1515

Råvaror: Oljepriserna stiger

Metallerna och oljan steg på bred front på tisdagen efter breda nedgångar under måndagens handel. En svagare dollar bidrog till uppgången, liksom ett uttalande från Internationella energimyndighetens vice chef Richard Jones, om att Opec troligen inte kommer att öka sina produktionskvoter, trots en stram marknad.

Vid golvhandelns stängning klockan 20.30 var WTI- oljans julitermin upp 1:80 dollar till 99:50 dollar per fat. Brent-oljan klättrade 2:44 dollar till 112:44.

Dollarn försvagades mot euron, vilket gav råvarorna stöd.

"Dollarn är under press. Dessutom bidrar uppjusteringen av vissa av investmentbankernas oljeprognoser till det positiva sentimentet", sade Gene McGillian, analytiker vid Tradition Energy till Bloomberg News.

Goldman Sachs höjde på tisdagen sin tolvmånadersprognos för Brent-oljan till 130 dollar per fat.

"I och med att världens ekonomiska tillväxt fortsätter att driva efterfrågan på olja långt över produktionstillväxten utanför Opec, fortsätter oljemarknaden att minska lagren och Opecs lediga kapacitet i syfte att balansera. Enligt oss är det bara en tidsfråga innan lagren och Opecs lediga kapacitet i princip kommer att vara uttömda, vilket kräver högre oljepriser för att hålla tillbaka efterfrågan", skrev Goldman Sachs.

Banken nämnde dock vissa nedåtrisker på kort sikt, som den pågående oron över statsskulderna i Europa, nedgången i Japans ekonomiska aktivitet och slutet på QE2 i USA.

Även Morgan Stanley justerade upp sin prognos för oljepriset på tisdagen. Banken har höjt sin snittprisprognos för Brent-olja med 20 procent till 120 dollar per fat för 2011.

"Det är väldigt sannolikt att Opec kommer att svara på lägre lager genom att höja produktionen", skriver Morgan Stanley i en rapport, enligt Bloomberg News.

Internationella energimyndigheten, IEA, tycks dock vara av en annan åsikt.

Opec kommer troligen inte att öka sina produktionskvoter i juni, trots att marknaden är "ganska stram" och sannolikt kommer att bli ännu stramare, sade Richard Jones, vice chef för IEA, vid en presskonferens på tisdagen, rapporterade Bloomberg News.

Opec kommer att mötas i Wien den 8 juni och i förra veckan meddelade IEA att den kan komma att koordinera lösgörandet av reservoljelager om Opec inte beslutar att höja sin produktion.

På tisdagskvällen kommer den inofficiella lagerstatistiken från American Petroleum Institute. Inför onsdagens officiella rapport väntar sig analytiker att lagren ska ha sjunkit med 1,4 miljoner fat. Samtidigt väntas en lagerstegring på 0,4 miljoner fat i bensinen.

På basmetallmarknaden i London var föll kopparpriset tillbaka något på eftermiddagen, och noterades upp 67 dollar till 8.861 dollar per ton.

"Den nuvarande prisnivån på koppar är en attraktiv möjlighet att gå in i långsiktiga positioner i metallen", skrev Jeffrey Currie, analytiker på Goldman Sachs i en rapport på tisdagen, enligt Bloomberg News.

Den tesen fick stöd av JP Morgans Christian Schirmeister vid en konferens i Singapore på tisdagen. Kopparpriset förväntas vara volatila, men priserna kommer inte att "kollapsa", anser han.

"Hela industrin väntar på att de kan köpa vid 6.500 dollar. Tyvärr kan jag säga er att ni nog måste vänta lite längre. Marknaden är väl stöttad", sade han.

Zinkpriset var upp 72 dollar till 2.191, medan aluminium ökade 26 dollar till 2.504.

Goldman Sachs rekommenderade på tisdagen även köp av zink, med hänvisning till att den ekonomiska tillväxten under det andra halvåret troligen kommer strama åt marknaden ytterligare.

Bland ädelmetallerna steg spotpriset på guld med knappt 6 dollar till strax under 1.523 dollar per uns, medan silverpriset ökade med 0:75 dollar till drygt 35:84.

"Skuldeländet bland länderna i euroområdet fortsätter att oroa investerare. Guld trotsade en starkare dollar (på måndagen) och svagare råvaror för att stiga i ett riskskydd", sade Ong Yi Ling, analytiker vid Phillip Futures till Bloomberg News.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?