1515

Räntor och valutor: Euron klättrar

Europaräntorna fortsatte svagt uppåt och euron stärktes lite under tisdagens förmiddagshandel efter att tyska IFO-index visat sig vara bättre än väntat i maj. Svenska räntor steg i linje med övriga europeiska kärnländer.

Strax före lunch var den svenska tioåriga benchmarkräntan upp 3 punkter till 2,90 procent, medan den tyska var upp 3 punkter till 3,05 procent.

Utfallet för IFO-index stärkte förväntningarna om att ECB kan fortsätta höja styrräntorna trots att skuldkrisen i euroområdets periferi intensifieras.

Skärmnoteringar visar att grekiska tvåårsräntor låg en bit över 26 procent under förmiddagen.

På måndagskvällen antog den grekiska regeringen ett nytt paket med utgiftsnedskärningar och försäljningar av statlig egendom och finansminister Giorgos Papacostantinou bedyrade regeringens beslutsamhet att fortsätta med konsolideringen.

Spanien sålde tre- och sexmånadersväxlar för 2,3 miljarder euro, vilket var lägre än avsedda volymen på upp till 2,5 miljarder euro.

Tremånadersväxlarna såldes till en högre ränta och högre bid/cover-nivå än vid senaste auktionen, medan sexmånadersväxeln såldes till en något lägre ränta och en betydligt lägre bid/cover-nivå.

Förmiddagens viktigaste siffra var dock tyska IFO- index över klimatet inom näringslivet i Tyskland, som kom in starkare än väntat. Index var oförändrat på 114,2 i maj, jämfört med oreviderade 114,2 föregående månad. Analytiker hade räknat med att indexet skulle ha sjunkit till 113,7, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Index över förväntningarna om framtiden sjönk till 107,4 i maj från oreviderade 107,7 månaden före, väntat var 107,0. Index över det aktuella läget steg till 121,4 från oreviderade 121,0, väntat var 120,7.

IFO-index redovisades nu för första gången med en ny klassificering, nya vikter och med ett nytt basår, vilket förklarar varför aprilindex inte överensstämmer med vad som rapporterats tidigare.

IFO-ekonomen Klaus Abberger sade i en kommentar att den tyska ekonomin fortsätter att utvecklas väl, trots internationella risker. Tyska företags exportförväntningar är fortfarande positiva och förbättrades något i maj, men en stark volatilitet i eurokursen utgör ett problem för de tyska företagen.

Han sade också att han räknar med ytterligare räntehöjningar från ECB, men att det inte är något problem för Tyskland.

Statistik över industriorder i euroområdet var däremot svagare än väntat. Orderingången sjönk med 1,8 procent i mars, i stället för en väntad nedgång med 1,1 procent. Jämfört med ett år tidigare ökade den dock med 14,1 procent, här väntades en uppgång med 12,9 procent, enligt Bloomberg News enkät.

Analytikerna hade väntat sig att orderingången skulle ha minskat med 1,1 procent i mars, från månaden före, och ökat med 12,9 procent jämfört med ett år tidigare, enligt Bloomberg News enkät.

Tidigare på morgonen kom tysk definitiv BNP in i linje med preliminära siffror och med förväntningarna. Den inhemska efterfrågan utvecklades dock något svagare än väntat, medan utrikeshandeln gav ett något större överskott.

Konfidensindikatorn för det franska näringslivet sjönk till 107 i maj, från reviderade 109 i april (110) och även

norsk BNP för första kvartalet var lite svagare än väntat.

Klockan 11.30 håller vice Riksbankschef Barbro Wickman-Parak ett tal med rubriken "Makroekonomiska prognoser".

Johan Javéus, SEB, konstaterar i morgonbrevet att överraskningspotentialen numer är klart begränsad när det gäller Riksbankstalen.

Amerikanska marknadsräntor pekar svagt uppåt i tisdagens europeiska förmiddagshandel, med tvåårsräntan upp 3 punkter till 0,53 procent och tioårsräntan upp lika mycket till 3,14 procent, jämfört med måndagens svenska stängningsnoteringar.

På tisdagens USA-agenda finns veckostatistik över försäljningen i de stora detaljhandelskedjorna från ICSC/Goldman Sachs samt från Redbook.

Något större intresse riktas troligen mot data över försäljningen av nya bostäder i april, klockan 16.00. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas försäljningstakten ha varit oförändrad jämfört med i mars.

Dessutom står en rad Fed-ledamöter på talarlistan på tisdagen, bland annat ska Fed-chefen i Kansas City, Thomas Hoenig, tala under rubriken "är husmarknaden redo för en återhämtning", klockan 15.50.

På valutamarknaden har euron stärkts mot dollarn under förmiddagens handel, med stöd av det starkare än väntade IFO-indexet, och handlas strax under 1:41-strecket.

Mot yenen är dollarn stabil en bit under 82-nivån.

Brittiska pund försvagades ytterligare mot euron efter statistik som visade att april månads budgetunderskott var betydligt större än väntat. Underskottet var det största för en aprilmånad minst sedan 1993. Nettoupplåningen var 10 miljarder pund, jämfört med 7,2 miljarder pund ett år tidigare. Medianprognosen från Bloomberg News låg på ett lånebehov på 6,5 miljarder pund.

Kronan har samtidigt blivit 3 öre starkare mot dollarn och drygt 1 öre starkare mot euron, jämfört med svensk stängning på måndagen.

Table


Innehåll från Erik Penser BankAnnons

Hållbarhetsfonden saknar motstycke – topp 3 i världen

Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.
Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank.

I fonden Penser Sustainable Impact tar Erik Penser Bank ett helhetsgrepp kring hållbara investeringar som saknar motstycke i Sverige. Globalt utgör fonden det absoluta toppskiktet och dessutom presterar den över index.

Med fonden Penser Sustainable Impact satsar Erik Penser Bank på investeringar som är hållbara på riktigt, något som har saknats på den svenska fondmarknaden. 

– Vi har höjt ribban för hållbarhetsstandarder. Ett potentiellt investeringsobjekts hela värdekedja ska klara våra krav, från deras underleverantörer till distributörer och återförsäljare. Först då kan vi på riktigt säkerställa att det är en hållbar investering, säger Jonas Thulin, kapitalförvaltningschef på Erik Penser Bank. Han utvecklar:

– Det är egentligen ett ganska enkelt arbete att se till hela kedjan, frågan är om man är villig att göra det eller inte. I dag är vi, vad jag vet, den enda fonden i Sverige som faktiskt gör den här analysen av företagens hela livscykel. 

Läs mer om Penser Sustainable Impact här. 

Målet: Etiskt och hög avkastning

För att räknas som hållbar i Sverige ska mindre än fem procent av en fonds innehav utgöras av bolag som är verksamma i kontroversiella sektorer som vapen, tobak, spel eller pornografi. Erik Penser bank har valt att gå längre än så. Sustainable Impact har nolltolerans mot all koppling till ohållbar och oetisk verksamhet och företag som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Ett arbete som bär frukt. De senaste åren har fonden tävlat om pallplatserna på MSCI:s globala ranking av hållbara fonder.

– Sustainable Impact är aktivt förvaltad för att vi ska kunna agera direkt om ett av våra innehav blir indragna i en kontrovers. Med dagliga analyser kan vi också hänga med i marknadens makrotrender. Vi vill vara spetsiga och är villiga att ta risker för att nå vår målsättning att ligga över index med en avkastning på 22 procent för 2021, säger Jonas Thulin.

Video: Hör Jonas Thulin berätta om Penser Sustainable Impact. 

Gör skillnad lokalt och globalt

En majoritet av Sustainable Impacts innehav återfinns i Nordamerika och få svenska bolag kan leva upp till de högt ställda krav Jonas Thulin och hans kollegor har på potentiella investeringsobjekt. Fonden har dock en direkt inverkan även i Sverige.

– En procent av fondens värde går direkt till SOS Barnbyars mentorprojekt för unga i samhällsvård i Sverige. Som investerare kan man också välja att låta del av egna avkastningen gå till SOS projekt. Detta är den enda fonden i Sverige där du kan göra en konkret skillnad i samhället med din investering, säger Jonas Thulin och avslutar:

– Det är kul att vi som en mindre svensk oberoende aktör har en av världens mest hållbara fonder, det sticker lite i ögonen på storbankerna.

Artikeln utgör marknadsföring och ska inte ses som finansiell rådgivning. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet.

Om Erik Penser Bank:

Erik Penser Bank är en privatägd och fristående bank. Med fokus på att skapa värde för sina kunder erbjuder Erik Penser Bank exklusiva finansiella tjänster till privata och institutionella investerare. De finansiella tjänsterna innefattar förmögenhetsrådgivning, mäkleri, kapitalförvaltning och corporate finance.

Läs mer på www.penser.se  

 

Mer från Erik Penser Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Erik Penser Bank och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?