

Kronan försvagades 3 öre mot dollarn till 6:35 och stärktes ett halvt öre mot euron till 8:91.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?