1515

Stockholmsbörsen: Kurserna vände ned

Stockholmsbörsen tappade kraft under tisdagseftermiddagen och följde USA-börserna nedåt fram till stängning. De ledande Europabörserna klarade sig något bättre.

Vid stängning var OMXS30 ned 0,2 procent till noteringen 1.135,0. Omsättningen uppgick till 14,9 miljarder kronor.

"Det var en tämligen händelsefattig handelsdag på sitt sätt, även om det händer mycket saker runt omkring oss. Vi är inne i en period där vi fokuserar väldigt mycket på makro och statistik och jag känner att det är mer risk för lite fortsatt nedgång än uppgång", säger en mäklare till nyhetsbyrån Direkt.

"Vi har lämnat en bra rapportperiod bakom oss, men vi har problemen i Piigs-länderna, lite diskussion om hur Kinas tillväxt verkligen ser ut och vad som händer i USA. Med lite askmoln på det så känner vi igen förra våren", fortsätter han.

I Grekland antog landets regering på måndagskvällen ett nytt paket med utgiftsnedskärningar och försäljningar av statlig egendom. Enligt Lorenzo Bini Smaghi, ledamot i ECB:s direktion, finns inget alternativ till att Grekland betalar sina skulder och genomför sitt ekonomiska reformprogram.

"Vi förväntar oss att Grekland ska betala tillbaka sina skulder. Det bästa sättet att göra det är att implementera det program som de kommit överens med IMF och EU om, vilket kanske kan behöva förstärkas", sade Lorenzo Bini Smaghi.

I Tyskland redovisades IFO, indexet som mäter klimatet i näringslivet, en oförändrad nivå i maj, jämfört med en väntad nedgång. Efter svaga PMI-siffror på måndagen från såväl tysk industri- som tjänstesektor låg oron på nedsidan.

"En svag siffra kunde ha tyngt ytterligare i ett redan negativt marknadssentiment", kommenterade Ben Potter, marknadsstrateg på IG Markets, för Bloomberg News.

I Stockholm tog SSAB täten bland storbolagen med en uppgång för A-aktien på 2,1 procent till 103:90 kronor.

I samband med tisdagens kapitalmarknadsdag sade vd Martin Lindqvist att den underliggande efterfrågan utvecklas i rätt riktning och under morgonen aviserade bolaget att det ökat ägandet i Tibnor till 100 procent efter att ha förvärvat Outokumpus 15-procentiga ägarandel för 44 miljoner euro.

Under tisdagen skrev även nyhetsbrevet Steel Business Briefing att LKAB fortsatt med ettåriga kontrakt för järnmalm med sina större europeiska kunder och slutit avtal som i snitt är 20 procent högre än för 2010. Enligt SSAB:s vd Martin Lindqvist har bolaget ännu inte skrivit något avtal med LKAB.

Råvarubolagen gynnades i allmänhet av högre priser på olja och basmetaller. Boliden steg 1,4 procent till 117:50 kronor och Lundin Mining ökade 1,3 procent till 55:75.

Bland oljebolagen avancerade Lundin Petroleum 0,5 procent till 83:15 kronor och Alliance Oil steg 1,6 procent till 112:40 kronor. Alliance Oil fick en höjd riktkurs av Goldman Sachs, från 184 till 188 kronor, där investmentbanken samtidigt plockade bort aktien från sin fokus-lista.

Bank of America Merrill Lynch har höjt rekommendationen på Nordea till neutral, från tidigare underperform. Nordea stängde 0,4 procent lägre till 68:85 kronor. I sektorn tappade både SEB A och Handelsbanken A 0,7 procent medan Swedbank gick mot strömmen då A-aktien ökade 0,7 procent till 110:90 kronor.

Medicinteknikbolaget Sectra redovisade ett resultat efter skatt på minus 1,9 miljoner kronor för sitt fjärde kvartal (10,3). Även nettoomsättning och orderingång minskade något. Sectra backade 5,6 procent till 35:50 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?