1515

Råvaror: Oljan backar

Starkare dollar och svag statistik fick både olja och basmetaller att falla på måndagen.

Kinas inköpschefsindex, som presenterades tidigt på morgonen, visade på att industrin i världens största konsument av basmetaller fortsätter att bromsa in. HSBC:s snabbestimat landade på 51,1 i maj, ned från 51,8 i april. Den ordinarie statistiken publiceras den 1 juni.

Motsvarande statistik för euroområdet gav också besvikelser. I EMU minskade industrins inköpschefsindex till 54,8 från 58,0, klart lägre än väntade 57,5 och till den lägsta nivån sedan oktober 2010. Det var också den kraftigaste nedgången sedan just efter Lehman Brothers kollaps i slutet av 2008.

Vid golvhandelns stängning klockan 20.30 var WTI- oljans julitermin ned 2:50 dollar till 97:60 dollar per fat. Brent-oljan backade med 2:27 dollar till 110:11.

Dollarn stärktes mot euron under måndagen, och handlades under 1:40 för första gången sedan den 16 mars.

"Oljan dras ned av en starkare dollar och oro för vad den grekiska finanskrisen ska innebära för efterfrågan. Om efterfrågebilden ser svag ut, så kommer priserna också att vara svaga", säger Carl Larry vid Blue Ocean Brokerage till Bloomberg News.

På London Metal Exchange föll kopparn med 277 dollar till 8.794 dollar per ton.

"Metallerna är svaga på grund av kombinationen av dålig Kinesisk PMI och starkare dollar som kommer av ytterligare en runda oroligheter för Europas finanser", säger Leon Westgate, analytiker vid Standard Bank, till Bloomberg News.

Guldet klarade sig lindrigast undan bland de fallande råvarorna. Den starkare dollarn tyngde, men oro över skuldsituationen i Europa agerade som stöd tack vare guldets riskskyddsstatus. Spotpriset var upp cirka 4 dollar till 1.517 dollar per uns.

Det finns en "färsk efterfrågan på riskskydd på grund av att situationen i Grekland och andra perifera euroländer, samt USA:s budgetförhandlingar under veckan orsakar ytterligare investeringsdiversifiering", sade James Moore, analytiker vid TheBullionDesk.com till Bloomberg News.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?