1515

Råvaror: Uppgångar trots att Europa tynger handeln

Råoljan sjönk tillbaka på fredagseftermiddagen, tyngd av rapporter om lägre ekonomisk tillväxt i Tyskland och oro kring en eventuell omstrukturering av den grekiska statsskulden, vilket tyngde euron.

Efter klockan 18 vände oljan dock upp.

Basmetallerna var övervägande upp, liksom ädelmetallerna.

Vid klockan 18.30 var WTI-oljan i första termin upp 0:96 dollar till 99:40 dollar per fat. På måndag går junikontraktet ut och det nu mer handlade julikontraktet steg på förmiddagen med 0:96 dollar till 99:89. Brent-oljans julitermin steg med 0:50 dollar till 111:92.

"Bundesbank säger att den tyska ekonomin kommer att bromsa in och euron försvagas, vilket tynger råoljan", sade Matt Smith, råvaruanalytiker på Summit Energy Services till Bloomberg News.

Fitch sänkte på fredagen Greklands kreditbetyg till B+, från tidigare BB+, med negativa utsikter. Nedgraderingen återspeglar storleken på utmaningarna som Grekland står inför i att implementera ett radikalt finanspolitiskt och strukturellt reformprogram, nödvändig för att säkra staten solvens och grunderna för en hållbara ekonomisk återhämtning, skrev Fitch.

Betyget på B+ förutsätter att betydande nya belopp från EU och IMF kommer att ges till Grekland och att det inte blir någon "mjuk omstrukturering" eller "omprofilering" av Greklands skulder, vilket skulle innebära ett "default"-betyg från kreditvärderingsinstitutet.

På en presskonferens på fredagen sade ECB- rådsledamoten Jens Weidmann att ECB kanske inte kommer att ha möjlighet att acceptera grekiska statsobligationer som säkerhet i sina refinansieringsförfaranden om obligationernas löptider förlängs.

Tysklands ekonomidepartement skrev i en rapport på fredagen att det ser en "något långsammare" tillväxttakt under resten av året, efter att BNP steg 1,5 procent mellan fjärde kvartalet 2010 och första kvartalet 2011. Konfidensindikatorer för näringslivet har sjunkit tillbaka, men "ligger ännu på hög nivå".

Även den tyska centralbanken, Bundesbank, skrev i sin månadsrapport på fredagen att den tyska ekonomin antagligen kommer att förlora en del av sin tillväxtkraft de kommande månaderna.

På London Metal Exchange var metallerna övervägande upp på fredagen. Kopparn steg 161 dollar till 9.110 dollar per ton.

Kopparlagren i London, Shanghai och New York sjönk 2,8 procent innevarande vecka till den lägsta nivån sedan mitten på februari.

Lägre kopparlager "målar en bild av en robust efterfrågan. Vi närmar oss sommarmånaderna, en period av mer dämpad fysisk efterfrågan, så de prisökningar vi sett kanske inte håller i sig så länge, men det räcker för att hålla kvar priserna runt nuvarande nivåer", sade Robin Bahr, analytiker på Credit Agricole till Bloomberg News.

Tio av 16 analytiker, investerare och traders medverkande i en enkät av Bloomberg News tror att koppar kommer att stiga nästa vecka.

Priset på zink var samtidigt upp 35 dollar till 2.170 dollar per ton, medan tenn var den enda basmetall som backade, ned 350 dollar till 27.900.

På ädelmetallmarknaden steg spotpriset på guld drygt 22 dollar till drygt 1.515 dollar per uns, medan silver ökade cirka 0:29 dollar till 35:30.

Charles Evans, Fed-chef i Chicago, sade på torsdagskvällen att förbättringar i ekonomin, arbetsmarknaden och utsikter för inflation inte är tillräckliga för att centralbanken ska börja minska sina rekordstora penningpolitiska stimulanser.

Den senaste statistiken kan ge Feds beslutsfattare "en del tid innan de blir hökaktiga och erkänner framtida likviditetsbegränsningar. Det innebär begränsad nedåtrisk i guld och den senaste uppstudsen i dollarn verkar också bromsa in", sade Andrej Kryuchenkov, analytiker vid VTB Capital till Bloomberg news.

Tolv av 19 analytiker i en Bloomberg-enkät tror att guldpriset kommer att stiga nästa vecka, medan tre spår lägre priser och fyra var neutrala.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?