1515

Börsen: Oregelbunden handel att vänta

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar en öppning kring nollstrecket på tisdagen. Detta efter att breda nedgångar noterats på måndagen.
8.30 hade Euro Stoxx- och DAX-terminen backat 0,1 samt 0,2 procent. CAC- och FTSE-terminen var båda oförändrade.

Moodys överväger att sänka kreditbetygen för 14 av de 18 brittiska banker och byggbolag som det täcker. Detta till följd av att bankernas kreditrisker kan komma att öka efter att det statliga stödet dras in. En uppgift som pressade australiensiska banker under nattens handel.

Fitch sänkte på måndagskvällen sina utsikter för Belgiens långsiktiga kreditbetyg AA+ till negativa från tidigare stabila, något som gick obemärkt förbi på valutamarknaden. Euron handlades fortsatt kring 1:40-strecket mot dollarn.

Under gårdagskvällen antog även Greklands regering ett nytt paket med utgiftsnedskärningar och förpliktelse till försäljningar av statlig egendom.

Finansminister Giorgos Papacostantionou sade att en omstrukturering av landets statsskuld skulle vara ett "stort misstag", och tanken på att Grekland skulle lämna euron är ett "skämt". "Jag vill inte ens tänka på vad som skulle hända Grekland om det var utanför euron", sade han.

Under morgonen redovisade medicinteknikbolaget Sectra ett resultat efter skatt på -1,9 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret (10,3). Även nettoomsättning och orderingång minskade något.

Astrazeneca har ingått ett avtal med Daiichi Sankyo om gemensam marknadsföring av bensjukdomsmedicinen denosumab.

SSAB köpte på morgonen Outokumpus andel i Tibnor för 44 miljoner euro och blir därmed helägare i bolaget. SSAB håller en kapitalmarknadsdag i Stockholm under tisdagen. Vd Martin Lindqvist går upp på scenen klockan 9.00 då programmet inleds.

Bank of America Merrill Lynch har höjt rekommendationen på Nordea till neutral, från underperform.

Societe Generale har höjt riktkursen på Ericsson till 120 kronor, från 100 kronor, med bibehållen köprekommendation.

Huvudpunkten på tisdagens Europaagenda är IFO-index, den tyska näringslivsbarometern, som väntas ha sjunkit till 113,7 i maj från 114,2 i april. På måndagen visade dock preliminära PMI för såväl industri- som tjänstesektorn i Tyskland större nedgångar än väntat i maj, vilket kan tala för att nedåtrisker mot konsensusprognoserna inför IFO-index klockan 10.

Från amerikanskt håll väntas data över försäljningen av nya bostäder i april, klockan 16.00. På tisdagsmorgonen var terminerna för de tre ledande USA-indexen i stort sett oförändrade efter att ha stängt ned mellan 1,1 och 1,6 procent på måndagen.


Innehåll från Tele2Annons

Så bidrar 5G till ett mer hållbart samhälle

Smarta logistikflöden som minskar koldioxidutsläppen. Självkörande, miljövänliga robotar som levererar måltider åt foodora. Och intelligenta fastigheter som håller nere energiförbrukningen.

Utbyggnaden av 5G är i full gång och med den ser vi hur en grön innovationsvåg håller på att ta fart – till nytta både för klimatet och affärerna.

Läs mer om 5G och Tele2 Företag som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle.

Mobilnäten har under senare år successivt blivit allt snabbare och stabilare. Och nu – i takt med utbyggnaden av den femte generationens mobilnät – sker ytterligare ett stort tekniksprång framåt. Det skapar betydligt bättre möjligheter att ställa om samhället i en hållbar riktning och minska vårt miljöavtryck.

– 5G är en förutsättning för att vi ska få fram nya hållbara lösningar för individer och samhällen. Den fortsatta utvecklingen inom Internet of Things, automatisering och artificiell intelligens kommer att ha stor positiv påverkan på miljöarbetet framöver, säger Tele2s globala hållbarhetschef Erik Wottrich.

Klimat- och affärsnytta hand i hand

Redan nu ser vi hur allt fler gröna innovationer tar plats. Och de är inte bara långsiktigt bra för vår planet, utan skapar även nya affärsmöjligheter. I takt med de obegränsade möjligheter som kombinationen 5G och IoT ger kommer också många fler innovationer.

I italienska Livornos hamn finns redan i dag ett 5G-nätverk och IoT-lösningar som optimerar logistikflödet för lastning och lossning. På så sätt minimeras transporttiderna för godshanteringen och även tiden när fartygen ligger tomma. Det bidrar till att minska de totala koldioxidutsläppen i hamnen med runt 8 procent. Driften assisteras av AI och baseras på realtidsdata från lagerstatus och mängder av anslutna kameror och enheter i hamnen.

Ett annat exempel är att stockholmarna snart kommer att få möta den rosa transportroboten Doora på väg att avlämna måltider åt matleveransföretaget foodora. Tele2 levererar den 5G-uppkoppling som är en förutsättning för att Doora ska kunna fatta snabba beslut när hon rör sig på gator och torg. Huvudsyftet med pilotprojektet är att profilera ”Q-handel”, Quick Commerce, med extra snabba leveranser av måltider och annat gods. Nästa steg är att optimera alla foodoras leveranser på ett resurssnålt sätt genom att en flotta av Doora-robotar integreras med företagets trafikhanteringssystem.

– Andra intressanta innovationer som ligger nära i tid är intelligenta fastigheter och möjligheten att förhindra skogsbränder med sensorer och drönare i skogsnäringen. En annan användning som nu kommer starkt är att göra produktionen inom industrin både effektivare och säkrare med hjälp av autonoma maskiner och sensorer på medarbetare, säger Erik Wottrich.

Nya tekniken mer energieffektiv

Men 5G-tekniken möjliggör inte bara skiftet mot mer klimatsmarta samhällen. Tekniken i sig är också mer hållbar än tidigare generationers mobilnät.

– Det nät som vi nu rullar ut i Sverige är betydligt mer energieffektivt per överförd datamängd och förbrukar mycket mindre energi totalt sett, berättar Björn Lindberg, chef för Radio & Site Infrastructure på Tele2 och en av de tekniska experter som just nu jobbar intensivt med utbyggnaden av 5G-nätet.

Nästa steg handlar om att använda artificiell intelligens för att göra nätet och driften ännu mer energieffektiv. Här har Tele2 tagit ledarrollen i det internationella forskningsprojektet AI4Green, som samlar 17 olika aktörer från näringsliv och universitet i fem länder. I projektet används AI och algoritmer för att optimera energianvändningen i basstationerna. Det förväntas sänka elförbrukningen med 40 procent.

Tele2 har också bestämt sig för att ta tätpositionen inom hållbarhet bland telekomoperatörer.

– Vi har redan tagit flera steg på den här resan, och fler är på väg, berättar Erik Wottrich.

I april 2020 blev Tele2 den första klimatneutrala telekomoperatören i den egna verksamheten i Norden och Baltikum och nyligen antog företaget en ny och ambitiös hållbarhetsstrategi. Två av huvudområdena i strategin är att främja cirkulär ekonomi för att bekämpa klimatförändringar och att driva på innovation för hållbarhet.

– Första steget har varit att kartlägga hela vår värdekedja och undersöka vilket klimatavtryck vi har i varje del. I nästa steg handlar det om att sätta relevanta mål för att sänka utsläppen och slutligen att få våra kunder och leverantörer med oss på resan, säger Erik Wottrich.

Läs mer om hur Tele2 Företag kan hjälpa er att nå era hållbarhetsmål

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?