1515

Stockholmsbörsen: Usel måndag på börsen

Stockholmsbörsen föll kraftigt på måndagen efter att en mängd orosmoln seglat upp investerarnas himmel. Nedgångarna var breda, 74 av 77 aktier på Large Cap-listan föll, med it, telekom och finans som de sämsta sektorer och dagligvaror, sällanköp och hälsovård som bästa.

SIX Generalindex var vid stängning ned 2,4 procent till 349. OMXS30 hade backat med 2,5 procent till 1.137. Omsättningen var 14,5 miljarder kronor.

"Det är lite skälvan. Det är lite Europaoro och lite askmoln", sade Nordeas aktiestrateg Jonas Olavi till Nyhetsbyrån SIX vid lunchtid. "Det känns väl inte som någon större trendändring. Det har varit lite svag statistik som kommit in."

Oron från Europa kom från flera hörn. I Grekland sänkte Fitch landets kreditbetyg från BB+ till B+ medans marknaden väntade besked om nya åtgärder. I Italien sänkte Standard & Poor's utsikterna för kreditbetyget A+ från stabila till negativa. Och i Spanien led det regerande socialistpartiet stora förluster i helgens regionalval.

Därtill kom inköpschefsindex från både Kina och EMU in på den svaga sidan, vilket bidrog till att den europeiska skuldoron späddes på med en oro för konjunkturens utveckling. HSBC:s kinesiska inköpschefsindex sjönk till 51,1 i maj (51,8 i april), vilket var den lägsta siffran på tio månader. Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin i EMU-området blev 54,8 i maj (58,0 i april), väntat var 57,5.

Nedgångarna i Stockholm var breda och kraftiga även om defensiva aktier klarade sig bättre än snittet. H&M hölls till en nedgång på 0,9 procent, bland annat med stöd av att Deutsche Bank höjt sin rekommendation från behåll till köp.

Bland de cykliska namnen gick det tyngre. Verkstad var en av dagens sämsta sektorer med nedgångar på 4,0 procent för Volvo och 3,6 procent för Atlas Copco. Scania föll med 2,2 procent trots en order värd 3 miljarder kronor över fem år från det irakiska industriministeriet.

Indextunga Ericsson föll med 3,0 procent. Bank of America-Merrill Lynch sänkte sin rekommendation från neutral till underperform.

Den isländska vulkanen Grímsvötns utbrott påverkade flygbolagsaktier i framför allt norra Europa negativt. I Stockholm föll SAS med 5,0 procent då marknaden oroade sig för inställda flygningar. Norwegian och Finnair föll också i Oslo respektive Helsingfors.

Lundbergs köpte A-aktier för 760 miljoner kronor i Skanska från Handelsbankens pensionsstiftelser och fick för det betala en premie på 10 procent jämfört med den börsnoterade B-aktien. Därtill bytte Lundbergs knappt 2,7 miljoner B-aktier mot 2,4 miljoner A-aktier med Industrivärden. Affärerna innebär att Lundbergs ökade till 10 procent av rösterna i Skanska och att Industrivärden nu kan öka sin kapitalandel utan att slå i taket för budplikten (30 procent av rösterna). Lundbergs tappade 1,7 procent, Industrivärden 1,6 procent och Skanska 1,1 procent.

RaySearch diskussioner med amerikanska Prowess om ett påstått patentintrång från RaySearchs sida har inte varit fruktbara och bolaget har nu blivit stämt vid en domstol i Baltimore, USA. Processen kommer sannolikt att ta lång tid och utfallet är ovisst, enligt RaySearch. Aktien föll 6,5 procent.

Karo Bios vd Fredrik Lindgren meddelade att han lämnar bolaget med omedelbar verkan. Aktien föll 3,6 procent.

Endomines förlust minskade till 5,5 miljoner kronor efter skatt i det först kvartalet. Aktien föll med 5,2 procent.

Central Asia Gold förlust ökade däremot till 11 miljoner kronor i det första kvartalet. Aktien rasade över 20 procent.

Venue Retail Group fick en köprekommendation av Dagens Industri. Aktien gick emot strömmen och steg med 2,3 procent.

Börsveckan lämnade köprekommendationer för Active Biotech, BE Group, Gunnebo och Lagercrantz. Samtliga aktier föll även om Gunnebo och Lagercrantz klarade sig relativt sett bättre.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?