1515

Räntor och valutor: Räntepapper vänder uppåt

Europeiska statspappersräntor öppnar tisdagens handel på något högre nivåer jämfört med måndagens svenska stängning, euron handlas samtidigt högre mot dollarn efter att ha hittat köpare vid 1:4000-nivån ytterligare några gånger under natten.

Beskedet att Fitch sänker utsikterna för Belgiens kreditbetyg, för närvarande AA+, till negativa fick inget större genomslag i marknaden på måndagskvällen. Standard & Poor´s har tidigare vidtagit motsvarande bevakningsåtgärd med hänvisning till att det politiska dödläget i landet försvårar åtgärder för att minska statsskulden.

Den grekiska regeringen antog på måndagskvällen ett nytt paket med utgiftsnedskärningar och försäljningar av statlig egendom.

"Regeringen bekräftade i dag på nytt sin beslutsamhet att fortsätta med den finanspolitiska konsolideringen genom att vidta åtgärder på över 6 miljarder euro, eller 2,8 procent av BNP, för att uppnå underskottsmålet 7,5 procent av BNP för 2011", sade finansminister Giorgos Papacostantinou i ett uttalande.

Skärmnoteringarna för grekiska statspappersräntor fluktuerade kraftigt på tisdagsmorgonen. Enligt Bloomberg News steg dock priset för grekiska credit default swaps till rekordhöga 1.400 punkter.

Handelsblatt rapporterade på tisdagen att den grekiska krisen gör att allt mer av Greklands privata kapital flyttar utomlands, omkring 280 miljarder euro, motsvarande 120 procent av Greklands BNP, har placerats enbart i Schweiz.

Definitiv statistik på tisdagsmorgonen visade att Tysklands BNP steg 1,5 procent jämfört med fjärde kvartalet och 4,9 procent jämfört med motsvarande kvartal 2010, helt enligt prognos och den preliminära beräkningen.

De underliggande delarna visade att den inhemska efterfrågan utvecklades något svagare än väntat, +1,1 procent (väntat +1,3 procent) medan utrikeshandeln gav ett något större överskott. Privatkonsumtionen var marginellt svagare än väntat medan den offentliga konsumtionen var högre än väntat. Som väntat ökade investeringarna starkt, +5,0 procent. Bygginvesteringarna ökade med 6,2 procent, men det var ändå svagare än väntade +7,1 procent.

Konfidensindikatorn för det franska näringslivet sjönk till 107 i maj, från reviderade 109 i april (110). Därmed tycks signalerna om en dämpning i den ekonomiska aktiviteten, från höga nivåer i början av året, från preliminära maj-PMI, bekräftas i Insées mätning.

Europaagendan bjuder också på Norsk BNP för det första kvartalet, klockan 10.00. Här pekar analytikernas konsensusprognos mot att totala BNP steg 0,5 procent jämfört med 1 kvartalet 2010, medan fastlands-BNP väntas ha stigit 0,8 procent. Prognosintervallen är väldigt stora, -0,4 till +2,3 procent för total-BNP i Bloomberg News enkät, medan intervallet är något mindre, +0,3 till +1,0 procent, för fastlands-BNP.

Huvudpunkten på tisdagen blir dock kanske IFO-index, den tyska konjunkturbarometern, som väntas ha sjunkit till 113,7 i maj från 114,2 i april. IFO-index redovisas nu för första gången med en ny klassificering, nya vikter och med ett nytt basår, vilket förklarar varför aprilindex inte överensstämmer med vad som rapporterats tidigare.

Index över det nuvarande läget väntas ha sjunkit till 120,7 i maj från 121,0 i april medan det framåtblickande indexet väntas ha sjunkit till 107,0 från 107,7.

På måndagen visade preliminära PMI för såväl industri-

och tjänstesektorn i Tyskland större nedgångar än väntat i maj, vilket kan tala för att nedåtrisker mot konsensusprognoserna inför IFO-index.

Klockan 11.00 publicerar Eurostat industriorderstatistik för euroområdet i mars, som väntas ha sjunkit 1,1 procent jämfört med i februari.

Intresse riktas också mot en spansk emission av tre- och sexmånaders statsskuldväxlar, buden ska vara inne klockan 10.30 och resultatet publiceras 5-10 senare.

Svenska statsobligationsräntor noteras på marginellt högre nivåer inför tisdagens handel medan kronan handlas nära oförändrat mot euron jämfört med måndagens svenska stängning.

SCB:s publicerar en arbetskraftsundersökning för det första kvartalet, klockan 9.30, och klockan 11.30 publicerar Riksbanken vidare Barbro Wickman-Paraks anförande med rubriken: "Makroekonomiska prognoser".

Givet tidigare kommentarer från Barbro Wickman-Parak kan hon komma att tala om att prognosmodeller är nödvändiga för att Riksbanken ska kunna fatta penningpolitiska beslut, men att det ändå inte går att förlita sig helt till de teoretiska modellerna.

Tisdagens USA-agenda bjuder på veckostatistik över försäljningen i de stora detaljhandelskedjorna från ICSC/Goldman Sachs samt från Redbook. Något större intresse riktas troligen mot data över försäljningen av nya bostäder i april, klockan 16.00. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas försäljningstakten ha varit oförändrad jämfört med i mars.

Dessutom står en rad Fedledamöter på talarlistan på tisdagen, bland annat ska Fedchefen i Kansas City, Thomas Hoenig, tala under rubriken "är husmarknaden redo för en återhämtning", klockan 15.50.


Innehåll från KIAAnnons

LISTA: 10 viktiga nyheter i Kias nya elbil EV6

Kia EV6 markerar en viktig milstolpe för den elektriska revolutionen i bilvärlden.

Det handlar om ny teknik, nya funktioner – och en ännu tydligare riktning mot en mer hållbar mobilitet.

Här är tio nyheter som presenteras med modellen som nu lanseras i Sverige.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Ny plattform

Att bygga en elbil på en teknisk grundstruktur som tagits fram för att också kunna användas till förbränningsmotorer innebär ofta att tillverkaren behöver kompromissa på en rad områden.

Därför byggs Kia EV6 istället på den nyutvecklade plattformen E-GMP som är speciellt framtagen för helt eldrivna bilar. Det ger många fördelar, som till exempel ett plant kupégolv, generösa kupéutrymmen, spännande design och en låg tyngdpunkt som bidrar till trygga vägegenskaper.

Ultrasnabb laddning

Tack vare 800-voltsteknik kan EV6 laddas ultrasnabbt: från 10–80 procent på bara 18 minuter vid en laddstation med minst 250 kW.

Batteriet

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med ett batteri på 77,4 kWh. Det möjliggör en räckvidd på upp till 528 kilometer vid full laddning enligt WLTP.

Mobil Powerbank

Kia EV6 är utrustad med en så kallad vehicle-to-load-funktion (V2L) vilket innebär att bilen kan ladda och driva andra elektriska apparater. Eftersom bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW så kan EV6 fungera som en extra laddare för utrustning i ditt hem, som en Mobil Powerbank vid utomhusäventyr eller till och med för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Dragkapacitet

Bilister som behöver kunna dra tunga släpfordon – som till exempel husvagnar, båttrailers eller hästtransporter – har hittills haft svårt att hitta en elbil som klarar utmaningarna. Kia EV6 har en godkänd dragkapacitet på 1 600 kilo.

Relax-stolar

Kia EV6 är utrustad med bekväma relaxstolar som kan fällas tillbaka i nästan ett helt horisontellt läge. Det är perfekt om man vill vila en stund, till exempel när man stannar och laddar. Tack vare den ultrasnabba laddningen blir det dock inte fråga om några längre powernaps.

Augmented Reality Head-Up Display

I Kia EV6 finne en Augmented Reality Head Up Display som projicerar ett virtuellt lager på vindrutan som visar hastighet och navigation. Det ger föraren möjlighet att behålla fokus på vägen.

Dubbla välvda panoramaskärmar

De dubbla panoramaskärmarna på 12,3+12,3 tum är högupplösta och välvda, med intuitiva menyer och användarvänligt gränssnitt för bästa användarupplevelse. Tekniken är standard i Kia EV6.

Elektrisk fyrhjulsdrift

Kia EV6 går att beställa med dubbla elmotorer, en på framaxeln och en på bakaxeln. Fyrhjulsdriften innebär bättre framkomlighet och mer stabilitet på utmanande underlag.

Kia EV6 GT Line har de dubbla motorerna som standardutrustning men även Kia EV6 Plus kan fås med fyrhjulsdrivning.

Prestanda

Med sina dubbla elmotorer har Kia EV6 GT Line som nu lanserar sammanlagt 325 hästkrafter. 0 till 100 km/h går på 5,2 sekunder.

I slutet av 2022 lanseras toppversionen Kia EV6 GT som med sin effekt på 585 hästkrafter gör 0 till 100 km/h på 3,5 sekunder.

Kia EV6 – Den nya generationens elbil

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?