1515

USA-börser: Förnyad Europaoro får Wall Street på fall

De amerikanska börserna följde omvärlden ned efter att Standard & Poor´s sänkt utsikterna för Italiens kreditbetyg A+ från stabila till negativa.

Vid 16.30 var Dow Jones ned 1,2 procent till noteringen 12.365. Det bredare S&P 500 backade 1,2 procent till noteringen 1.317, medan Nasdaq Composite sjönk 1,8 procent till 2.753.

"Det finns en del negativa nyheter där ute. Vi ser en del oro kring de europeiska åtstramningsåtgärderna samt svagare statistik. Det som sett till att hålla marknaderna uppe, rapportsäsongen, är slut och folk kommer att flytta sina pengar bort ifrån mer riskfyllda tillgångar", säger Paul Zemsky vid ING Investment Management, till Bloomberg News.

Den europeiska skuldoron fick euron att falla, något som i sin tur drog med sig råvarorna ned. WTI-oljan låg under eftermiddagen ned cirka 3 dollar per fat samtidigt som kopparn noterades ned över 200 dollar per ton.

Bland de stora oljebolagen tappade Exxon Mobil 0,9 procent. Samtidigt föll Chevron med 0,9 procent.

Kopparns nedgång fick med sig bland andra Freeport Mcmoran som gick ned med 2,2 procent.

Även bland bankerna var det tunga fall. Bank of America tappade 0,7 procent medan JP Morgan gick ned med 0,9 procent.

Något som också såg till att tynga på råvarumarknaderna var Kinas inköpschefsindex, som visade på att industrin i världens största konsument av basmetaller fortsätter att bromsa in. HSBC:s snabbestimat landade på 51,1 i maj, ned från 51,8 i april. Den ordinarie statistiken publiceras den 1 juni.

"Regeringen kommer att göra en paus i åtstramningen om vi får se en oroande vändning i momentum i expansionen. Men även om tillväxten bromsar in så bör den ändå hållas rätt väl uppe eftersom investeringarna är så starka", sade Yao Wei på Societe Generale i Hongkong, enligt Bloomberg News.

Linkedin, som satte av som en raket vid börsnoteringen förra veckan med en uppgång på över 100 procent, låg ned 8,4 procent i den inledande måndagshandeln. Det har under helgen talats mycket om bolagets inledande värdering och ordet bubbla har förekommit vid ett flertal tillfällen.

"Även om försäljningen av socialmediebolag drar in stora pengar till folket på Wall Street, borde investeraren vara skeptisk till att satsa pengar på ett bolag som handlas till överdrivna multiplar av sina intäkter", säger Matt Morris vid Baigrie Davies, till The Telegraph.

Pfizer har fått godkännande av FDA för Sutent för behandling av långt framskriden cancer i bukspottskörteln. Aktien orkade dock inte med att mota den allmänna pessimismen och föll 0,7 procent.

På obligationsmarknaden var tioåringen ned 3 punkter till 3,11 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?