1515

Stockholmsbörsen: Banker tar täten

Kurserna på Stockholmsbörsen fick en bra start på fredagen i likhet med de ledande Europabörserna. Stöd kom från en bra avslutning på torsdagens USA-börser. Bankerna ledde uppgången medan H&M handlades ned efter USA-kollegan Gaps ras i den amerikanska efterhandeln. FinnvedenBulten premiärnoterades efter ett övertecknat introduktionserbjudande.

SIX Generalindex var klockan 09.54 upp 0,3 procent till 358 medan OMXS30-index ökade 0,4 procent till 1.171. Omsättningen var 2,5 miljarder kronor.

Bankerna var en tydlig vinnarsektor. Handelsbanken höjdes 1,3 procent till 209,70 kronor, SEB 0,4 procent till 57,10 kronor, Swedbank 0,8 procent till 115 kronor och Nordea 1,0 procent till 71,55 kronor.

Alliance Oil gjorde ett starkt första kvartal och ännu bättre ska det bli. Tack vare en kraftigt stigande produktion, ett högt oljepris och minskade investeringar väntas bolagets kassaflöde snart skjuta i höjden, skrev Dagens Industri. Vd Arsen Idrisov öppnar för att börja ge utdelning, skrev Dagens tidningen. Aktien avancerade 1,1 procent till 114,40 kronor.

H&M gick emot strömmen och tappade 0,9 procent till 236,30 kronor sedan USA-kollegan Gap rasat 15 procent i den amerikanska efterhandeln på en sänkt prognos. Gap justerade ned helårsprognosen för vinsten per aktie för helåret 2011 till intervallet 1,40 till 1,50 dollar per aktie från tidigare 1,88 till 1,93 dollar per aktie. Analytikerna hade inför rapporten räknat med ett resultat per aktie om 1,84 dollar.

Kosmetikakoncernen Oriflame handlades ned 11,10 kronor till 316,20 kronor. Aktien handlas idag exklusive utdelning på 1,50 euro (motsvarande cirka 13,4 kronor).

FinnvedenBultens introduktionskurs fastställdes till 49 kronor inför premiärnoteringen på Stockholmsbörsen idag. Intresset har varit stort och erbjudandet övertecknades flera gånger. Priset på 49 kronor per aktie ger FinnvedenBulten ett marknadsvärde på cirka 1 miljard kronor. Antalet aktieägare blir ungefär 3.000. Utförsäljningspriset var 46 till 56 kronor. Aktien ökade 2,5 procent till 50,25 kronor.

Haldex vd Joakim Olsson uppger att utvecklingen sen delårsrapporten har fortsatt varit stark.

"Vi hade ju en väldigt stark Q1:a och marknaden har fortsatt på det sättet och sett väldigt bra ut. Det är kraftig efterfrågan inom alla produtkområden så det ser väldigt positivt ut", sade Olsson till Nyhetsbyrån SIX i samband med bolagets kapitalmarknadsdag.

Haldex presenterade på kapitalmarknadsdagen även de nya ledningsgrupperna, strategierna, de finansiella målen och finansiell information i sammandrag inför koncernens uppdelning. Aktien klättrade 1,6 procent till 112,50 kronor.

Forskningsbolaget Medivir presenterade positiva 48-veckors interimsresultat från fas 2b-studien Aspire med TMC435 i behandlingserfarna hepatit C-patienter av genotyp 1. TMC435 var säkert och väl tolererat i alla doser och behandlingstider. Aktien accelererade 4,3 procent till 138,75 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?